logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  30/80 >>

Tündérvilág

22.1.2021 08:30 | Száraz Pál

   A Feketeerdői Mosonvármegye Lap- és Könyvkiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg Görföl Jenő „Tündérvilág – Az én Csallóközöm“ című könyve. Mint már a címe is elárulja, Csallóközről szól a mintegy háromszáz színes fényképet tartalmazó album. A kötet előszavát Kovács László történész írt „A Csallóköz kialakulása és benépesítése” címmel. Tóthpál Gyula fotóművész 1982-ben jelentette meg „Csallóköz” című könyvét, amelyről azt mondták, hogy kortörténeti dokumentum színesben, s megjelenésekor valódi sikerkönyvnek bizonyult.

   A Csallóközről általában azt szokták mondani, hogy egyhangú rónaság, nincs semmi látnivaló rajta. Görföl Jenő fotós művészi látásmódjára és tájszeretetére vall, hogy a 306 képen megtalálta a „látnivalót”. Azt veszem észre, hogy az emberek nem saját magukat akarják a képeken látni, hanem egy más valóságot.

   Görföl Jenő - Mátyusföld - Csallóköz és tágabb környezte természetjárása közben megörökítette a felhőket, az állatokat, a virágokat, a gabonatáblákat, a folyókat, a vizet, az építményeket, a hagyományokat. Mindazt a szépséget, amely bennünket körülvesz, és ami mellett mi sokszor elmegyünk. Fotói által rádöbbenünk, hogy mennyi szépséggel ajándékozott meg bennünket a természet, amit gyakran nem becsülünk meg. Milyen csodálatos egy virágról lecsöppeni készülő esőcsepp, a pipacsok, az öreg fűzfa halála, a fa vízbe borulva. Csak egy pillanatra meg kellene állnunk, és meghallani a Csallóköz hangját, amellyel a természet szól hozzánk. Ne csak nézzük, de lássuk is a csodát.

   Az album egy érdekes szövege a „Fotós vallomása”, amelyből sok mindent megtudhatunk arról, hogyan készítette a képeit, és hogy értően jártas szülőföldje történelmében. Fotóival közel 240 oldalon igyekszik elmondani, miért szereti a fotózást, és miért kellene kötődünk szeretett szülőföldünkhöz. A könyv minden képe egy-egy elkapott pillanat, amelyek a ma Csallóközéről szólnak, főként természeti világáról, a táj nap- és évszakonkénti változó arculatáról. A táj karaktere a Csallóközről szóló írásokból ismert, gyakran közhelyes fordulatokban alkalmazott motívumok kiemelésével rajzolódik elénk – végtelen földek, nagy ég, búzatáblák, füzek, jegenyék, a vízvilág, a Duna és a Csallóköz csodálatos építményei.

   Járásunkból a jókai vízimalommal és a tallósi Maticza malommal, valamint a szintén tallósi Szent Vendel szoborral és a kastéllyal találkozunk.  A „Hagyományok” részben a jókai hagyományőrző táncosokban gyönyörködhetünk.   

   Nagyon találó Böröndi Lajos szerkesztő, a könyv hátsó borítóján írt szövege, amely többek közt ezt tartalmazza: „De ez az album más. Ez szerelem. Ebben ott van az élete, mint cseppben a tenger. A szülőföld ízeit érezzük ínyünkön. Csallóközt látjuk úgy, ahogy mi halandók soha nem láthatnánk. Tündérországot…”

   Az egész könyv azt bizonyítja, hogy alkotója szereti ezt a tájat és az itt élő embereket, amelyet és akiket ritka szép művészi fotókon örökített meg.

   S befejezésül hadd idézzek még néhányat Böröndi Lajos által megfogalmazott gondolatokból: „Görföl Jenő képeskönyve nem megrendelésre készül. Csak úgy kedvtelésből, csak úgy jókedvében válogatott a szerző a több ezer kép közül. Akkor hát ez az ő tündérvilága – jövünk rá a csoda nyitjára. Persze, hogy az övé, de hogy elénk tárta, a miénk is, amit jó szívvel szívunk magunkba, mint a tiszta levegőt.”       


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  30/80 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat