logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  195/466 >>

Az MKP Vágsellyei Járási Elnöksége kiáll a nemzeti érdekvédelem mellett

27.6.2021 20:59 | Baranyay Zsolt, az MKP vágsellyei járási elnöke

   Az MKP Vágsellyei Járási Elnöksége a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedések okán 2020 szeptembere óta idén május 12-én tudott először fizikai részvétellel elnökségi ülést tartani. A jelenlevő elnökségi tagok mindannyian hiányolták a személyes megbeszéléseket és örömmel fogadták a zsigárdi községháza üléstermében megtartott találkozót. Az ülés legfontosabb témáját a magyarokat képviselő politikai erők egyesülése, illetve az egyesülés előkészítése jelentette. Az egyelőre Szövetség néven futó egységes párt alapszabályáról, illetve az egyesülés feltételeiről folyamatban vannak a tárgyalások, s az MKP Vágsellyei Járási Elnökségének tagjai fontosnak tartották, hogy az ügyben állást foglaljanak.

   A szlovák mediális közegben az utóbbi hónapokban, akár a Szövetség létrehozása kapcsán, akár más ügyekben hangsúlyos teret kaptak a Most-Híd párt politikusai, akik akár magyar vonalon is markánsan fogalmazták meg nézeteiket, saját ideológiai alapállásukkal összhangban. Ezzel ellentétben viszont az MKP látszólag békülékeny hangnemet ütött meg, lett légyen szó akár megosztó problémakörökről. Ennek folyományaként, újságíróktól és hétköznapi emberek részéről is hallhattunk már olyan aggodalmakat, hogy vajon a pártegyesülés után nem veszik-e el teljesen az  MKP hangja, illetve mi garantálja, hogy a magyar választók többségét megszólító konzervatív, keresztény-nemzeti irányvonal a megfelelő hangsúllyal jelenik majd meg a Szövetség politikájában és kommunikációjában.

   Habár az MKP országos elnöksége természetesen foglalkozik az adott kérdéssel, az MKP részéről végleges döntéshozatalra jogosult pártszervek, az Országos Tanács és az Országos Kongresszus ülései még előttünk vannak, éppen ezért az MKP Vágsellyei Járási Elnöksége az országos pártszervek felé javaslatokat téve a következő határozatokat fogadta el:

   I; Az MKP Vágsellyei Járási Elnöksége javasolja, hogy a Szövetségalapító dokumentumában kiemelten hangsúlyozzák a nemzeti közösségek és a vidék érdekvédelmét;

   II; Az MKP Vágsellyei Járási Elnöksége javasolja, hogy az MKP tárgyalódelegációja és elnöksége a megfelelő jogi formában (alapszabály vagy egyéb kötelező érvényű belső dokumentum elfogadása, esetlegesen az egyesülő felek nyilatkozata a létrehozandó platformok nevében) még a Szövetség létrehozását megelőzően garanciát biztosítson arra, hogy a Szövetség kormányra kerülése, illetve koalíciós tárgyalásai esetén a felvidéki magyarság megmaradását biztosító jogi és intézményi keretek minél szélesebb körű megteremtése legfőbb, a gazdasági és egyéb szempontokat megelőző prioritást élvezzen, melynek minimálisan elfogadható változatát a következő szempontok adják:

  1.  a magyar, mint egyenrangú hivatalos nyelv bevezetése a magyarlakta járásokban,
  2.  teljeskörű kulturális és oktatásügyi autonómia,
  3.  a megyerendszer és a közigazgatási rendszer átalakítása a magyarlakta térségek egyesítésével, illetve tömbösítésével,
  4.  a szerzett kisebbségi jogok adott nyelvterületre vonatkozó eltörölhetetlenségének alkotmányba foglalt garantálása a jövendőbeli népszámlálási eredményektől való függésük megszüntetésével.

   Fentiek mellett a járási elnökség további javaslatokkal is élt, elsősorban a létrehozandó Szövetség országos és regionális szintű struktúráira vonatkozóan. Az ülés végén több hasznos javaslat is asztalra került az MKP járási elnökségének előttünk álló időszakban elvégzendő feladataira, valamint arra vonatkozóan, hogy a járási elnökség tartson kihelyezett megbeszéléseket a járás más magyarlakta településein is.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  195/466 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat