logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
+
+<<  78/138 >>

A kitelepítettekre és a deportáltakra emlékeztek Deákiban

11.9.2017 14:45 | Felvidék.ma

   Szombaton tartották meg a Deákiból kitelepítettek és deportáltak emléknapját. A megemlékezés a helyi református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődött, majd a kultúrházban folytatódott.

   Az emlékezés fontosságára mutatott rá ünnepi beszédében Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke. Mint elmondta: a mai felvidéki magyar közösségnek nincs olyan tagja, akinek valamelyik hozzátartozója ne lenne érintett a kitelepítésekben, ezért is fontos, hogy a történtek ne merüljenek feledésbe. “Nem szabad feledni, nem szabad feledni (…) és egy pillanatig sem szabad elhinni, hogy azok akiket akkor elvittek, bűnösök lettek volna” – hangsúlyozta végezetül.

   A megemlékezésen jelen lévő Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az identitás megőrzésének fontosságát hangoztatta. Párhuzamot vont az akkori hatalom tetteinek szellemisége és aközött, ahogyan ma Európa vezetői rendeleti úton akarnak bevándorló néptömegeket telepíteni Közép-Európa területére mind a letelepítésre kijelöltek, mind pedig a célországként meghatározott országok akarata ellenére. “Ez  nyilvánvalóan szülőföldünk teljes megváltoztatásának veszélyét hordja magában, háttérbe szorítva nyelvünket, kultúránkat és hitéletünket” – fejtette ki a helyettes államtitkár.

   Deákiból 1947 januárjában 119 családot, 417 személyt deportáltak kényszermunkára Csehországba,. A deportáltak csupán 1949-ben térhettek vissza. Ugyanakkor 1947 nyarán és őszén lezajlott lakosságcsere keretében 171 családot, 672 főt telepítettek ki Magyarországra. Többségük Bonyhádra, Hőgyészre és Kisdorogra került.


Gaál László fotói
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  78/138 >>Támogatók – Partnerek


Menü
+
+
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ