logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  280/456 >>

Szól a harang, hívó szóval…

17.6.2020 08:21 | Dr. Surján László

   Nagypénteken, Jézus halálakor sötétség támadt az egész földön, a templom függönye kettéhasadt, felülről egészen az aljáig, a föld megrendült, és sziklák repedtek meg. Jézus kereszthalála akár a Sátán győzelmének is tűnhetne, pedig éppen a Megváltás diadalmas pillanata. A katolikus templomokban épp ezen a napon nincs harangozás, hogy a sír csöndje után a diadalmas harangszó emlékeztessen a Feltámadásra.

   A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége emlékező harangszóra kért fel minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet. 2020. június 4-én 16 óra 30 perckor 100 másodpercig szóljanak a templomok, imaházak harangjai mementóként Trianon százéves évfordulójára, majd ezt követően mondjanak el egy Miatyánkot a magyar nemzet egységéért és hitünk védelméért, így kapcsolódva a nemzeti összetartozás évéhez.

   Szép gondolat, csak ne a temetési hangulatot idéző lélekharang szóljon, hanem diadalmas, győzelmi harangzúgás töltse be a teret. Vesztesként gyászoltunk eleget. Talán épp száz évet. De tíz éve már tudatosítjuk, hogy ezen a napon örülni is van okunk.

   1920 elején, a békefeltételek miatt gyászba borult az ország. Sokan meg voltak győződve, hogy ilyen feltételekkel életképtelen lesz, ami megmarad, de amikor kiderült, hogy érdemben nem tudnak változtatni az ítéleten, nem engedték, hogy a gyász megbénítsa őket. Mi se engedjük.

   Ők akkor bizonyítani akarták, hogy mégis élni fogunk. Mi vagyunk az élő bizonyíték, hogy sikerült. Megtapasztaltuk a halálos sebet, de megéltük a feltámadást. Győzelemről zúgjanak tehát a harangok. A sok évi szétszakítottság után felemelő ezen a napon a nemzeti összetartozást ünnepelni. Örülhetünk, mert – „megfogyva bár, de törve nem” – nemcsak az anyaország, hanem a magyar nemzetrészek is élnek. Élnek, bár naponta meg kell küzdeniük, hol saját megosztottságukkal, hol a többségiek beolvasztási nyomásával.

   A mi ünneplő harangszónk nem irányul senki ellen. Nem legyőzni szeretnénk a szomszéd nemzeteket, hanem meggyőzni őket arról, hogy sem a területükön élő magyarok, sem az anyaországiak nem ellenségeik, hanem együttműködésre kész társaik. Az akkori ítélet igazságtalanságával szomszédaink is tisztában vannak. Mi más magyarázná, hogy olykor még a történelmi tényektől, akár egy régi térképtől is félnek és támadással reagálnak? Bennünk is vannak görcsök, nehezen nézünk szembe azzal, hogy a száz éve kialakult helyzetért nekünk is van részfelelősségünk.

   A harangszó reményt is jelent. Reménykedjünk abban, sőt tegyünk is azért, hogy a múlt romjain egy békés, együttműködésre épülő Közép-Európa jöjjön létre, amelyben mindannyian boldogulni tudunk, akár gazdasági nehézségekkel, akár tömeges migrációval, akár ismeretlen járványokkal kell megküzdenünk.

   A hajdan példaképnek tekintett Nyugatot elárasztó lélekrombolással szemben, nekünk, közép-európaiaknak közös felelősségünk az értékvesztés megállítása. Erre pedig – a múlt hibáinak megvallása és a sérelmek kölcsönös megbocsátása után – csak közösen leszünk képesek. Június 4-én tehát a harang együttes munkára is hív.

   A Charta XXI megbékélési mozgalom nevében

   Budapest, 2020. május 20-án.

 

Dr. Surján László


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  280/456 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat