logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  27/498 >>

A Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő mátyusföldi területi seregszemléje Vízkeleten

25.7.2023 09:22 | Pék Éva

   ,,A nép dala el nem múló életet hirdet.” – Kodályi idézet jegyében -  a Csemadok Vízkeleti Alapszervezete 2023. május 13-án már tizedik alkalommal rendezte meg a - ,,Bíborpiros szép rózsa” országos népzenei vetélkedő mátyusföldi területi seregszemléjét, melyet a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet immáron XIII. alkalommal hirdetett meg.

   A seregszemle résztvevőit a Csemadok Vízkeleti Alapszervezete, valamint Vízkelet község látta vendégül. Szombat délután benépesült a falu központja, a kultúrház előtti tér. Községünkbe érkeztek a vetélkedő résztvevői, akiket a szervezet vezetőségi tagjai fogadtak az erre az alkalomra feldíszített kultúrház színháztermében.

   A népzenei vetélkedőt a szervezet elnöke, Viczén Piroska nyitotta meg. Üdvözölte a vendégeket, Mézes Rudolfot, a Csemadok Országos Tanácsának alelnökét, a zsűri tagjait, a népzenei vetélkedő résztvevőit, régióink népdalköreit, népzenei együtteseit, a szólistákat és a közönséget. Utána Mézes Rudolf röviden vázolta a vetélkedő jelentőségét, ugyanis ez a seregszemle a – Kodály 80 -as rendezvénysorozat keretén belül került zajlott. Ezt követően Kubík Roland, Vízkelet község polgármestere, az önkormányzat nevében köszöntötte a szereplőket és a vendégeket.

   A kultúrház nagyterme megtelt a közel 150 versenyzővel és a közönséggel. A fellépő csoportok és szólóénekesek Alsóbodokról, Alsószeliből, Egyházfáról, Felsőszeliből, Galántáról, Nemeskosútról, Peredről, Szencről és Vízkeletről érkeztek. A műsort Serczel Mónika vezette.

   A nemes vetélkedő koradélután kezdődött, szebbnél szebb népdalok, népdalcsokrok hangzottak el. A népdalénekesek a színpadra varázsolták gazdag felvidéki népdalkincsünk legjavát. A verseny alatt egymást váltották az éneklőcsoportok, a citerazenekarok és a szólóénekesek, a gyerekek és a felnőttek. Gyönyörködhettünk a szereplők népviseletében, csodálatos énekében. Röpke három órára megállt az idő, és a népdalok szárnyán visszarepültünk a múltba. A dalok a lélek legmélyéről jöttek, valahonnan az őshazából örökítették át eleink, és láss csodát, még most is élnek a dalosok ajkán.

   A versenyt háromtagú szakmai zsűri értékelte: Bertók Tóth Katalin énekes, oktató, Keviczky Ödi népzenész, a Pántlika zenakar tagja és Balogh László népzenész. A zsűri tagjai pozitívan értékelték a népzenei vetélkedő színvonalát. Minden csoportvezető és szólóénekes Emléklapot kapott, a legjobbak pedig továbbjutottak a népzenei vetélkedő országos düntőjébe. /Lásd a mellékelt táblázatot./ A ,,Bíborpiros szép rózsa országos népzenei’’ -  vetélkedő Vízkeleten megrendezett mátyusföldi elődöntője jól sikerült. Köszönet érte elsősorban a szereplőknek és természetesen a szervezőknek, a Csemadok vezetőségi tagjainak és a segítőknek.

   A szép májusi szombat délutánon - a vízkeleti kultúrházban mindannyian – tanúi lehettünk annak a csodának, melyről a - Mester – valamikor így nyilatkozott - ,,megszólal a nagy HARMÓNIA, melyben mindnyájan egyek lehetünk”. Igy történt, a népzene anyanyelvén értettük, megértettük egymást. Ritka, vissza nem térő pillanatok ezek, melyet nem lehet előre megszervezni, koreografálni. Az csak úgy spontán megszületik, a helyzet, az élet, a pillanat hozza, attól lesz olyan őszinte és tiszta.

   Meleg kézfogásokkal, baráti ölelésekkel és viszontlátással búcsúztak el a vendégek a vízkeleti vendéglátóktól, érződött, hogy a népdal szeretete közelebb hozta egymáshoz az emberi szíveket.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  27/498 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat