logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  55/128 >>

Hogyan lépjünk fel hatékonyan az otthoni erőszak ellen

25.10.2020 19:25

   Az erőszak mindig is tabuként kezelt téma volt a társadalomban, melynek az emberek nem mernek hangot adni. Emberi kötelességnek számít fellépni azon bántalmazottak védelmében, kik az állandó erőszak ellen a félelem, bűntudat, esetleges szégyenérzet miatt nem mernek, vagy nem tudnak mit tenni.

   Nincs írásos törvény arra vonatkozóan, miként kellene cselekednie az áldozatnak, hogy véget érjen számára a rémálom, és ne kelljen többet a félelem és az agresszió fogságában élnie. A családon belüli erőszak azonban önmagában nem ér véget, tenni pedig igenis lehet ellene.

   Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a szellemi és fizikai erőszak áldozatai túlnyomó többségében nők és gyermekek. De vajon képes egy nő fellépni az erőszakoló férjével szemben, hogy megvédje önmagát, esetlegesen gyermekét is?

 

   Segítséghez fordulni nem szégyen!

   Segítséget kérni nem szégyen, sokkal inkább tekinthető bátorságnak. Vannak akik mellett ott áll a család, barátok, esetleges szomszédok. De mi van akkor, ha ez a fajta segítség már nem elegendő?

   Szlovákiában minden kerületben elterjedtek azon szervezetek, melyek speciális segítséget nyújtanak bántalmazott nők, ill. gyermekek számára. Példaként említhetjük a Szlovákiai Nők Szervezetét (Aliancia žien Slovenska), vagy a Remény Központot (Centrum Nádej).

   Mikor már azt hiszi az ember, hogy minden lehetőséget kimerített, a hatóságok rendelkezésére állnak!

   Mikor már nem elég az önerő, a család és a barátok, akkor van szükség az igazi elhatározáshoz, és hatóságokhoz, konkrétan a rendőrséghez fordulni. A rendőrségnek ugyanis megvannak a maga eszközei, elsősorban mint bűntényt elkövető gyanúsítottat elő vezetik az erőszakolót, amennyiben pedig az áldozatot érintő erőszak gyanúja beigazolódik, a rendőrség hatáskörét gyakorolva egy meghatározott időre kitiltja az adott személyt az áldozat otthonából. Ez idő alatt az áldozatnak lehetősége van további segítséghez fordulni, és mindent megtenni az érdekében, hogy megszabaduljon a félelemtől, agressziótól, gyötrelemtől, és végül kiharcolja magának az egyik legfőbb és alapvető emberi jogot, a szabadságot.

   Az adott helyzetre megoldásként szolgál a sürgős rendelkezésre való javaslat, melyet az áldozat nyújt be az illetékes bíróságra. Az ilyen javaslatról a bíróság köteles 24 órán belül dönteni, ezért  attól sem kell tartania az áldozatnak, hogy az ügy huzamosabb ideig elhúzódik, melynek következtében további, még intenzívebb erőszak áldozatává válhat. Az ilyen javaslatban tanácsos a lehető legtöbb erőszakot igazoló tényezőt feltüntetni, bizonyítékokkal alátámasztani orvosi leletek, képek, videók, esetleges üzenetek formájában. A javaslat elengedhetetlen része maga a javaslat, melyben az áldozat pontosítja kérelmét a bíróság felé, mely túlnyomó többségében az erőszakoló kitiltása közös otthonukból, és távoltartás elrendelése. Annak érdekében, hogy a javaslat és döntés közti idő alatt még csak véletlenül sem érjen véget a rendőrség által kiszabott tilalom, ennek lefolyása megállítódik arra az időszakra, míg a bíróság döntése az áldozat javaslatáról nem lesz végrehajtható.

 

   Hogyan álljunk neki egy hatékony javaslat megírásának?

   A kétségbeesés és tehetetlenség az áldozatok többségében tanácstalansággal jár együtt. A legtanácsosabb ez okból felkeresni egy ügyvédi irodát és egy ebben a témában tapasztalt ügyvédet, aki mindent, a legapróbb részleteket kihasználva készít el egy olyan javaslatot a bíróság felé, melynek nem lesz esélye nem végrehajthatóvá válni. Némely esetekben a bíróság ugyanis nem elégszik meg néhány állítással, esetleges rendőrségi feljelentéssel, és az áldozat javaslatát könnyen elutasíthatja.

 

   Kudarc után is harcolni kell!

   Ha az elsőfokú bíróság elutasítaná a javaslatot, még mindig van remény győzni, és véget vetni a további erőszaknak. Erre megoldásként szolgál a fellebbezés. Ha a javaslatot önszántunkból, saját megítélés szerint írtuk meg és adtuk be az illetékes bíróságra, a fellebbezést mindenképp javaslott ügyvéd, ill. ügyvédi iroda segítségével indítványozni, hiszen egy szakszerű fellebbezés segítségével a másodfokú bíróság nagy eséllyel felülbírálhatja az elsőfokú bíróság döntését, jóváhagyva ezzel a felperes, azaz az áldozat javaslatát.

 

Elérhetőség:

JUDr. Bános Róbert

www.banos.sk


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  55/128 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat