logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  60/110 >>

Személyazonossági igazolvány elvesztése, eltulajdonítása, megrongálása

20.2.2019 19:47 | Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd

   Irataink bármikor, bárhol eltűnhetnek, helytelen kezeléskor megrongálódhatnak vagy a legrosszabb esetben lopás, eltulajdonítás tárgyává válhatnak. Személyazonossági igazolványunk eltulajdonítása, elvesztése, megsemmisülése vagy megrongálódása azon kívül, hogy bármilyen jogügyletnél ellehetetleníti személyünk azonosítását, lehetőséget adhat az igazolványunkkal és a személyazonosságunkkal való súlyos visszaélésekre. A jogsértések megelőzése érdekében a vonatkozó jogszabályok az iratok eltulajdonításának, elvesztésének, megsemmisülésének vagy megrongálódásának bejelentését jogszabályi kötelezettségként írják elő.

   Alapvető tényként tudjuk, hogy akinek a személyazonossági igazolványát eltulajdonították, megsemmisült, megrongálódott vagy elvesztette, köteles azt haladéktalanul bejelenteni az illetékes járási rendőrség igazgatóságnál vagy bármely rendőrkapitányságon. Külföldön az első számú segítség az illetékes külképviselet, ahová okmányaink elvesztését, eltulajdonítását, illetve megtalálását kell bejelenteni. Az új elektronikus csippel ellátott személyazonossági igazolványok elvesztését vagy eltulajdonítását már elektronikusan is be lehet jelenteni a belügyminisztérium elektronikus ügyfélszolgálatánál. Ki kell emelni, hogy a bejelentési kötelezettség elmulasztása szabálysértésnek minősül, ezért az illetékes hivatal 33 euró összegű pénzbírságot róhat ki. Mivel az elveszett személyazonossági igazolványok a bejelentést követően a vonatkozó nyilvántartásban automatikusan érvénytelenné válnak, az elveszett okmányokat az érvénytelenítés rögzítése után akkor sem lehet újra használni, ha később megtaláljuk őket. Ha ezt nem tartjuk szem előtt, bármilyen ellenőrzés során az újra megtalált személyazonossági igazolvány felmutatásával könnyen kellemetlenségekbe keveredhetünk.

   A személyazonossági igazolvány elvesztése, megrongálódása esetén a polgár köteles 30 napon belül igényelni az új személyazonossági igazolvány kiadását, pótlását. Az igényléshez, amennyiben nem tudja felmutatni az eredeti személyazonossági igazolványt, a kérvényező köteles egy olyan eredeti vagy hitelesített másolattal ellátott okmányt felmutatni, amely tanúsítja a kérvényező születési számát. Az igényléskor a hivatal egy személyazonosságról szóló igazolást ad ki a kérvényezőnek, ezzel törvényesen az igénylést követően legfeljebb 90 napig tudjuk igazolni a személyazonosságunkat. Az új személyazonossági igazolvány kiadása 16,50 euró összegű illeték befizetéséhez kötött függetlenül attól, hogy a kérvényezést az eredeti igazolvány eltulajdonítása, megsemmisülése, megrongálódása vagy elvesztése miatt kérvényezzük. Amennyiben két éven belül ezen okoknál fogva újra kérvényeznünk kell a személyazonossági igazolvány kiadását, a következő illeték összege már a duplájára, 33 euróra emelkedik. Az illetékek befizetésétől mentesülnek a 60 éven felüli kérvényezők és azok, akik súlyos egészségkárosodást igazoló igazolvánnyal rendelkeznek. 

   A személyazonossági igazolvány hivatalos okmányként a jogszabályok értelmében fokozott védelmet élvez. Pénzbírsággal terhelt szabálysértésnek minősül a személyazonossági igazolvánnyal való visszaélés, az igazolvány szándékos megsemmisítése vagy szándékos rongálása, valamint a talált személyazonossági igazolványok megtartása is. Jegyezzük meg, hogy a személyazonossági igazolványokról szóló, Tt. 224/2006 számú törvény értelmében az igazolványunk nem lehet zálog tárgya, nem helyezhetjük letétbe az ingatlanokba vagy más objektumokba való belépéskor, valamint a szolgáltatásokat az egészségügyi szolgáltatások kivételével sem lehet az igazolványunk leadásához kötni. Bárki, aki ilyen kéréssel, esetleg indoklással fordul hozzánk, a Tt. 224/2006 számú törvény értelmében szintén szabálysértést követ el. 

   Végezetül kitérnék arra a sokszor emlegetett tévhitre, amely szerint szabálysértést követünk el, ha a személyazonossági igazolványunkat éppen nem tartjuk magunknál. Fontos megjegyezni, hogy a vonatkozó törvény értelmében minden 15. életévét betöltő, szlovák állandó lakhellyel jegyzett állampolgárnak személyazonossági igazolvánnyal kell rendelkeznie. Ezen a kötelezettségen felül a törvény nem írja elő, hogy a személyazonossági igazolványunkat szüntelenül magunknál tartjuk, viszont bármilyen ügyintézésnél vagy személyünk esetleges azonosításánál elkerülhetetlen lesz az igazolvány felmutatása.

   Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.

 

Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  60/110 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat