logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  86/167 >>

Ősi Tudás - Felvidéki Rovásírás - Vetélkedő és Műveltségi Találkozó döntője Gútán

25.7.2019 14:38 | Mészáros Magdolna

   A Csallóköz egyik legrangosabb és legszebb iskolája, a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola adott otthont a Felvidéki Országos Rovásírás - Vetélkedő és Műveltségi Találkozó döntőjének. Magyar kultúrtörténetünk jellemző hagyománya és az írástörténet egyik legrégebbi megnyilvánulásának módja a rovásírás, mely a fiatalok körében egyre szélesebb körben hódít. A Palóc Társaság tizenötödik éve szervezi a felkészítők részére a konferenciákat, ahol megbeszélik a rovásírás oktatásának mai lehetőségeit, a számítógépes alkalmazását és a rovásemlékek megismerését és annak továbbadásának módjait.

   Ezeknek a találkozóknak egyik fontos hozadéka, hogy mindig újabb pedagógusok és iskolák kapcsolódnak be e nemes mozgalomba. Ugyanis nemcsak a rovásábécé elsajátítása a cél, ezáltal a fiatalok a magyar történelem sokszínűségébe is bepillantanak, és összevethetik a tankönyvekben olvasottakat a további irodalommal is. Kárpát-medencei ittlétünk bizonyítéka a rovásírás. Aki ennek megismerésével foglalkozik, többet tud meg az ősökről, a gyökereinkről.

   A Palóc Társaság munkáját az utóbbi években a FERI, a Felvidéki Rovásírók Társasága is segíti. Az idei felhívásra ismét másfélszáz gyermek jelentkezett. A lebonyolításban három alapiskola segített. Körzeti fordulót szerveztek Harkácson, Dunaszerdahelyen és Dunamocson. Hatvan vetélkedő gyermek jutott be az országos döntőbe.

   Gútán, a kedves megnyitó után, melyen a köszöntők után Vadkerti Imre és Sipos Dávid szerepeltek, korcsoportok szerint foglalták el helyeiket a tantermekben a fiatalok. Feladatuk annyival volt nehezebb a körzeti feladatlapjainál, hogy most magyarítást is végeztek, idegen kifejezések magyar megfelelőjét jelölték be a munkalapon. Ezután a rovásemlékek gazdag tárházából fel kellett ismerniük néhányat. Majd az átírás következett latin betűsről rovásra és fordítva.

   Míg a zsűri javított, az iskola tantermeit és műhelyeit mutatták be, majd városnézés következett.

   Az eredményhirdetés előtt a The Töpörtyűk verséneklő együttes szórakoztatta a közönséget. Végül Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke ismertette az eredményeket és átadták Salgó Gabriella és Ivicze Klára segítségével az okleveleket és a díjakat. A rendezvény a magyar Himnusz eléneklésével fejeződött be.

   A következő eredmények születtek:

   A-korcsoport (3-4. osztályosok)
1. Matuska Margaréta- Érsekújvár
2. Urban Ábel-Komárom
3. Asztalos Emma-Komárom

   B-korcsoport (5-6. osztályosok)
1. Ördögh Zsófia-Érsekújvár
2. Puss Veronika-Andód

3. Nyári Dávid Gergely-Érsekújvár

 

   C-korcsoport (7-8. osztályosok)
1. Csizmadia Lilla Kinga-Alistál
2. Sebők Eszter Noémi-Gömörfalva
3. Krnčan Veronika-Léva

 

   D-korcsoport (9. osztályosok és középiskolások)
1. Édes Édua-Alistál
2. Balla Balázs-Balassagyarmat
3. Mogrovics Zsuzsanna-Gúta

 

   A zárszóban Z. Urbán Aladár szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy itt mindenki nyertes, mert olyan ismeretek birtokába jut a rovásírás által, melyek bárkinek nem adatnak meg. Legyünk büszkék múltunkra, merítsünk erőt belőle a nehézségek leküzdésére. Majd a következő évfolyam meghirdetésével bezárta a találkozót.

  Gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  86/167 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat