logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  4/128 >>

Túl nagy lábon éltünk, avagy hogyan kobozza el az állam a vagyonunkat

4.9.2023 18:15 | JUDr. Bános Róbert, ügyvéd

   Megszállottan spórolunk, kölcsönt veszünk fel, hogy saját ingatlanunk, autónk legyen. Vagy azon szerencsések közé tartozunk, akik az ingatlanjukat ajándékba kapják valamelyik szülőtől vagy rokontól. Átvesszük a kulcsokat az új, szépen berendezett ingatlanunktól és boldogok vagyunk, hogy van végre valamink, ami csak a sajátunk. Aztán belecsöppenünk a szürke hétköznapokba, telnek a napok, hetek, hónapok és fokozatosan érkeznek a csekkek, és további váratlan kiadásokkal találjuk szemben magunkat.

   Mi viszont továbbra is csak mosolygunk és tettetjük, hogy minden a legnagyobb rendben van, hiszen fiatal, ambiciózus és sikeres ingatlantulajdonosok vagyunk. Fenn kell tartani a látszatot, hogy továbbra is telik mindenre: új autóra, nyaralásra, edzésekre, éttermi ebédekre, vacsorákra és még sorolhatnám. Lényeg, hogy környezetünk számára továbbra is vonzóak maradjunk, hadd irigykedjenek, hogy valamit jól csinálunk, jól megy a szekerünk. Környezetünk pedig elhiszi, hogy sikeresek vagyunk, anyagilag toppon vagyunk, egyszóval jól megy sorunk.

   Mégsem jön ki a lépés, a számlák sokasodnak, a pénzünk egyre csak fogyóban, nem bírjuk fenn tartani a látszatot. Az átbulizott estéket felváltják az álmatlan éjszakák, hogyan tudnánk kijutni a slamasztikából. Adóelmaradások, adócsalás, hitelcsalás, fiktív eladások, hamis számlák kiállítása. Valahogy pénzhez kell jutni. Hisz más is így él, mindenki így csinálja, mert mondták, mert hallottuk, mert olvastuk. Nekünk is menni fog. Csupán bevetünk pár trükköt és máris minden a legnagyobb rendben lesz, így tovább folytathatjuk fényűző életünket. Végre átestünk a nehezén, ezután már csak könnyebb lesz.

 

Bizonyára csak egy papír …

   Csengetett a postás. Rendőrségi idézést tart a kezében. Valószínű csak formalitás az egész, semmi komoly. Átesünk az első kihallgatáson. Majd jön egy következő. Beidézés, tárgyalás, vádemelés, adócsalás, hitelcsalás, tanúkihallgatás, bűncselekmény elkövetése, igazsági szakértő és még sorolhatnánk.

 

A Büntető Törvénykönyv kimondja, hogy aki maga vagy más javát szolgáló jogtalan haszonszerzés végett, idegen vagyonban kárt okozva mást tévedésbe ejt, vagy kihasználja más tévedését, és ezzel az idegen vagyonban kismértékű kárt okoz, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Hitelcsalást követ el, aki mást hitel vagy hitelfedezet megszerzése végett a hitelképesség vagy a hiteltörlesztés feltételeinek teljesítése vonatkozásában tévedésbe ejt, és ezzel kismértékű kárt okoz, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

   Sajnos mire észbe kapunk, máris a vádlottak padján találjuk magunkat. A bíró kérdez, és mi csak dadogunk, hiszen nem ezt akartuk, mi csak gondtalanul szerettünk volna élni, fenntartani a látszatot, hogy nekünk mindenre telik. A bíró azonban tovább kérdez, hogy élni kívánunk-e az utolsó szó jogával. Nem tudjuk, mit válaszoljunk. Az utolsó szó joga. A védőügyvéd valamit odasúg. Természetesen nagyon sajnáljuk a történteket, szánjuk-bánjuk bűneinket. De mit is sajnálunk valójában? Sajnáljuk, hogy csalás nélkül nem sikerült? Vagy, hogy elveszítettük minden vagyonunkat?

   Kimondták az ítéletet, megszületett a döntés. Börtönbüntetés. Le kell ülni? Évekre bezárnak minket? Mi lesz ezután? Elvesztettük az ingatlant, amit a nagymama ajándékozott nekünk. Az autót, amit a megtakarításainkból vettünk. Mindenünk, amink volt, azt most odaveszett, elvették tőlünk. Pénzt, megtakarítást, gépjárművet, ingatlant. Csak némán állunk, és vádlón kérdezzük magunktól, mindez megérte-e?

 

Az állam elkobozta vagyonunkat, de vajon jogosan?

   A törvény engedi. A szabadságvesztés mellett a bíróság a vagyon elkobzásáról is dönt. Eltekintve attól, milyen úton-módon jutottunk hozzá. Amennyiben a bíróság úgy ítéli meg, hogy a vagyon jelentős részéhez bűncselekmény által jutottunk hozzá, ez esetben a bíróság a vagyon lefoglalását rendeli el.

   A szlovák Büntető Törvénykönyv szerint vagyon lefoglalását a bíróság az elkövetett bűncselekmény és az elkövető körülményeire tekintettel szabhatja ki, ha az elkövetőre kiszabott büntetés életfogytig tartó szabadságvesztés vagy különösen súlyosan minősülő, haszonszerzés végett különösen nagy haszonra, különösen nagymértékű kár okozása mellett elkövetett bűntett esetén letöltendő szabadságvesztés. Az elkobzott vagyon az állam tulajdonába kerül.

 

Tanulság levonása

   Előfordul, hogy a kezdeti stádiumban az egyén szándékai tiszták, például ingatlan vagy autóvásárlás esetén, és fel kell vennie némi kölcsönt. Viszont ügyelnünk kell arra, hogy a kölcsönt a lehető legbölcsebben intézzük, és havonta törlesszük, hogy minél előbb tudjuk visszafizetni. Legyünk mindig óvatosak és körültekintőek, mert ha többet költünk, mint amennyi a bevételünk, ez kapzsisághoz vezet, és végső soron olyan döntésekbe hajszol bele minket, ami akár bűncselekmény elkövetéséhez is vezethet.

   Amennyiben bűncselekmény elkövetésével vádolják, és nem tudja, mi tévő legyen, javasoljuk, keressen fel egy büntetőjogi tapasztalattal rendelkező ügyvédet vagy ügyvédi irodát, aki hatékony jogvédelmet biztosít Önnek.

JUDr. Bános Róbert

www.banos.sk


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  4/128 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat