logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  48/236 >>

Szépkorúak a korona idején

23.11.2020 19:09 | M.T.

   Az őszi időszak fokozott intézkedéseket hozott, melyek a civil szervezetek életét is nagyban befolyásolják. Ez talán hatványozottan állítható a Megbecsültek Társaságáról, hiszen ez a társaság elsősorban az idősek, a szépkorúak életét hivatott jobbá, szebbé tenni.

   Most, hogy a személyes találkozások elmaradnak arra gondoltunk, hogy felkeressük a Megbecsültek Társasága elnökét, hogy első kézből érdeklődjünk, hogyan értékelik ő a kialakult helyzetet. Kérdéseinkre Forró Krisztián, a szervezet alapítója válaszolt.

 

   Mennyire befolyásolja a Megbecsültek Társasága mindennapi életét a koronavírus?

   A járványügyi veszélyhelyzet miatt sajnos szüneteltetni kellett a tervezett rendezvényeinket. Tagjaink zöme 65 év feletti, nem szeretnénk senkit sem egészségügyi kockázatnak kitenni. Habár az iroda rövidített nyitvatartási időben jelenleg is az érdeklődök rendelkezésére áll, munkatársaink javarészt csak telefonon vannak kapcsolatban tagjainkkal. Sok esetben épp ők azok, akik felhívnak minket, érdeklődnek, hogy telnek napjaink, mesélnek magukról, családjukról, egy kicsit kipanaszkodják magukat, örülnek, hogy érdeklődve hallgatjuk őket. Ha tanácsra van szükség, természetesen, szívesen segítünk.

 

   Hogyan készültek fel a járványra?

   A jelenlegi helyzet indokolttá teszi azokat az óvintézkedéseket – maszkviselés, biztonsági távolság betartása, gyakori kézfertőtlenítés stb. –, amelyek segíthetnek a vírus terjedésének lassításában, megállításában. Nagyszombat megye anyagi támogatásának is köszönhetően sikerült megfelelő felszerelést vásárolnunk: szájmaszkokat, kézfertőtlenítőket, légtisztitóberendezést, melyekre nagy szükség van ezekben az időkben.

 

   Hogyan élik meg ezt a nehéz helyzetet szépkorú tagjaik?

   Ezen időszakban értelemszerűen nem csak a mi rendezvényeink maradnak el, de a nyugdíjasklubok és más szervezetek rendezvényei is, így más elfoglaltságot kell találniuk a tagoknak otthonukban.  Ez növeli az elszigeteltséget, a gyermekek, unokák is ritkábban tesznek náluk látogatást, hiszen nem akarják őket veszélynek kitenni. Bizonytalan a helyzet, mindennapjaik felborultak. Ez gyakran szorongást és elszigeteltséget okozhat. Rengeteg a rájuk zúduló negatív információ is. Nem is vagyok meglepődve, amikor felhívnak bennünket, hogy kedves szót halljanak.

 

   Mit tanácsol a szépkorúaknak?

   Ne lessék folyamatosan a járvánnyal kapcsolatos híreket. Fontos, hogy csakis megbízható forrásokból tájékozódjanak. A kertes házban lakók előnyben vannak, hiszen kimehetnek az udvarra, elfoglaltságot kereshetnek maguknak, állatokat nevelhetnek. Általánosságban azt tanácsolnám, gondoskodjanak magukról, ne felejtsék el a pozitív érzéseket, gondolatokat: olvassanak, mozogjanak, szépítsék otthonukat, hívják fel családtagjaikat, rokonaikat, ismerőseiket ...

   Keressék a társas támaszt a világhálón, telefonon, keressék egymás támogatását, hiszen közösen minden nehézséggel könnyebben boldogulunk. Fontos, hogy a nehéz gondolataikat ki tudják beszélni magukból. Tudom, hogy ilyen helyzetekben nehéz pozitívnak maradnunk, de próbáljunk tudatosan figyelni arra, ami örömet szerez.

 

   Mik a terveik a jövőre nézve?

   Várjuk, hogy minél előbb véget érjen ez a helyezt, szeretnénk mi is visszatérni a megszokott kerékvágásba. Jelenleg minden bizonytalan, nem tudunk előre tervezni. Próbáljuk megtervezni a jövő évi programot, új kirándulási helyszínek, színházi előadások után kutatunk. Igyekszünk hasznosan kihasználni ezt az időszakot. Természetesen, valamennyi elmaradt rendezvényünket, kirándulásunkat meg szeretnénk valósítani a jövő évben. Nagy örömünkre szolgál, hogy például a Karlove Vary-ba tartó utunkra, amelynek a pontos dátumát még nem ismerjük, rendkívüli az érdeklődés.

 

   Szeretne valamit üzenni a szépkorúaknak?

   Őrizzék meg a jókedvüket, vidámságukat, vigyázzanak magukra és egymásra, hogy a vírusveszély lankadása után ismét együtt barangolhassuk be a környéket, és élvezhessük a szebbnél szebb színházi előadásokat.

   De addig is, egy kis közös alkotásra hívunk mindenkit!

   Szeretnék egy felhívást intézni kedves tagjainkhoz. Az a tervünk, hogy kiadnánk a Megbecsültek receptkönyvét. Ez a recepteskönyv a régi, hagyományos ételek receptjeit tartalmazná, amelyek ilyen formában megmaradnának is átadhatnak unokáiknak. De lehetnek ezek újonnan alkotott finomságok is. Hiszen most van idő arra is, hogy otthon, nyugodt körülmények között kísérletezzünk, új recepteket próbáljunk ki.

   Küldjék el postán (Mierové nám. 4, 924 01 Galánta) vagy e-mailen (iroda@megbecsultek.sk), esetleg messengeren, a kedvenc finomságukat (sütemény, pogácsa, bármilyen finom nassolni való) 2020. december 31-ig.

   Ha valaki úgy érzi, bármiben segíteni tudunk, keressen fel bennünket bátran a megszokott telefonszámokon: Fodor Szilvia – 0905303860, Horváth Judit – 0915464510.

   Mindenkit arra buzdítunk, legyen felelőségteljes. Vigyázzanak magukra, tartsák be az óvintézkedéseket, és ami nagyon fontos: ne felejtsenek pozitívan gondolkodni! Kitartást kívánunk! Együtt sikerülni fog.

   Köszönjük a beszélgetést!

 


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  48/236 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat