logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  42/70 >>

Karácsonyi hangulat a múzeumban

23.1.2020 19:22

   December 14-én, advent 3. vasárnapja előtt egy nappal, a Galántai Honismereti Múzeumban 9. alkalommal került sor a „Családi szombat – Karácsony a múzeumban” című rendezvényre. Az első látogatók néhány perccel 13.00 előtt jelentek meg. A terem fokozatosan megtelt, és kezdetét vette a közös alkotás.

   A képernyőn a lángok vidáman táncoltak a karácsonyi dalok ritmusára, a tea gőzölgött, ostya illata töltötte be a levegőt, miközben a kézművesek, valamint a múzeum dolgozói vezetésével a gyerekek keze alól szebbnél szebb dekorációk kerültek elő – pamut sapka, öko-angyalka, varrott karácsonyfadísz, festett kavics, mézeskalács. Öröm volt látni, ahogy a munkában nemcsak a gyerkőcök, hanem az őket kísérő szülők, nagyszülők is elmerültek. Sokan - úgy tűnt-, maguk is meglepődtek saját kézügyességük láttán. Az alkotóműhely befejeztével a jelenlévők a népi lakáskultúra kiállításrészlegben, a hagyományosan megterített asztal és feldíszített fa mellett tesztelhették tudásukat a hagyományos szokásokat illetően. Célunk az idősebbek és fiatalok közötti párbeszéd kialakulása, a régmúlt karácsonyok, emlékek felidézése volt, ami véleményünk szerint sikerült is, hála a kérdések nehézségi szintjének. Értékelendő, hogy a feladathoz mindenki lelkiismeretesen állt hozzá, szükség esetén a mellékelt szöveget is tanulmányozta, míg megszülettek a helyes válaszok. Ennyi igyekezet láttán természetesen nem maradhatott el az édes jutalom sem. Néhány óra elteltével a résztvevők karácsonyi díszekkel, ostyákkal, saját mintázatú szappannal a kezükben, és reméljük, új ismeretek birtokában is távoztak a múzeumból. A délután kellemesen telt, a hangulat mindvégig családias, nyugodt, ünnepi maradt. Köszönjük a kézműveseknek, hogy megtiszteltek jelenlétükkel, Galánta Városának a pénzügyi támogatást, a résztvevőknek pedig a közösen eltöltött 4 órát.

 

   Minden jó, ha a vége jó

  Ez a rendezvény egyben a múzeum idei utolsó rendezvénye is volt. Az év vége jó alkalmat kínál egy kis visszapillantásra, kiértékelésre. Mi is rövid összegzéssel szolgálunk a 2019 évet illetően.

   A Galántai Honismereti Múzeumot az elmúlt 12 hónap leforgása alatt több mint 7100 ember látogatta meg, ebből körülbelül 500 volt a külföldi, főleg Magyarországról érkező vendég, de akadt német, angol, ukrán turista is. Az év során 4 kiállítást nyitottunk meg, sor került továbbá 10 nyilvános rendezvény, 3 előadás, gyermektáborok és számos iskoláknak szóló oktatási program megszervezésére. A látogatók túlnyomó része gyermek volt, a legtöbb embert az intézményünkbe a Boszorkányok a múzeumban c. rendezvény vonzotta, az idei legsikeresebb kiállításnak a Mackóvilág c. kiállítás bizonyult. A tavalyi évhez képest a látogatottság körülbelül 500 fővel nőtt. Újdonságként megemlíthetjük az OZ MAS Galanta polgári társulással megkezdett együttműködést, amely a kerékpáros turizmus fejlődését tűzte ki céljául. Reméljük, hogy a jövőben is számos érdekes, közösen megszervezett programmal szolgálunk majd. Végezetül szeretnénk köszönetet mondani az iskoláknak, óvodáknak és minden látogatónknak az eddigi és jövőbeni érdeklődésükért, támogatásukért. A Galántai Honismereti Múzeum nevében mindannyiuknak boldog új évet kívánunk! Szeretettel várjuk Önöket a 2020-as esztendőben is!

 

 Mgr. Cupal Barica Andrea, a Galántai Honismereti Múzeum lektora, idegenforgalmi referense


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  42/70 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat