logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  46/456 >>

Zene s a rock - Merry Boys

6.5.2023 09:13 | eReS

   A hangzatos zenekarnév választás a hatvanas évek nyugati bandáinak mintájára lett az, ami. Jelentése magyarul „Vidám fiúk”. Az első gondolat 1966 – ban tetté vált. A megalakulás dátuma biztos, mert az 50-éves megemlékezés a retró plakát szerin 2016. A zenekar megalakulásának előzményei, hogy a későbbi alapító Sebők László hatodikos korában eltökélte, gitáros lesz. Vezekényen ekkor a falu egyetlen gitárja Huszár Imréé volt, aki akkoriban jött haza Rózsahegyről /Ružomberok/, és vidáman és viszonylagos jólétben élte negyvenes éveit. Imro, mert így hívták egymás közt a tábortüzeknél gitározó fiatalembert, kezdte el tanítani a kis gitárost, és ültette el a beatzenekar alapításának ötletét a vezekényi fiatalokban. Meg is vették a gitárt Dunaszerdahelyen, komoly 90 koronáért. A spanyolgitárba beleszerelték az elektromos hangszedőt, és a gitár hangja már a hangfalakból szólt.

   A Merry Boys első felállása: Sebők László – gitár, ének, Jeskó Nándor – gitár, Jeskó Gábor – basszusgitár, Nagy György – zongora, Klimek László – dobok. Az első igazi fellépés 1968-ban, a nemzetközi nőnapon volt. A repertoárban kötelezően benne voltak a lagzis  mulatós nóták, de az igazi öröm az volt, amikor végre az elektromos hangszereken eljátszhatták az Omega és az Illés dalokat. A Trombitás Frédi mellett később megjelentek további dalok is a menő magyar és nyugati előadóktól - Illés, Zorán, Elvis, Beatles stb.

   Ebben a korban, 1967-től 1971-ig, a szocializmus emberi arca még támogatta volna is a beat zenekarokat. De ez csak a látszat volt. A SzISz /Szocialista Ifjúsági Szervezet/ ugyan mindent megígért, de jobb fölszerelés ettől nem lett. A zenekar végül a vezekényi Csemadok mellett kötött ki, ahol sikeresen léptek föl az esztrádcsoporttal.  A zenekar átalakult. Jeskó Nándor /Dina/ gitárosból dobos lett, gitárosnak beszállt Sárközi Zoltán /Oti/.  A lagzikhoz a saxafonos Sárközi Rudi fújta a dalt. 1970 – ben behívták katonának a basszusgitárost, helyette az öccse, Jeskó Zoltán játszott. A tűzoltószertári gyakorlóterem már nem volt méltó hely, és a menő vezekényi elektromos zenekar kiérdemelte a kultúrházi próbatermet. Az alsószeli Fényesben végigjátszotta az 1969-es évek szombatjait. Emellett a lagzik, teadélutánok és mulatságok közönsége hallhatta a Merry Boys-t. Sebők Lászlót 1970 októberében elvitte a vonat kétéves katonai szolgálatra, és ez a sors elérte a többi zenekartagot is.

   2016. október 15-én, az ötven éves emlékkoncerten már csak Sebők László és Jeskó Nandi, a dobos játszott a hangszereken. A többieket a technika helyettesítette. Sajnos, az 1966-ban alakult zenekarból már többen meghaltak - 32, 42, 52, 60 évesen. Az ő emléküknek is íródott ez a cikk.

Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  46/456 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat