logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  385/403 >>

RTG zenekar - Sókszelőce

25.4.2017 15:10 | Szitás Schnábelt Karolina

   A 60-as években néhány fiatal kezdeményezésével Sókszelőcén zenekar alakult. Első fellépései között tartják számon az alapiskolai banketten való fellépést, 1968-ban.  A zenekar tagjai eredeti felállásban: Schnábelt Károly (basszusgitár), Lencsés Ottó (szólógitár), Pásztor György (dob), Lauro Róbert (Dob), Krkosek Lajos (ének).

   Az otthon kialakított próbateremben gyakoroltak a kezdetben The Motleys néven működő zenekar tagjai.  A dalokat a rádióból kazettára játszották fel, majd átjátszották a többieknek, ezután pedig mindenki hallás után próbálta ki-ki a maga részét. Ezután következett a közös próba. Hetente fellépésük volt a faluban tartott „Ötórai tea” rendezvényen, ahol öt órától éjfélig, főként magyar és angol számokat játszottak. A rendezvényre kezdetben sokan jártak a környező falvakból is, később viszont csökkent a közönség. Ez ösztönözte a zenekart, hogy más falvakban is fellépjen.    

   A 70-es évek elején a vágsellyei kórház ifjúsági szervezete mellett működött. Ekkor jött az ötlet a névváltoztatásra, így a kórházi radiológiai részleg után a zenekar is ezt a nevet vette fel, így lett a nevük RTG zenekar.

   A zenekar tagjai a kötelező katonai szolgálat, iskola és egyéb elfoglaltság miatt cserélődtek. Igy így került a zenekarba Sivák Ivan (gitár), Mandák János (ének), Mátrai Ede (zongora), Lipovsky Mihály (zongora), Bazsó Lajos (Beceneve: Toxi) (dob), Szabó József (zongora), Fahn Peter (ének), Mészáros János (Beceneve: Sunesz) (dob), Zsidró József (gitár).

   Rengeteg felkérést kaptak. A Galántai, Sellyei, Komáromi, Úvári, Nyitrai, de még a Pozsonyi járás magyar falvaiban is ismert volt a zenekar. A teljesség igénye nélkül néhány falu ahol felléptek: Pográny, Vízkelet, Vezekény, Nagykér, Kürt, Fél, Mad. Sokszor zenéltek a vágvecsei Hepaj-ban.  Főkent bálokon, lagzikon és búcsúi mulatságokon léptek fel, ahová a lelkes rajongótábor is elkísérte őket. Fülbemászó, slágerlistás dalokat játszottak, angol zenekaroktól például: Smokie, The Beatles, Bryan Adams, Bruce Springsteen, The Rolling Stones, Modern Talking, Gary Glitter, és magyar zenekaroktól például: Illés-együttes, Lokomtiv GT, Omega, Skorpio, R-GO, Fonográf. Hidaskürtön, a zenekarok fesztiválján, első helyezést értek el, amely eseményre új számokkal készültek, így például az Ünnepnap című számmal a Skorpio zenekartól.

   A 80-as években a Királyrévi Állami Gazdaság Szakszervezete (ROH) mellett működött a zenekar, ahol támogatást kaptak, így tudták bővíteni a hangszer-állományt, egy Yamaha DX 7-es szintetizátorral, amit akkor csak a világhírű zenekarok engedhettek meg maguknak, továbbá erősítőket is tudtak venni. Cserébe néhány rendezvényen fellépett a zenekar. A Vágsellyén tartott próbákon igyekeztek új számokat és vokálokat tanulni. Rengeteg felkérést kaptak, hetente felléptek legalább egyszer, de megesett, hogy egymás után négy alkalommal játszottak, péntektől hétfőig.   

   Családalapítás, illetve a munka miatt a zenekar felbomlott. Viszont a 90-es években még kétszer színpadra álltak, Vágán és Hidaskürtön, ahol zenésztalálkozót rendeztek. A zenésztalálkozóra való felkészülés során fölelevenedtek a régi szép idők, öröm volt újra zenélni.

   Csernák Zoltán, egykori RTG - kedvelő kezdeményezésére, évente találkozót tartanak Sókszelőcén, ahol visszaemlékeznek a zenekarra, a fellépésekre, és az együtt töltött szép időkre.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  385/403 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat