logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  126/206 >>

Rovásírás Iskola - 3. rész

25.7.2019 14:29 | Friedrich Klára

   Legrégibb, hiteles rovás ábécéink többsége 32 betűből áll, hosszú magánhangzókat nem tartalmaz. Az első É betű 1654-ben jelent meg Miskolczi Csulyak Gáspár tudós református lelkész emléksorában. A rovás Á és É betű használatának általánossá válása Magyar Adorján (1887-1978) néprajzkutatónak köszönhető, ábécéje így 34 betűből áll. Mivel Forrai Sándor gyors és gépíró tanár, rovásírás kutató iskolában is tanította, nem akarta, hogy tanítványai az akadémiai helyesírási szabályokkal ellentétbe kerüljenek, ezért hiteles régi rovásemlékekből válogatott jelváltozatokat a hiányzó hosszú magánhangzók számára. Ábécéje így 39 betűs lett.

   A rovásírás legfontosabb szabályai:

   1. A rovásírást jobbról balra írjuk, mert legtöbb írásemlékünkben így szerepel. Lehet balról jobbra is írni, ám ez nem hagyománykövető. Ebben az esetben meg kell fordítani a betűket. A régi betűírások jobbról-balra íródtak, így pl. a latin és görög írás első emlékei ilyen változatokban maradtak fenn.

   2. A szavakat szóközökkel választjuk el egymástól. Kis és nagybetűt régen ritkán jelöltek külön, de napjainkban javasolt. Az írásjelek ugyanazok, mint a latin betűs írásnál.

   3. A rovásírásban két fajta K betű használatos. Ezekre használatára egymástól eltérő szabályokat alkottak a kutatók és oktatók, ezek azonban nem érvényesek minden rovásemlékre. Magyar Adorján szerint az egyik a szó végeire, a másik a szó belsejébe kerül. Forrai Sándor véleménye ezzel szemben az, hogy a két fajta K használatát a mellettük lévő magánhangzók hangrendje dönti el. Kutatásaim szerint a rovásemlékek többsége nem igazolja ezeket a szabályokat. Egyszerűbb, és ezt az egyszerűsítést Forrai Sándor is elfogadja, ha csak a  jelet használjuk K-ként. Ugyanis régen nem csak az (e)f, (e)l, (e)m, (e)n, (e)ny, (e)r, (e)s, (e)sz hangoknál ejtették elöl az e-t, hanem mindegyik mássalhangzónknál. Tehát (e)b, (e)c, (e)cs... ...(e)k, ennek a jele pedig a  .

   4. Fontos szabály, hogy rovásírásunkban csak azokat a betűváltozatokat használhatjuk, amelyek valamely régi rovásemlékben megtalálhatók!  

   5. Ősi írásunkban nincs  Q, X, Y, W, mivel ezek nem a magyar hangkészlethez tartoznak. Használatuk a mellékelt táblázat szerint történik.  


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  126/206 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat