logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  66/398 >>

Zene s a rock - Fagifor, az első tíz év

30.3.2022 10:48 | eReS

   1976-ban jelent meg a Locomotív GT zenekar ”Mindig magasabbra” című albuma. Az albumon egy dal: „És jött a doktor”. „És azt mondta, hogy nagyon beteg vagyok. Vigyázz magadra! – szólt a nővér. És belém tömtek néhány csepp fagifort”.

   Ez járhatott a fejében az épp felnőtté váló Papónak, mikor a nádszegi kocsma asztalánál unalmában a gyufaskatulyával játszva megtalálta gyógyszert a dögunalomra: Csináljunk rockzenekart, zenéljünk!  Fagifor lett a neve mai napig is működő közkedvelt nádszegi együttesnek. Papó, polgári nevén Kurucz Mihály gitározott, testvérét Lacit /Fogas/ elhívta egy akkor már a restiben játszó zenekarból basszusgitározni, a doboknál Puskás Zoli /Italos/, Kosztolányi Sándor /Kosztyi/ énekelt és gitározott.

   A zenekar a régi alapiskola hittan termében gyakorolt, ami egyúttal a szocialista ifjúsági szervezet /SzISz/ klubhelysége is volt. A fölszerelés vásárlását megtámogatta a szervezet és a nádszegi EFSz /Egységes Fölműves Szövetkezet, azaz a JRD/ is. A majd két méter magas hangládákkal és az 50 wattos mono-erősítőkkel megszólalt a rock. Ha kellett, a frissen kitanult villanyszerelő, Győri Tibor technikusként együtt tolta a banda szekerét a szomszéd faluba. Nem sikerült ugyanis autót szerezni, és kézikocsival hordták át a fölszerelést. Nagyjából másfél évig így működött a zenekar, amíg a dobos 77-ben be nem vonult katonai szolgálatra. A dobokhoz leült Papó, aki állítólag Prágában a zenei konzervatóriumban is járt, s így zeneileg képzett volt. Hoztak rövid időre egy gitárost is Varga Ármin személyében, aki még zeneiskolába is járt. Rövidesen egy újabb tag ment katonának a zenekarból, megint majd megint behívtak valakit, és egy időre vége is lett a zenekarnak. A két Varga testvért, Tibit és Árpit 1978-tól 80-ig elvitte a Pegazus. Papó, a megszállott, várta, hogy hazajöjjön a katonaságról a kiszemelt énekkaros fiú, Csánó Gyuri, és a bevált gyógyszer újra működött.

   A Fagiforban most már Papó dobolt, mellette gitározott Tóth Tomi, Hence Ottó, Gombos István /Kena/. 1982 - ben már a gitáros zenekarvezető Tóth Tamás vitte vizsgára a zenekart. A zenekarvezető helyettes Gombos István, az énekes, dobos Csánó György, Hence Ottó gitáros és Jufi – Bartakovics Júlia az énekesnő. A zenekar a tűzoltószertárban próbált. A jobb helyiség reményében kitakarította a kultúrház pincéjét. A május elsejei fölvonulás összes transzparensét, Lenin, Marx, Engels, Gottvald beporosodott képeit mind kidobták, és amikor már rend és tisztaság lett, akkor az „osveta” kultúrafelelőse azt mondta volt, hogy „itt márpedig farsang fog lenni”. A zenekar most nem jöhet. Ezt megemészteni orvosság kellett: Fagifor.

   1985-re a zenekarból majd mindenki megnősült, elköltözött, férjhez ment, házat kezdett építeni. A Fagifor cseppeket eltették a gyógyszeres szekrénybe, hogy majd egyszer újra elővegyék. 

 /A képen egy későbbi Fagifor formáció: Varga György, Csánó György, Hence Ottó és Tóth Tamás/


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  66/398 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat