logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  16/250 >>

Tavaszi kikelet tarka színei Csehországban

27.6.2022 10:09 | Fodor Szilvia

   A türelem rózsát teremt, mondja a közmondás, a mi esetünkben ez a rózsa Csehországot, konkrétan Csehország fürdő-gyöngyszemeit jelentette.

   A világjárványtól egy kicsit fellélegezve, több mint két év tervezés után nagy örömmel és várakozással telve indultak útnak a Megbecsültek Társaságának szépkorú tagjai a hajnali órákban, hogy meglátogassák Nyugat-Csehország gyönyörű világhírű fürdővárosait, melyek a Világörökség listáján is szerepelnek.

   Marianske Lázne-ba érkezve az egyik patinás épületben található hotelben foglaltunk szállást a belvárosban, majd idegenvezetőnkkel nyakunkba vettük a várost. A festői völgyben fekvő csendes és hangulatos fürdővárosban a természet és az ember minden feltételt megteremtett a kikapcsolódáshoz. A rengeteg zöld terület, árnyékos, terebélyes fák és tarka virágágyasok közt a friss levegőn sétálva rengeteg csodálatos látnivalóval találkozhattunk, a fő vonzereje az építészeté: csodálatos paloták, templomok, szökőkutak, oszlopsorok váltják egymást, tökéletesen felújított állapotban. Legnagyobb figyelmet talán az éneklő szökőkút váltotta ki, amely a pontosan megadott órákban zene- és fényhatásokkal kápráztatja el a közönséget. Mégis talán az egyik legemlékezetesebb élményünk a helyi városi színház operettelőadásán ért bennünket, amikor a bemondó, miután a váróteremben magyar szót hallott, tökéletes magyarsággal és kielemelő figyelemmel üdvözölte kis csapatunkat. Eme kedves köszöntés után Lehel és Kálmán dallamai még nagyobb hatással voltak ránk, fergeteges hangulatot varázsolva a nézőtéren.

   Rövid időre ellátogattunk a gyönyörű középkori Loket várába is, amely a sziklafokon állva igazi tündérmese helyszínének tűnik. A hely elbűvölte Goethet is, itt kérte meg az idősödő költő fiatal szerelme kezét.

   Karlove Vary – Karlsbad, a barokk és szecessziós épületekkel teli fürdőváros főleg nemzetközi filmfesztiváljáról és gyógyvizéről híres, és még Arany János költőnk is megemlíti A Toldi szerelmében, gyógyulása feletti örömében. Csehország legnagyobb fürdőhelye már a középkorban is ismert volt, alapítójáról, IV. Károly német-római császárról kapta a nevét. Több híresség is megfordult a városban: Mozart, Beethoven, Gogol és mások is ide jártak gyógyulni. A város főképpen az orosz turisták körében közkedvelt, az épületek többsége az ő tulajdonukban van, tökéletesen felújított állapotban. Igazi nyüzsgő város, melyet hangulatos kávézók, macskaköves utcák, csodás szökőkutak, oszlopsorok, folyóparti sétányok, zöld parkok, gyógyvizek, drága divatüzletek, finom Becherovka, és a helyi híres üveggyárban készült gyönyörű üvegtermékek jellemeznek. Nem csoda, hogy több cseh és nemzetközi filmet is forgattak itt, épp ezért több helyszíne ismerősnek tűnt kis csapatunknak.

   Františkove Lázně a legkisebb fürdőváros a három közül, itt minden a pihenést szolgálja. Széles sétányok és buja parkok, gyönyörű neoklasszicista épületek, sport- és gyógyfürdők jellemzik a fürdőhelyet. Látogatásunk idején egy kicsit kihaltnak tűnt, ahová néztünk, csak a majd´ száz fős szépkorú csapatunk tagjait láttuk sétálgatni. A városka megérezte a világjárvány hatását, és csak lassan érkeznek a főleg német ajkú vendégek.

   Utunk során ellátogattunk még Chebbe is, ahol sikerült megtalálni a városban található talán összes magyart, illetve egy erdélyi magyar hitközösségi taggal is összefutottunk. Csapatunk hangos és vidám hahotázása messze elhallatszott.

   Szépkorú férfitársaink közül többen Csehországban töltötték katonaéveiket, de akadtak olyanok is, akik a környéken születtek a deportálás évei alatt, illetve valaki a nászútja során járt ezen a vidéken.

   Tisztára sepert utcák, rendezett porták, kedves, mosolygós emberek és német precizitás jellemezte az egész nyugat-csehországi régiót.

   Hazautunkon tettünk egy kis kitérőt a pilseni sörgyárba is, majd egy korsó finom sör és ebéd után elindultunk hazafelé. Az út nagy vidámságban telt, szépkorú tagjaink mindkét buszon humoros anekdotákkal és fiatalabb éveikben átélt történetekkel szórakoztatták egymást, és bár kellemesen fáradtak voltak, alvásra nem gondolt senki.

   Nagy-nagy öröm volt hosszú idő után újra találkozni, volt mit mesélnünk egymásnak. A pozitív energiát szinte érezni lehetet a levegőben. Hétágra sütő nap, gyönyörű környezet, remek, jókedvű társaság, rengeteg új pozitív élmény kísérte utunkat. Már előre várjuk, hogy újra találkozzunk!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  16/250 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat