logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  82/108 >>

A húgyúti fertőzésekről

21.2.2018 19:35 | MUDr. Czellárik Mária

   Húgyúti fertőzésekről általában akkor beszélünk, ha anatómiailag az alsó húgyutakfertőzésére gondolunk. Az alsó húgyútba beletartozik a húgyhólyag, de mellette minden egyéb - alatta található húgyút is ide tartozik. Klinikailag viszont nagy általánosságban a húgyúti fertőzést a húgyhólyaggyulladásra szűkítjük.

   A leggyakoribb urológiai gyulladásos megbetegedés, rendszerint bakteriális megbetegedés, leggyakoribb kórokozó a bélbaktérium Escherichia coli, de komoly kórokozó a Klesiella, Enterobacter és Proteus faj is, ill. ezek a baktériumok alfajai.

   A húgyhólyaggyulladás tünetei: fájdalmas, görcsös vizelési inger, néhány csepp vizelettel,tehát nem teljes vizeletürítés,égő,szúró, gyakran erős alhasi fájdalom. Előrehaladott állapotban vérvizelés.Ha a fertőzés már nem csak a húgyhólyagra korlátozik, akkor felszálló gyulladásként terjed, a gyulladás már veséket érinti, akkor láz, hidegrázás és nagyfokú levertség jelentkezik.

   Különösen nőknél visszatérő megbetegedés, rövid idő elteltével a gyulladás ismét fellángol  és a panaszok ismét jelentkeznek. Ez esetben fontos minden oki tényező feltárása és megszüntetése, ezért a diagnosztikai kivizsgálások és a kezelés is összetettebb.

   A férfiaknál ilyenkor ezek a kóros tényezők jelentkeznek- prosztata megnagyobbodás, a húgyhólyag-nyakának merevsége, hólyagkövesedés, húgycsőszűkületnél vizeletpangás - mert a pangó vizelet "táptalaj" a kórokozók elszaporodására.

   Nőknél különböző kismedencei gyulladások, nőgyógyászati eredetű gyulladások, esetleg fogamzásgátlók alkalmazásánál, menopauza körüli időszakban jelentkezhet húgyúti fertőzés. 

   Mindkét nemnél a húgyúti fertőzések kialakulásának rizikótényezője a gyakori szexuális partnerváltás, az esetleges alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül.

   A kezelés elkezdésénél alapvető a teljes vizelet, vizeletüledék laboratóriumi kivizsgálása, súlyosabb tünetek - fertőzések esetében célszerű a laboratóriumi bakteriológiai vizelettenyészetés, még a kezelés megkezdése előtt. Ezt követően oki kezelést, mindenképpen az antibiotikus kezelést alkalmazzuk, egyszerűbb esetekben két-három napig, súlyosabb, vagy visszatérő fertőzések esetén, az orvos választotta széles spektrumú antibiotikum alkalmazása is szükséges a vizelettenyésztés eredménye alapján, ill. az orvos a kezelést ez alapján változtathatja is a kórokozó érzékenységének megfelően. Tüneti kezelés a non szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók alkalmazása.

   Amit a beteg megtehet gyógyulása érdekében -elégséges, ill. fokozott folyadékbevitel, így hígul a vizelet és ilyen módon csökken a kórokozók koncentrációja is. Segít a gyógyteák fogyasztása is. Ügyeljünk arra, hogy a húgyhólyagból minden vizelet kiürüljön.

   Tudatosítsuk, hogy lényeges a társuló kismedencei gyulladásokat is kezeltetni, akár csak a társuló nőgyógyászati gyulladásokat is! Mindkét nemnél az ismételt húgyúti gyulladás esetében lényeges az anatómiai húgyúti, ill. nőgyógyászati eltérések, fejlődési rendellenességek feltárása, a vesevezeték - kövesség, eseteleges vesevezeték-vese daganatos elváltozások megállapítása. Ez esetben a laboratóriumi vizsgálatokat szükséges kiegészíteni röntgen, ultrahang, computer tomográfia, ill. mágneses rezonanció kivizsgálással és a kiváltó okot haladéktanul kezelni, eltávolítani!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  82/108 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat