logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  47/236 >>

Értékelések előtt

20.12.2020 08:27

„Lesz még egyszer ünnep a világon,

Majd, ha elfárad a vész haragja,

S a viszály elvérzi a csatákon, …”

 

   Jeles költőnk, Vörösmarty Mihály örökérvényű versének sorai jutottak eszembe, mikor Társadalmi és Közművelődési Szövetségünk, a Csemadok jövő évi rendezvényeinek előzetes időrendjét próbáltam ráncba szedni.

   Egy évvel ezelőtt, a 2019-es jubileumi esztendő eseményeinek értékelésekor örömmel nyugtáztuk, hogy Szövetségünk megalakulásának 70. évfordulója alkalmából régiónk több településen erőre kapva folytatták az elődök által elkezdett áldozatkész tevékenységet, népi nemzeti kultúránk, értékeink őrzését, ápolását, fejlesztését, továbbadását.

   A magyar kultúra napi országos ünnepség után sikeresen valósultak meg a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny járási eseményei, de március elején, Galántán az 54. Csemadok bál szervezésekor már fura viharfelhők gyülekeztek, hogy azután a március 15-i ünnepségek előtt már az eddig ismeretlen koronavírus villámai sújtsanak le világszerte. És a vihar rövid nyári szünet után újult erővel vette kezdetét az ősz folyamán, hogy romboló tevékenységét újult erővel folytassa.

   Március közepén már csak szűk körben emlékezhettünk történelmi múltunk legdicsőbb időszakára, az 1848-49-es forradalomra és helyezhettük el a köszönet és hála virágait a szabadság harcban elesett hősök tiszteletére állított emlékhelyeken régiónk településeinek alig egy harmadában. Június elején a szebb időszak reményében bízva jöhettünk össze régiónk csaknem minden településén a szomorú centenárium, a trianoni békediktátum megkötésének 100. évfordulója alkalmából megtartott megemlékezéseken.

   Az enyhülés rövid időszakát kihasználva több szervezetünknek sikerült megvalósítania a kisebb nagyobb nyári rendezvényeit, különböző nyári művelődési táborait. Szerény körülmények között sor került Deákin a IV. Országos Szent István Király Ünnepségre és több szervezetünk Szent István-napi rendezvényére.

   A koronavírus járvány terjedésének megfékezése érdekében hozott megszorító rendelkezések miatt azonban elmaradtak nagy országos rendezvényeink, mint például a XVIII. Kodály Napok és a XX. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny egyes akciói, és az elkövetkező napokban nem valósulhatnak meg az ádventi és karácsony előtti ünnepváró események.

   A rossz idők múltában bízva, amint azt a következő oldalon láthatják, elkészítettük a 2021-es rendezvényeink előzetes tervét annak reményében, hogy összefogva az egyes eseményeket sikerül megvalósítanunk, és már a magyar kultúra napi országos ünnepségen nagyszámú közönség előtt köszönthetjük régiónk országos kitüntetéseket átvevő Csemadok tagjait, a Csemadok Életmű Díjjal kitüntetett Suba Annát, Tornócról és a Csemadok Közművelődési Díját átvevő Morovics Ibolyát, Alsószeliből.

   Ahhoz, hogy országos, regionális és helyi rendezvényeinket megtudjuk valósítani, természetesen szükség van megfelelő anyagi támogatásra, s ezért ezúton is felhívjuk régiónk kulturális életében aktívan tevékenykedők figyelmét arra, hogy az elmúlt napokban megjelentek a Nemzeti Kisebbségi Kulturális Alap pályázati felhívásai és az egyes rendezvényeink támogatásával kapcsolatos pályázatokat 2020. december 18-ig lehet benyújtani.

Mézes Rudolf

 


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  47/236 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat