logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  36/256 >>

Népdalkörök II. Fesztiválja Pereden

30.12.2021 10:04 | -bt-

   A népdal – hagyomány, nemzeti emlékezet

   A Covid-19 világjárvány árnyékában ugyan, de fokozott járványvédelmi intézkedések mellett a november 13-án második alkalommal megrendezett seregszemlén az életet erősítő népzene, a dal, a közös éneklés élménye kaphatott szabad teret. A rendezvény küldetését felvázoló gondolatok hangsúlyozták: a népdalnak, mint hagyománynak, mint szellemi értéknek kibernetikai világunkban is pótolhatatlan helye van, mert gyökereinkkel, történelmi emlékezetünkkel köt össze bennünket.

   A házigazda Peredi Férfi Daloskör meghívását végül a Nagyölvedi Dalárda Nagy Csomor István népi zenekara kíséretében, a Tardoskeddi Férfikar, illetve a hazai Csillag Citerazenekar és a Peredi Nyugdíjasklub Énekkara fogadhatta el. A vírusjárvány miatt a Nádszegi Nádos Néptáncsoport egy nappal a seregszemle előtt volt kénytelen lemondani részvételüket, és a Tardoskeddi Fehér Akác Asszonykórus is hasonló okok miatt nem vállalhatta a szereplést.

   Mindezen zavaró körülmények ellenére a Népdalkörök II. Peredi Fesztiválja szépszámú érdeklődő hazai közönséget is vonzott és szívélyesen kellemes, hálás légkörrel jutalmazta a szereplő csoportok színvonalas műsorát.

   Barczi Tivadar, a vendéglátó Peredi Férfi Daloskör vezetője nem titkolta a dalkör határozott szándékát: regionális szintű hagyománnyá emelni, folyamatosan növekvő szakmai színvonalat és rangot kölcsönözni a peredi népdalköri fesztiváloknak. Azzal a céllal, hogy erős hátterű seregszemlévé, a szélesebb régiót megszólító és egyben mozgósító népzenei fórummá váljanak. A világjárvány szűkítette-korlátozta lehetőségek ellenére is ezt a szándékot igazolta a vendégszereplő csoportok szakmai minősítése is, hiszen a Nagyölvedi Dalárda és a Tardoskeddi Férfikar már korábban a legmagasabb fokú Kárpát-Medence-i népzenei elismerést szerzett, de a Peredi Csillag Citerazenekar is a hazai citerazene csúcsminőségét képviseli és több nemzetközi szintű elismerésben is részesült. 

   A tardoskeddi férfiak lokálpatriótákhoz méltón a nagyközséghez kötődő régi népdalforrásokból merítve szépen csengő, csiszolt énekléssel nép- és katonadalok „csokrát” nyújtották át a közönségnek. A Nagyölvedi Dalárdát fiatalokkal tűzdelt, kiváló zenészekből álló népi zenekar kísérte. A csárdában szomorkodó-virtuskodó férfiak ajkáról együtt és szólóban is csengőn-szépen, kifejezőn és könnyedén szólaltak meg az Ipoly menti régió sajátosan változatos népdalai, nótái. A Peredi Csillag Citerazenekar bővülő zenei eszköztárral élve repertoárját is bővítve férfi duóban énekelve csodálatos népi ballada előadásával is megjutalmazta a közönséget. Pered kulturális életének hagyományos szereplőjeként a Peredi Nyugdíjasklub Énekkara is hangulatos népdalcsokorral gazdagította a fesztiváli műsort.

   A vendéglátó Peredi Férfi Daloskör, akik egy héttel korábban Budapesten a „Hagyományos régiók – régiók hagyománya” Kárpát-medencei Vass Lajos Népzenei versenyen a legmagasabb elismerést, a Vass Lajos-díjat nyerték el, bordalokkal és Bartók Béla által a Csallóközben gyűjtött népdalcsokorral járultak hozzá a fesztivál sikeréhez.

   A Peredi Férfi Daloskör a résztvevő csoportok közös éneklése előtt köszönetet mondott a sikeres felkészítő munkáért karmesterüknek, a Csemadok Életmű-díjjal kitüntetett Jónás Katalin zenetanárnőnek. Az erkölcsi és az elengedhetetlen anyagi támogató háttér megteremtéséért elismerésüket fejezték ki Pered polgármester asszonyának, Mgr. Agócs-Kőrösi Ildikónak, és a község önkormányzatának.

   A népdalkörök seregszemléjén felhangzó népzene varázsa, a felvonultatott népdalkincs színes kavalkádja egy felszabadult élményteli estét, lelki húrokat érintő közös szép éneklést jelentett. Ebben nyilvánult meg a fesztivál küldetése és eszmei értéke.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  36/256 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat