logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  245/361 >>

Egy évtized elteltével

17.6.2019 14:37 | Szabó Frigyes

   Lapunk, a TERRA Hírújság 2009 májusában jelent meg először, egy évtized elteltével pedig már kell és illik is összefoglalást, számadást készíteni. Akkor, tíz évvel ezelőtt, próbaképpen és jóhiszeműen, rögtön húszezer darabszámban adtuk ki abban bízva, hogy a reklámok éltetik majd a lapot, tartalmában pedig rólunk, mátyusföldi magyarokról szól, a mi értékeinket mutatja fel és közvetíti szerte a vidéken, és a jövő felé.   

   Rövidesen azonban rá kellett jönnünk, hogy a kétnyelvűre, ingyenesre, részben hirdetések megjelentetésére tervezett lapot nem tudjuk fönntartani. Ezek az évek ugyanis nem a gazdasági emelkedés ideje voltak, másrészt pedig érdeklődés csak magyar részről mutatkozott, a reklámjaikat szlovákul is megjelentetők csak az első ingyenes közlésekig használták ki a lehetőséget. Ezért becsüljük azóta is azokat a cégeket, vállalkozókat, akik a tíz esztendő alatt megfelelő eszköznek tartották újságunkat termékeik, szolgáltatásaik népszerűsítésére: K&T mäso húsfeldolgozó Kft. Pered, Czafík Bútor Galánta, Delap Taksony, Agrostaar KB Királyrév, Tűzifa Hidaskürt, Kertészbolt Pered, Garant N&N kőfaragás, Vágsellye.

   Köszönjük előfizetőink hűségét, érdeklődését, támogatását, ösztönző véleményeiket, jószándékú kritikáikat, valamint szervezetek, intézmények, községi önkormányzatok éves megrendeléseit. A helyi értékek, egyének és közösségek bemutatásának jelentőségét, A rólunk, nekünk szlogenünk tartalmát, lapunk céljait, polgármestereink értették meg először, néhány településünk kivételével 32 helyen.

   A lap szerkesztésében, a mindenkori anyag összeállításában, előkészítésében rovatvezetőink végeztek és végeznek felbecsülhetetlen munkát, s mindezt önzetlenül. MUDr. Czellárik Mária az orvosi tanácsadó, Mgr. Szekeres Klaudia és Mgr. Kőrősi Ildikó a jogi tanácsadó, Rózsa Sándor a zenesarok szerkesztésében dolgozott vagy dolgozik. Friedrich Klára budapesti rovásíráskutató két hónappal ezelőtt fejezte be a Felvidéki rovásírásemlékek című 50 részes sorozatát. Hiányzik Dr. Pukkai László történész, aki helytörténeti rovatunk legaktívabb közreműködője volt hosszú évekig, sajnos, nincsen közöttünk. Főzőcske című rovatunk receptjeit nagyon sokáig Galambos Zsuzsanna írta, munkáját most Szabó Éva folytatja.

   Köszönjük grafikusaink, Trepák Tamás és Szabó Krisztián munkáját, valamint rendszeres tudósítóink önzetlen segítségét is. Mészáros Magdolna, Jakubecz Márta, Žiaček Adrianna, Gaál László, Horváth Judit, Pék Éva, Száraz Erzsébet, Jurás Lívia, Krizsanné Kajos Irén, Futó Mária, Varga Ferenc, Kozma Géza és Bús Katalin beszámolóit és egyéb anyagait. Fontos és nem mindig hálás munkát végeznek lapkézbesítőink - többségük lapunk indulásától kezdve -, akik az utóbbi években többszáz új előfizetőt is szereztek számunkra.

   Örülünk a Csemadok Galántai JB - vel folytatott együttműködésnek. Mézes Rudolfnak nagy szerepe van lapunk népszerűsítésében, elismertetésében. A Megbecsültek Társasága havi beszámolói pedig olvasótáborunk megtartását és gyarapítását segítik.

   Sosem bővelkedtünk anyagi támogatásokban, pedig, ha valaki értékelni tudja a legkisebbet is, azok mi vagyunk. A miérteket csak egymás között mondtuk hangosabban, a keserű válaszokkal együtt, főleg azokban az időszakokban, amikor a család pénzét kellett felhasználni a további munka érdekében és reményében.

   Májusban új évtized kezdődött a Terra kiadásában. Egy új év biztosan. Ahogy már annyiszor, most is előremenekülünk: új rovatok indításával szeretnénk frissebbé, olvashatóbbá tenni havilapunkat. A Mi van az asztalfiókban című irodalmárainkat kérdezi terveikről. Friedrich Klára pedig a gyermekek számára kezdte el a Rovásírás iskola című sorozatát. De egyéb módosításokat, újításokat is tervezünk.

   A tíz esztendő alatt azt is megtapasztaltuk, hogy a küzdelemnek is csak addig van értelme, amíg jobbá, erősebbé csiszolja az embert, szebbé az eszmét, amit képvisel. Nekünk, sajnos, még a csiszolódással is vigyáznunk kell, mert még az ékkő is elkopik egyszer, mi, felvidéki magyarok pedig – velünk, mátyusföldiekkel egyetemben - egyre gyorsabban. Kérjük Önöket, tartsanak ki velünk a továbbiakban is!


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  245/361 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat