logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  21/127 >>

Mikor a gyermeket az apának ítéli oda a bíróság

3.8.2022 13:43 | JUDr. Bános Róbert, ügyvéd

   Régen az anyák szerepe a családban egyenlő volt a gyermekneveléssel, a családról való gondoskodással. Mára már viszont a társadalmi és gazdasági hatások, valamint az elvárások következtében egyre több a munkát vállaló nő, így a gyermeknevelés és a családról való gondoskodás feladata immár megoszlik az apák és anyák között.

   A gyermekelhelyezés legfőbb kritériuma elsősorban a gyermekkel való törődés, hogy melyik szülő milyen szintű ellátást képes biztosítani gyermekének. A gyermek ugyanis napi 24 órás figyelmet igényel. Azt gondolnánk, hogy ezt a feladatot a nők tudják leginkább ellátni, hiszen természetükből eredően az anyaságra hivatottak. Gyermekeik és a köztük lévő kapocs egyedi és pótolhatatlan kötelék. Az anyai szeretet olyan erővel ruházza fel a nőt, olyan erős lénnyé teszi, hogy talán képes lenne a háromfejű sárkánnyal is megküzdeni. A legtöbb családban a háztartási teendőket is főként a nők végzik. Az ő feladatuk a mosás, főzés, takarítás, bevásárlás stb.. Ez viszont nem minden esetben van így. Vannak családok, ahol az apák is nagyban kiveszik a részüket a gyermeknevelésből és sok esetben a háztartási teendők elvégzése is rájuk hárul. A szülői szerepek sok esetben megcserélődnek.

 

Biztosan már hallottak vagy olvastak erről …

   Az állam beavatkozása a családi ügyekbe nem éppen kellemes, gyakran flusztráló, nehezen feldolgozható, de sajnos esetenként szükséges. A válást és az azt követő döntést, hogy kinek ítéli a bíróság a gyermeket, gyakran kellemetlen eljárás előzi meg, hiszen a szülők gyakorta hánytorgatják fel egymásnak az együttélés során szerzett sérelmeiket, mondhatjuk úgyis, kiteregetik a piszkos szennyest. A válófélben lévő vagy elvált szülők a gyereket gyakran bosszúként használják fel. A negatív érzések, a harag és a sérelmek elfojtása érdekében a szülők nem kevés esetben az alkohol és a cigaretta után nyúlnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a szülők gyermekeik füle hallatára és szeme láttára teregetik ki a problémáikat.

 

Ez a mi történetünkben sem alakult másként

   Ügyfelünk esetében a válás után a gyerek egyidőre az édesanyjához került. Az édesanya a kiskorú gyermekkel ott maradt a lakásban, az édesapa pedig kiköltözött, annak ellenére, hogy a lakás hivatalosan az ő egyedüli tulajdonában volt. Nem a tulajdonjog volt a mérvadó nála, hanem az, hogy fedélt biztosítson gyermeke számára. Az egykori házaspár abban egyezett meg, hogy mivel az édesanya maradt a fiukkal a lakásban, ezért az energiaszámlákat a továbbiakban majd az édesanya állja.

   Nem sokkal ezután nagy változás történt, ugyanis az édesapa új partnert talált magának. A volt feleség ezt viszont már nem tudta feldolgozni. A sértődöttség és harag olyannyira eluralkodott rajta, hogy lassan, de biztosan, már csak a szórakozásban, alkoholban és cigarettában lelt vigaszra. Ennek következtében anyai kötelezettségeit is hanyagolni kezdte. Gyermekét gyakorta az óvodában felejtette, vagy épp elfelejtette elvinni. További problémát jelentett az ismétlődő állásvesztés, mely következtében elmaradt a számlák befizetése így folyamatosan felhalmozódtak az adósságok. A nő teljesen elhanyagolta a lakást, gyakorlatilag használhatatlan állapotba került, a padlón kosz és kutyaürülék hevert. A lakásban gyakran fordultak meg fiatalabb férfiak, a szemtanúk szerint rendszeres orgiák zajlottak, még az erkélyen is. A tömbház parkolójában is gyakoriak voltak az összetűzések, tárgyakkal dobálták az ott parkoló gépjárműveket. A szemtanúk ezt olykor videóra is vették, vagy rendőröket hívtak.

 

Az ügyfélnek lépnie kellett …

   A háztartás, ahol minden bűzlött a nikotintól, többé már nem volt alkalmas a gyermeknevelésre. Mindenütt kutyaürülék, törött üvegek és üvegszilánkok hevertek a földön. A férfi számára egyértelművé vált, hogy cselekednie kell. Nehezen tudta elfogadni a helyzetet, hogy el kell vinnie gyermekét az édesanyától, mivel az nem tudja neki biztosítani a kellő anyai gondoskodást és szeretetet, mert gyermeke az édesanyja mellett szenvedésnek van kitéve.

   A férfi ezért úgy döntött, ügyvédhez fordul. Tisztában volt vele, hogy az interneten olyan ügyvédet kell találnia, aki a családjog terén otthonosan mozog. Így böngészőjében egy nyitrai ügyvédi irodát keresve akadt ránk. Sajnos a fenn leírt eset nem tűrt halasztást, azonnal cselekednünk kellett. Javaslatunkkal így azonnal a bírósághoz fordultunk, hogy a gyermeket az édesapánál helyezze el a bíróság. Bizonyítékként szolgáltak a befizetetlen számlák, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a videófelvételek. A bíróság pár napon belül döntött. Sürgősen elrendelte, hogy a fiút ideiglenesen az apa gondozásába, nevelésébe helyezi. Természetesen az édesanya ezt nem hagyta válasz nélkül, azonnal fellebbezett, azonban nem sikerült meggyőznie a fellebbviteli bíróságot arról, hogy képes volna ellátni szülői feladatait. A kerületi bíróság elfogadta a járásbíróság döntését.

 

A szülő joga és kötelessége harcolni a gyermekéért!

   Ügyfelünk a mai napig törődik gyermekével, megadja neki mindazt a szeretet és törődést, ami egy gyermeknek kijár. Gondoskodik róla, eleget tesz minden szülői kötelezettségének. Történetünk is egyértelműen mutatja, hogy a gyermek nem minden esetben az anyjához tartozik, a férfi, az apa is éppúgy képes betölteni azt szerepet a gyermeke életében, melyről évezredekig a társadalom úgy vélte, hogy csupán az anya képes betölteni. Kisfia így most már nyugodtabban élvezheti a gondtalan gyermekkort, hiszen van édesapja, aki képes gondoskodni róla.

   Ha Ön vagy ismerőse is hasonló cipőben jár, ne habozzon felkeresni egy jó családjogi ügyvédet, aki majd segít eligazodni a törvényekben és megírni a szükséges bírósági javaslatot is.

JUDr. Bános Róbert

www.banos.sk


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  21/127 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat