logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  238/266 >>

Mesét mondtunk, valóságot...

19.7.2017 14:21 | Lénárt Dóra

   Az idei évben már nyolcadik alkalommal került megrendezésre az Országos Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny. Az immár hagyományos verseny egyik területi elődöntőjét Zsigárdon rendezték meg, ahol környékünk ifjú mesemondói nagy számban, több mint hetvenen gyűltek össze, hogy elsősorban helyi gyűjtésű meséket, történeteket mondjanak el többségében ízes tájnyelven. Az elődöntőre május 16-án, kedden került sor egy nagy sikerű egész napos program keretén belül. A mesélők négy kategóriában mérhették össze tehetségüket, s a zsűri által legjobbnak tartott tizenhat mesemondó továbbjutott az országos megmérettetésre.

   Az országos fordulót a hagyományokhoz híven ismét Rozsnyón szervezték, s ezúttal június 4-5-én, pünkösd vasárnapján és hétfőjén találkoztak itt országunk legjobb mesemondói, csaknem százan. Idén a szervezők egy újítást hoztak, és a már megszokott két nap helyett háromnaposra bővítették ezt a nagyszabású rendezvényt, gazdag programokkal tarkítva.

   Környékünk versenyzői harmadikán indultak Dunaszerdahelyről egy egész napon át tartó utazásra Rozsnyóra. Igaz, hogy a buszozás fárasztó volt, de jó hangulatban telt.

   Negyedikén zajlottak az első, a második és harmadik kategóriák megmérettetései. A szervezők népiesen berendezett helyiségekben fogadták a mesemondókat és kísérőiket, a versenyt vezető, irányító hölgyek pedig játékkal, szöveggel, énekkel, mondókákkal igazi pünkösdi hangulatot varázsoltak a résztvevők számára. Nagy élmény volt hallgatni a szebbnél szebb tündérmeséket, illetve a vicces, humoros történeteket, adomákat. Engem a legjobban az varázsolt el, hogy ez a verseny nemcsak a mesemondók, hanem a különböző tájnyelvek találkozója is volt.

   Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a mesemondókat a nagyteremben lévő kivetítő segítségével is hallgathatták, nézhették, akik ott tartózkodtak. A versengés mellett kísérő programokon is részt lehetett venni. Volt hagyományos ételek kóstolója, amely minden éven nagyon népszerű a résztvevők körében. A gyermekek többek között megismerkedhettek a gyöngyfűzéssel, a drótozással és a nádfonással, míg az idősebbek meghallgathatták Sipos Anna előadását: Virágvasárnapi és húsvéti szokásokról a Zoboralján, Szanyi Mária előadását a népviseletekről, vagy beülhettek megnézni Karácsony Molnár Erika filmjét: Ez úgy igaz, ahogy hiszitek…címmel.  Ezeken kívül még számos program várta az érdeklődőket. A negyedik és ötödik kategóriák versenye ötödikén délelőtt zajlott.

Az országos megmérettetésen tehetséges mesemondóink a következő eredményeket érték el:

Bronzsávos minősítést kaptak:
Haver Laura - Hidaskürt, Szalóci András és Varga Renáta – Deáki.
Felkészítőik: Presinszky Ágnes, Renczés Nóra.

Ezüstsávos minősítést kaptak:
Bíró Lilianna – Vágsellye, Bitter Karolina – Negyed, Csiba Márió – Nagyfödémes, Daru Emese – Vágkirályfa, Molnár Boglárka – Vezekény.
Felkészítőik: Páldy Eszter, Varga Mária, Svarda Erzsébet, Paszmár Erzsébet, Bihercz Iveta.

Aranysávos mesemondóink:
Bukovský Dorottya – Deáki, Karvai Vittórió – Negyed, Lénárt Dóra – Felsőszeli, Mihalovič Veronika – Taksony, Pleva Levente - Alsószeli, Uhrin István – Negyed.
Felkészítőik: Renczés Nóra, Varga Mária, Morovics Ibolya, Krommel Gabriella.

   A taksonyi Mihalovič Veronika a tájnyelv hiteles megőrzéséért és továbbadásáért különdíjat kapott.

   Erről a hosszú hétvégéről senki sem ment haza üres kézzel: minden versenyző elismerő oklevélben részesült, a felkészítő tanárok pedig egy-egy mesemondást segítő szakmai kiadványt kaptak, s bizonyosan igénybe veszik majd ezt a hasznos kötetet.

   Idén is mindannyian kitűnően éreztük magunkat Rozsnyón, köszönhetően a szervezőknek, és természetesen a sok mesemondónak, ismét felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  238/266 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat