logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  310/468 >>

Megyei hírek - Nagyszombat megye közgyűlése elfogadta a 2020 – 2022-es időszak költségvetését

27.1.2020 11:17 | Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke

   Összességében kiegyensúlyozott költségvetést fogadott el utolsó évi ülésén Nagyszombat Megye Közgyűlése. Annak ellenére sikerült - a tavalyinál magasabb - 190 millió euró bevételi és kiadási összeget elérnünk, hogy a kormány elhibázott – ellentételezés nélküli - döntései tíz millió euróval csökkentették az önkormányzat jövő évi bevételét. A tízmilliós kiesés annak a ténynek a fényében igazán jelentős, hogy egyik, - a közvélemény által leginkább számontartott - tevékenységünkre, az útfelújításokra összesen 7 millió eurót tudunk fordítani.

   A legnagyobb, mintegy 70 millió eurós kiadási tétel, a költségvetésünk 36%-a - megyei fenntartású oktatási, szociális és kulturális intézmények - középiskolák, szociális ellátást biztosító otthonok és könyvtárak, múzeumok - alkalmazottainak a munkabére.

   Nagyon jelentős kiadási tétel még a közösségi közlekedés veszteséges autóbuszjárataira fordított támogatás 19 millió euró összegben, amely nélkül ez a szolgáltatás nem lenne fenntartható. Ezen kiadásokon belül Nagyszombat megye – a térség településeinek vezetésével egyeztetve, az ideális és a lehetséges megoldások közt ésszerű határt húzva - átvállalta a Bős – Somorja - Pozsony vonal ezidáig Pozsony megye által finanszírozott járatai többségének működtetését.

   Nagyságrendben ezután a dologi kiadások – karbantartások, eszközbeszerzések – és beruházások következnek. Az eddig nevesített beruházások a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásba hozzávetőlegesen 8 millió euró összegűek.

   Útfelújításokra kb. 2,8 millió euró értékben kerül sor, elsősorban Nyárasd községben örülhetnek, hiszen, amint az időjárás engedi, elkezdődik a főutca felújítása. Felújítások lesznek még Csilizpatas – Mad között, Dunaszerdahelyen, Ekecs - Nyárasd között és Nagyabony mellett. A folytatás a Királyrév – Alsóhatár közti útszakaszt érinti, amely ugyan nem a tartozik a legfrekventáltabbak közé, de műszakilag nagyon rossz, helyenként életveszélyes állapotban van. Tervben van még Nádszeg és Nagygurab főútjának és Szered egy útszakaszának felújítása is.

   Ami oktatási, kulturális és szociális intézményeik épületeit illeti, a legnagyobb beruházás a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia Kollégiumának megépítése lesz. A régi, használhatatlan épületrészek már idén lebontásra kerültek, és a régóta várt kollégium épületére jövőre az első szakaszban 0,54 millió euró ál rendelkezésre.

   A következő nagy tétel a dunaszerdahelyi Ladislav Dúbrava Gimnázium tornatermének megépítése lesz 0,4 millió euró értékben. Erről az elvi döntés még a megyei közgyűlés első dunaszerdahelyi kihelyezett ülésén született. Galántán a Műszaki Szakközépiskolában konyharekonstrukció 0,216 millió euró és a gimnázium tetőszerkezetének beázás elleni szigetelése van napirenden. Somorján folytatódik a tájház felújítása. Megkezdődik az alsószeli gőzmalom épületének múzeumi célokra történő átalakítása 120 ezer euró értékben.

   A pályázók számára bizonyára jó hír, hogy a költségvetésben az erre szánt összegek emelkedtek: Az ún. kispályázatokra 0,600 millió euró, a települések alkotta kistérségek számára 0,500 millió euró, az új programra pedig, amely Nagyszombat megye fejlesztését hivatott támogatni - 0,400 millió euró áll rendelkezésre. A felhívásokra 2020. január 1-től elektronikusan lehet pályázni, a beadási határidő február 14.

   Örömmel mondhatom, hogy a lassan magunk mögött hagyott 2019-es évben valamennyi galántai és dunaszerdahelyi járási intézményünkben az igazgatóság igényei és természetesen pénzügyi lehetőségink alapján történt valamilyen felújítás, eszközvásárlás vagy beruházás.

   A közgyűlés az eperjesi robbanás károsultjainak megsegítésére 33 ezer eurót különített el.

   Az ülés végén képviselői klubunk nevében Hájos Zoltán frakcióvezető magyar nyelven is megköszönte képviselőtársainak az egész évi együttműködést és áldott, békés ünnepeket kívánt a megye valamennyi lakójának.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  310/468 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat