logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  61/110 >>

Egészségünk állandó téli veszélyeztetőjéről az influenzáról

20.2.2019 19:42 | MUDr. Czellárik Mária

   Tájainkon évente, telente, kisebb - nagyobb mértékben, esetleg járvány formájában jelenik meg az influenza.

   Az influenza a légutak vírusok okozta megbetegedése, amely megbetegedés, illetve annak szövődményei az egész szervezetünket veszélyeztethetik.

   Az influenza szövődménye lehet gyakori arcüreggyulladás, a hörgők gyulladása, és főleg idős korban, a vírusos tüdőgyulladás, amely a legyengült, halmozott megbetegedésekkel küzdő egyéneknél végzetes kimenetelű is lehet.

   A megbetegedés ritkán a szívet is megkárosíthatja, viszont az idegrendszer influenza vírus által okozott megkárosodása, illetve a vírus okozta idegrendszeri komplikációk pontosítása még tudományos  kutatások témája.

   A megbetegedés kórokozói az influenza vírusok, mint az A-, B-, C vírusok, melyekre jellemző, hogy nagyon ellenállóak, és nagymértékben változik a vírusok genetikai információja. Évente különböző újabb és újabb vírustörzsek jelennek meg, illetve a vírusok altípusú változatai, ezek okozzák az influenza betegség változó és kiszámíthatatlan, néha veszélyes lefolyását.

   Az influenza A vírusos megbetegedések klinikailag súlyosabb lefolyású járványokat okoznak, a B típusú vírusok inkább enyhébb tünetű megbetegedést okoznak, a C vírusos influenzafertőzés inkább szórványosabb megbetegedés, mint járványt előidéző vírus, de ez is évente változó lehet.

   Az influenza cseppfertőzéses megbetegedés, tehát a beteg légútjából származó köhögéses huruttal, illetve tüsszentéssel terjed, de a közvetlen a beteggel való érintkezés is megbetegedést okozhat. A megbetegedés hirtelen jelentkező tünetekkel, mint fejfájás, torok-vagy  hátfájás, végtagok fájdalmával jelentkezhet, de a beteg gyakran jelzi, hogy az „egész teste fáj, még a hajszálai is!", a beteg  gyenge és levertség érzete van.

   Előfordulhat száraz köhögés, orrdugulás, gyakran hirtelen magas láz is jelentkezhet.

   Figyelmeztetünk az összes higiéniai előírások  következetes betartására az influenza fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében!

   Nemcsak az egyéni higiéna, de a közösségi érdekek is szem előtt tartandók.

   Otthon és munkahelyünkön gyakran rövid ideig kiadósan szellőztessünk, ne fűtsük túl helységeinket, mert a zárt, melegebb helységekben növekszik a víruskoncentráció.

   Gyakran mossunk kezet! Kerüljük a zsúfolt rendezvényeket, a vírusfertőzött betegek társaságát, /még az orvosi rendelők, intézmények falai között is/! 

   Erősítsük immunrendszerünket a téli hónapokban, sétáljunk a friss levegőn, mely testileg erősít bennünket. A téli napsütésen való tartózkodás csak jótékony ráadás. Télen öltözködjünk rétegesen. Amennyire tudjuk, kerüljük a stresszes életmódot, aludjunk eleget. Fogyasszunk vitaminokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag friss gyümölcsleveket.

   A betegséget legjobb ágyban kezelni, ezt elődeinkkel ellentétben sajnos, nem tartunk be.

   Fogyasszunk elegendő mennyiségű langyos folyadékot, általában hársfa-gyömbér teát kevés mézzel, mert így olyan éterikus anyagok képződnek, melyek segítik  a felső légutak néha fájdalmas huruttól való felszabadulását. Tünetileg lázcsillapítót alkalmazunk.

   Táplálkozásunk legyen kíméletes, kerüljük a zsíros ételeket, aludjunk sokat a betegség alatt.

   Influenzavírusos megbetegedésre nem alkalmazunk antibiotikumot! A szövődményeket háziorvosunkkal megbeszélve kezeljük.

   Az influenza leghatékonyabb megelőzése az időben alkalmazott védőoltás.

   A védőoltást a háziorvosunknál kérjük, a védőoltás beadatásának legalkalmasabb időpontja tájainkon a szeptember és október, amikor még a betegség, az influenza nem terjed a közösségben, illetve még nincs járvány, ugyanis ekkor a leghatékonyabb a védőoltás.

   A szülők azért oltassák be magukat, hogy ne fertőzzék a gyermekeiket, a gyermekeket azért oltatjuk, hogy ne fertőzzék testvéreiket, közösségüket. A gyermekek oltását, az oltóanyag adagját a gyermek 6 hónapos korától a gyermekorvos határozza meg.

   A védőoltást az oltott személy általában jól viseli, egyedileg jelentkezhet jelentéktelen átmeneti bőrelváltozás a tűszúrás helyén, átmeneti levertség, egyedileg jelentkezhetnek enyhe lefolyású gyomorpanaszok. Az oltást évente adassuk be.

 

MUDr. Czellárik Mária


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  61/110 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat