logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  239/468 >>

TRIANON 100 - emlékműátadás Pereden

18.1.2021 14:29

   Az a nép, amely elfelejti múltját, nem érdemli meg a jövőt. Ez a gondolat vezérelte a Csemadok Peredi Alapszervezetét, mikor a Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából emléktábla készítését kezdeményezte. Mindenki örömére az önkormányzat felkarolta a Csemadok kezdeményezését, és további anyagi forrásokat biztosítva bíztatta a helyi szervezetet egy impozánsabb mű létrehozására. Azzal, hogy a Csemadok és a község által biztosított anyagi fedezethez további nagylelkű támogatók társultak Czakó Péter, önkormányzati képviselő, Modrovics Richárd és a Pered Polgári Társulás személyében, elegendő anyagi forrás gyűlt össze egy magasba ívelő, acélból készített emlékmű létrehozásához.

   Lélekből teljesíthető feladat a nemzeti összetartozást kőbe vésni és bronzba önteni. Ugyanis a közösség számára az összetartozás olyan, mint az egyén számára az egészség, csak akkor tudjuk igazán értékelni, ha nincs, vagy már kevés van belőle. Különösen nagy érték, hogy még ebben a korlátozott vírushelyzetben sem feledkeztünk meg Pereden az emlékezésről és emlékeink megtestesítéseként erő, akarat, kitartás és támogatás is adódott e mű létrehozásához, amely még a centenáriumi évében a helyére kerülhetett.

   Az emlékmű Csillag András, vágsellyei szobrászművész alkotása. Bár az emlékmű végleges ábrázolása még némi tavaszi utómunkálatot igényel, az 1920-as év organikus, magasba nyúló növény testét öltve a Trianon rendkívüli, de ugyanakkor méltó, életre és a jövőre utaló megjelenítése. Szimbolikája és üzenete, hogy ne válasszanak el többé bennünket történelmi fájdalmak, hanem kössön össze bennünket a szolidaritás, hogy szeretetben és alkotó együttműködésben építhessük közös jövőnket.

   Pered legújabb emlékművét 2020. december 12-én adtuk át.

Mgr. Jurás Lívia, a Csemadok h.sz. elnökre

Mgr. Agócs Kőrösi Ildikó, polgármester


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  239/468 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat