logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  9/196 >>

Kistérségi Rovásírás Vetélkedő Érsekújvárott

4.6.2023 19:01 | Mészáros Magdolna

   A rovásírás kedvelői és művelői hosszú kényszerszünet után ebben az évben ismét találkozhattak, mégpedig az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola vezetése és lelkes rovásoktatója bátor kezdeményezése jóvoltából. Priskin Zoltán igazgató támogatásáról biztosította Salgó Gabriellát, a rovásírás lelkes népszerűsítőjét, hogy megvalósíthatja elképzelését a rovásírók találkozójára vonatkozólag. Az ötletből hamarosan terv kerekedett, s a régió iskoláiba szétküldték a meghívókat. Noha a felkészülésre kevés idő maradt, a pedagógusok érdeklődése aránylag magas volt. Mintegy 40 fő jelentkezett a négy korosztályba megmérettetésre.

   A szervezésben az iskolán kívül még részt vett a Palóc Társaság, a Felvidéki Rovók és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Érsekújvári Területi választmánya. Az Ősi Rovás Kistérségi Rovásírás Vetélkedő új elemekkel és egyéb újításokkal szerette volna a gyerekek figyelmét visszatéríteni a rovásírásra. Ez a magas jelentkezést látva sikerült is.

   Elsősorban rajzpályázatot hirdettek, melynek célja a szép szövegírás rovásbetűkkel, másrészt a kreativitás milyensége a rajz megoldásánál. A feladatokat is egyszerűsítették, hangos olvasás három sor rovásbetűs szövegből állt, írásban pedig latin betűs szöveget kellett átírni rovásbetűsre minél kevesebb hibával. A régió iskolái mellett Léváról, Nagyölvedről, Komáromból, Dunaszerdahelyről és Felsőszeliből is voltak gyerekek. A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola és Óvoda Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapatából három tanuló vett részt, az ötödik osztályos Kontár Noémi, Nagy Flóra és Soják Emese. A Csemadok helyi szervezete színeiben Száz Balázs és Mészáros Magdolna mérettette meg magát, aki egyben a felkészítő szerepét is vállalta.

   A találkozót az iskola tornatermében nyitotta meg Priskin Zoltán igazgató, majd Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Salgó Gabriella ismertette a szervezési tudnivalókat, majd mindenki elfoglalta a helyét a kijelölt termekben.

   Az írásbeli után a hangos olvasás következett. A szöveg Wass Albert: Mégis mikor egyedül vagy c. írásából való volt. A gyerekek különféle feladatokban válogathattak a szabad órában, míg a felnőttek javították az írásbeliket.

   A rajzpályázat munkáit megtekinthették a kiállításon, továbbá Dittler Ferenc összerovásos munkáiból rejtvényeket fejthettek meg. Rovás társasjátékok is rendelkezésükre álltak az érdeklődőknek. Mindemellett finom uzsonna és frissítő várta a vendégeket. A délután hamar elszaladt, az értékelésen Salgó Gabriella elmondta, hogy a magas színvonal miatt nem helyezéseket, hanem sávos besorolásokat adtak, hiszen korosztályonként több hibátlan munka is akadt. Először a Czuczor Gergely Alapiskola tantestületének és igazgatójának köszönte meg a támogatást, majd a felkészítőknek adta át az emléklapot és az ajándékot, továbbá Patassy Sándornak, a FER vezetőjének és a Csallóköz c. lap szerkesztőjének köszönte meg a segítséget. A gyerekek nagy örömmel fogadták az értékelést, a rajzpályázat és a vetélkedő további feladatainak kitűnő eredményeit. Korosztályonként felsorakozva vették át az emléklapokat és az értékes díjakat. A felajánlók között volt Friedrich Klára, Szakács Gábor és Czékmás Csaba is. A rajzokért a felsőszeliek arany és ezüst sávos emléklapot kaptak, az írásbeliért Kontár Noémi bronz, Soják Emese ezüst és Nagy Flóra arany sávos emléklapban részesült. A szép ajándékoknak mindenki örült. Végezetül a Himnusz közös éneklésével zárult a rovásírók ünnepe.

   Remélhetőleg a jövőben is lesz folytatása, hogy a szunnyadó parázs feléledjen és még több gyermek ismerkedhessen meg őseink rovásírásával és bővíthesse tudását a magyar művelődéstörténet fontos részével. Köszönet a lelkes szervezőnek, Salgó Gabriellának, hogy lehetővé tette az elhivatott pedagógusok és tanítványaik találkozását.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  9/196 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat