logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
+
+
<<  69/140 >>

Tíz év után újra a Felvidéken az István, a király

15.8.2018 11:10 | AiK

   Vadkerti Imre kapta Koppány szerepét

   Ismét bemutatják az István, a király rockoperát a Felvidéken, amelyet ezúttal a Nemzeti Lovas Színház visz színpadra a dióspatonyi Slovakia Ringen augusztus 29-én. Az államalapítás történetét bemutató rockoperát a Fogjunk össze a MagyaROCKért nap keretén belül mutatják be.

   A szervezőka rockopera bemutatója elé családi programokat is terveznek, amelyen felvidéki magyar tehetségek mutatkozhatnak be. Fellép a Nagycétényi Citerazenekar és a Fabotó, Timorenszky Szanella, a Zoboralja Kis Csalogány vetélkedő győztese, valamint a Gímesi Villő Gyermek Hagyományőrző Csoport tagjai.Lentulai Krisztián és Bölcs Krisztina is színpadra lép. A Kék Duna vegyeskar, Korpás Éva, Écsi Gyöngyi és a Zöld Csillag Színtársulat, valamint a Pántlika zenekar és a Dunaág néptáncegyüttes is látható lesz a családi délutánon. Lesz jurtaállítás, amelyben Vitéz Vesztergám Miklósa Szent Koronáról, Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója pedig a trianoni tragédiáról és a bécsi döntésről tart előadást. Mindez mellett kézműves foglalkozások és gyereksarok várja a legifjabbakat az egész délután folyamán. A Zele-Baranta harcművészeti és íjászbemutatóval készül, ott lesznek a Langaléta gólyalábasok és a Varga Falcons kisállat-bemutatót tart. A rockopera bemutatója után Zsapka Attila és Benkó Ákos koncertjén szórakozhat tovább a közönség. A délutáni programokat kiegészíti a Slovakia Ringen lévő hadi kiállítás, a sportkocsik szerelmesei sem csalódnak, ugyanis délután hatig a dióspatonyi pályán köröznek majd az autók – ismertette a szervezők nevében Pósfay Péter az augusztus 29-ei programot.

   A Fogjunk össze a MagyaROCKért szervezője az All in Koncert, amely 2016-ban alakult, és több koncertet szerveztek már, valamint a Honfoglalás rockopera somorjai bemutatója is az ő nevükhöz fűződik. Ez után a bemutató után jött az ötlet, hogy még nagyobbat is álmodhatnának, és elkezdték az István, a király rockopera bemutatójának megszervezését. A bemutatóval az a célja az All inKoncertnak, hogy megerősítsék a magyarság identitástudatát.

   Utoljára tíz évvel ezelőtt mutatták be a Felvidéken az István, a király rockoperát, de ez a bemutató más lesz, hiszen lovakkal egészül ki a darab, a bemutató végén pedig tűzijátékkal ünneplik meg a színészek a magyar államalapítást.

   Az István, a király rockoperát 1982-ben mutatták be először, azóta a darab semmit sem veszített népszerűségéből és mondanivalójából. De ahogy Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház alapítója, a darab rendezője mondja: fontos, hogy a magyarságot ilyen produkciókkal is megerősítsek. Azt tapasztalja, hogy sokkal nagyobb siker a Felvidéken, de akár Erdélyben is ez a darab, mint az anyaországban, miközben maguknak a színészeknek is sokkal több energiát adnak ezek az előadások a határon túl. Pintér elmondta: „tízezer ember tapsáért érdemes játszani. Noha én ebben a tapsban nem részesülök, ami nagy szívfájdalmam. Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert az egyik kereskedelmi televízióval kötöttem egy egyéves szerződést, és az egyik show műsor időpontja éppen augusztus 29-én lesz.”

   Pintér Tibor tehát szereplőként nem lehet részese az István, a király felvidéki bemutatójának, de a darabot ő rendezi, és bízik abban, hogy így is nagy sikert arat majd a rockopera.

   „Szereposztásban nem gyengül a rockopera, hanem erősödik. Én játszottam volna Koppány szerepét, de a darab előnyére fog változni a szereposztás, mert Koppányt Vadkerti Imre barátom fogja játszani” – mondta Pintér Tibor, aki úgy véli Vadkerti Imre kitűnően játssza majd Koppányt, hiszen a Társulatban is ő nyerte el ezt a szerepet.

   A rendező szerint pazar a szereposztás, hiszen Varga Miklós, aki az eredeti szereposztásban is Istvánt játszotta, vállalta a főszerepet. Koppányt Vadkerti Imre, Gizellát Janza Kata, Saroltot PapadimitriuAthina, Astrikot Makrai Pál, Tordát Mohácsi Márk, a Nemzeti Lovas Színház tehetséges színésze alakítja. Rékát Pápay Kíra játssza, aki szintén a Nemzeti Lovas Színház tehetséges színésze. Pintért Tibor nyilatkozata végén kiemelte: „Hiszünk a darab klasszikus értékében”.

   Az István, a király felvidéki szereplője, Vadkerti Imre, aki Koppányt alakítja örömét fejezte ki, hogy tíz év után a felvidéki közönség ismét láthatja az államalapításról szóló rockoperát.

   Vadkerti Imre úgy véli, az István, a király megmozgatja az embereket. „Itt, a Felvidéken más szívre és lelkekre talál a darab, ahogy Erdélyben és a Székelyföldön, a Vajdaságban és a Kárpátalján is. Örülök, hogy Koppányt fogom énekelni, nagy megtiszteltetés, hiszen talán ebben van a legnagyobb rutinom.” Vadkerti Imre ugyanakkor emlékeztetett, a Társulatban Torda szerepét szerette volna elnyerni, így annak is nagyon örült volna, hiszen nagy tisztelője Deák Bill Gyulának.

   A szervezők tízezer embert várnak a bemutatóra, háromezer ülőhellyel készülnek, így az All in Koncert munkatársai arra kérik az embereket, aki ülőhelyet szeretne, minél előbb vegye meg a jegyét. Pósfay Péter ugyanakkor úgy véli, az ősbemutatón és számos más rendezvényen, például a csíksomlyói búcsún is állnak az emberek, ezért itt sem okozhat ez gondot.

 

   INTERJÚ VARGA MIKLÓSSAL

   István királynak köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk

   Az augusztus 29-ei István, a király rockopera előadásában Varga Miklós is szerepet vállal. A nyolcvanas években mutatták be először nagy sikerrel a történelmi darabot, azóta több mint harminc év eltelt, de a rockopera mondanivalója nem veszített jelentőségéből, és az István, a király népszerűsége is töretlen. 

 

   Varga Miklós főszereplőt arról kérdeztük, miért tartja fontosnak ismételten bemutatni ezt a rockoperát, és miért érezte fontosnak, hogy ismét szerepet vállaljon az István, a királyban.

   Én csak az egyik szereplője vagyok a darabnak. Pintér Tibor és társulata kért fel a főszerepre, miután sokáig hozzám kötődött a múltban ez a szerep, természetesnek gondoltam, hogy ismét elvállalom. Nagyon fontosnak tartom, hogy az István, a király rockoperát bemutassuk, és azt is, hogy a Felvidéken is láthatja a közönség, hiszen ez egy eléggé emblematikus darab. A határon túl mindig nagyon jól csengett, a közönség pedig mindig nagyon jól fogadta.

 

   Többször is láthatta a felvidéki közönség az István, a király rockoperát, a mostani szereposztás azonban más, hiszen az anyaországi énekesek, színészek mellett egy felvidéki is helyet kapott a szereposztásban. Milyen jelentősége van ennek?

   Nagyszerű dolognak tartom, hogy a Felvidékről valaki bekerült a magyar rockzene körforgásába. Vadkerti Imre nagyon jó énekes, örülök neki, hogy ma is a Kormorán zenekar oszlopos tagja. Kitűnően oldotta meg a Társulatban Koppány szerepét, olyannyira, hogy ma már kezdik az ő nevéhez kötni a szerepet.

 

   A magyarság fontos szerepet játszik Európa történetében. Mi lehet az aktualitása ma a rockoperának?

   Az István, a király rockopera van annyira autonóm mű, hogy a politikai helyzettől függetlenül is legyen mondanivalója. A magyar történelem egyik legjelentősebb eseményét, az államalapítást dolgozza fel. Az államalapításnak és István királynak köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk. Ugyan szétszakítottak bennünket, de annyira nem sikerült, hogy ne tudjunk megmaradni.

 

   Rendszeresenjár a Felvidékre. Miért érzi fontosnak, hogy gyakran láthassa a közönség?

   A Felvidékre, de Erdélybe is gyakran járok, mert nagyon jó az itteni jóérzésű magyar emberekkel találkozni. A határon túl azt vettem észre, hogy fontosabb az embereknek a magyarságuk, mint az anyaországiaknak. Ezért is fontos, hogy a magam módján ezt megpróbáljam tovább erősíteni. Az anyaországi magyaroknak nagyobb szükségük van a határon túli magyarokra, mint fordítva, hiszen tízmilliónál a tizenötmillió több és erősebb. Szükségünk van egymásra. Az István, a király rockopera -a mondanivalója miatt is - összefog minden magyart. Hogy ma is van igény az előadásra, azt is jelenti, így is fontos megerősíteni az öntudatunkat, és ezzel előre mutatni. Ez különösen fontos azokon a területeken, amit lassan száz éve elcsatoltak, ahol több kevesebb sikerrel próbálják a magyarságot beolvasztani, bízom benne, hogy inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel.

 

AiK


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  69/140 >>Támogatók – Partnerek


Menü
+
+
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ