logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  48/85 >>

Így éltek eleink - Néphagyományőrzés hete a deáki óvodában

24.1.2021 08:50 | Čičman Éva

   2020. novemberében a Deáki Magyar Tanítási Nyelvű Óvodában egy szép eseménysorozatra került sor „Így éltek eleink...“ – néphagyományőrzés hete az óvodában címmel. Az óvoda mellett működő szülői szövetség a Magyar Kormány által meghirdetett pályázaton, a Bethlen Gábor Alapból, 470 000 Forint támogatást kapott az eseménysorozat megvalósítására. Az egyhetes program keretében kiállítás-megnyitóra, bábelőadásra, régi mesterségek bemutatására és több más, érdekes programra került sor.

   Szalóci Annamária, az óvoda igazgatónője színvonalas interaktív előadással mutatta be a gyermekeknek a hagyományos disznóölést, tollfosztást és kukoricamorzsolást, amely régen minden családban szokás volt. Az előadás után a gyerekek kipróbálhatták a toll fosztását és a kukorica morzsolását is, amelyet nagy odaadással és végtelen örömmel végeztek kis kezecskéikkel. Futó Róbert íjászatról szóló előadása iránt is nagy volt az érdeklődés, aki régi íjászöltözetben jelent meg. A gyerekek ámulva csodálták az általa bemutatott íjakat, kardot, süveget, a tegezt az íjvesszőkkel együtt és egyéb tárgyakat. Az előadás után az óvoda udvarán íjászbemutatóra került sor a gyermekek közreműködésével.

   Écsi Gyöngyi „Szőlőszem Kálmán“ bábelőadása a szigorú higiéniai előírások betartása mellett megvalósulhatott, de a hagyományos, immáron „15. Generációk találkozója“ már rendhagyó módon valósult meg. A világjárvány miatti korlátozások nem tették lehetővé a nagyszülők megjelenését ezen a találkozón, de egy nagyszülők-unokák fényképkiállítás megszervezése pótolta ezt az eseményt is. A gyerekek büszkén nézegették a képeket, meséltek, beszélgettek róluk a tanító nénikkel és egymás közt is.

   Pénteken „Ki, mit tud?“-dal záródott a hét, amikor is találós kérdések hangzottak el a népmesékből és képzőművészeti alkotásokkal fejezték ki a héten átélt élményeiket.

   Ez a szép eseménysorozat a Magyar Kormány támogatásával valósulhatott meg.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  48/85 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat