logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  76/491 >>

XX. Guzsalyos Találkozó Vízkeleten „Mi egy vérből valók vagyunk”

24.9.2022 08:30

   A XX. Guzsalyos Találkozó - e rangos nemzetközi kulturális rendezvény – gyönyörű huszadik évfordulójára megérkezett ötödik otthonába, Szlovákiába, Csák Máté földjére, a felvidéki Mátyusföld középső részén fekvő Vízkeletre. A háromnapos találkozóra 2022. augusztus 26-28-án került sor. A guzsalyos család alapítói az erdélyi Apáca, a magyarországi Apátfalva, valamint a szerbiai vajdasági Kisorosz települések, majd 2011-ben új taggal, a magyarországi Csanádapáca társulásával bővült a közösség. Vízkelet község küldöttsége 2019-ben – kisoroszi meghívásra – első alkalommal vett részt az erdélyi Apácán megrendezett guzsalyoson, ahonnan székely vendéglátóink mélységes hitének és vendégszeretetének köszönhetően felejthetetlen élményekkel tért haza.

   Nemes célból vándorol immáron húsz éve a színes szalagokkal tűzdelt guzsaly.

   E gazdagon díszített faragott fa rúd tájainkon, Mátyusföldön is elődeink használati eszköze volt a hosszú téli estéken, amikor egy-egy családnál üres szobából fonóházat alakítottak ki, s itt az asszonyok és a leányok énekszó mellett fonták a család fonalát. Fonásnál a guzsaly tetejére kendercsutakot felkötve sodorták a szálat. A legények sűrűn belopództak a fonóházba, tréfálkoztak, bolondoztak, udvaroltak a lányoknak. Így lett a guzsaly a szerelem, a barátság, az együttmaradás szimbóluma. Ebben a hitben és reményben tűzi fel a vendéglátó település minden egyes guzsalyos találkozón a szalagját: közösségben, egy nagy családként ünnepelni, megélni magyarságunkat, éltetni a határokat nem ismerő barátságokat, összetartozásunkat, bemutatni egymásnak népi hagyományainkat és kultúránkat, a valaha őseink mindennapjait kitöltő apró csodákat …

   Péntek délután érkeztek Vízkeletre várva várt vendégeink. A kölcsönös szívélyes üdvözlés és baráti csevegés a viszontlátás örömében telt, majd elfoglalták szálláshelyüket, hogy kipihenve az utazás fáradalmait, közös vacsorával és kultúrműsorral vegye kezdetét a guzsalyos fesztivál a helyi művelődési házban. Az első nap a helyi óvodások, a magyar kisiskolások, a szlovák alapiskola és a szomszédos hidaskürti magyar alapiskola diákjai mutatták be műsorukat, többek között az Összetartozás Táncát, elhangzott az "Ez az ország a te hazád" és a „Magyar vagyok” című dal. Diákjaink fellépése után a kisoroszi József Attila Amatőr Színjátszó Társulat adta elő a „Tábori piknik” című abszurd drámáját. Késő estig a szórakozni vágyóknak a felvidéki Ivány Árpád nótaénekes és csapata húzta a nótát és a talpalávalót.

   Szombaton a reggeli elfogyasztása után gazdag program várt a hozzánk érkező barátainkra, a szervezők nagy örömmel és büszkeséggel mutatták be régiónk természeti látványosságait, műszaki- és kultúr-történelmi műemlékeit. Megcsodálhatták az országos viszonylatban egyedülálló műszaki műemlékeket, a jókai- és a tallósi lábasmalmot, a Kis-Duna menti molnármesterség és malomipar történetének kiállítóhelyeit; az impozáns külsejű galántai neogótikus Esterházy-kastélyt - számtalan kulturális rendezvény és kiállítás színhelyét -, mely angolparkkal van körülvéve, benne Kodály Zoltán, világhírű magyar zeneszerző és népzenekutató szobrával. Ellátogattak az Aquarea tófürdőhöz, megtekintették a tallósi Esterházy-uradalom és kastély barokk-klasszicista épületét és parkját, ahol őstermelői piac működik. Miután bejárták e történelmi helyszíneket, a Kis-Duna festői szépségű környezetében várt rájuk a jóízű ebéd, pihenés és közös szórakozás.

   A péntek esti kultúrműsor méltó felvezetése volt a háromnapos rendezvény fénypontjának, a szombati gálaestnek, ahová a vendégtelepülésekről érkező barátaink elhozták „kincsesládájukat” - őseik hagyatékát -, s mi is izgatottan nyitottuk fel a miénket … 

   A gálaműsort Nagy Pál, Vízkelet község polgármesterének köszöntője és a Vízkeleti Harmónia Női Éneklőcsoport mátyusföldi népdalokból font koszorúja nyitotta meg. Ünnepélyesen felkerült a guzsalyra az első vízkeleti szalag. Amilyen dallamos-játékos, ezerszínű az édes anyanyelvünk, ugyanolyan ezer színével tárult elénk az ünnepi előadásokban a felbecsülhetetlen értékű magyar szellemi kulturális örökségünk egy morzsája, s mi ámulattal néztük és hallgattuk egymás énekét, táncát, előadását. A vendégtelepülések és a vízkeletiek minden egyes műsorszámát a közönség vastapsa kísérte, együtt énekeltük népdalainkat, ülve-állva táncot járt a lábunk népzenéink hallatán. A gálaműsort ékesítette a csanádapácai Dohánylevél Hagyományőrző és Hagyományteremtő Egyesület három nemzedékével a színpadon, az apátfalvi Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar és az Apátfalvi Színjátszó Csoport, a kisoroszi Testvériség-Egység Vegyeskórus; az apácai Hajnalcsillag Néptáncegyüttes fiatal székely leányai és legényei megdobogtatták szívünket és dobogónk deszkáit egyaránt. A hazai fellépők között volt Bognár Hajnalka operetténekes és a Dióhéj Citerazenekar.

   A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és köszöntőjével Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke.

   A gálaest végén Nagy Pál polgármester ünnepélyesen átadta a díszes guzsalyt Oláh Kálmán polgármester úrnak, így az Vízkeletről a magyarországi Csanádapácára vándorol. A gálaest záró aktusaként a zsúfolásig megtelt kultúrházban barátainkkal közösen, egy szívvel és egy lélekkel énekeltük a „Nélküled” című dalt, guzsalyos találkozóink égig emelő himnuszát.

   A csodálatos szombat esti gálaműsort követte a közös vacsora, majd a szórakozás és mulatás kapott teret. A vízkeleti Hegyi Tesók közreműködésében a fergeteges hangulat és a muzsikaszó a hosszú éjszakába nyúlt.

   Vasárnap – minden csoport káprázatos népviseletébe öltözve -, együtt indultunk a kultúrház előtti térről a Vízkelethez tartozó, Szűz Mária tiszteletére szentelt hegyi Árpád-kori templomhoz és a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére szentelt kálváriakápolnához, ahol közös ünnepi szentmisén vettünk részt a szabad ég alatt. Lengyel Sándor lelkiatya megáldotta és megszentelte a  nemzeti színű szalaggal átkötött Új Kenyeret, majd annak felszeletelt darabjait szétosztottuk a hívők és a vízkeleti lakosok között. A szentmise keretében énekelt az Apácai Evangélikus Énekkar. Az ünnep koszorúzással ért véget a kultúrház előtti kopjafánál.

   A vasárnap délután a helyi futballpályán közös szórakozással és főzőcskével, kötetlen hangulatban telt. Öt csapat főztje rotyogott a bográcsokban, mindenki belerakta otthona ízeit. A zene most sem hagyta ülni a táncos lábúakat, mígnem eljött az este, és vele eljött a búcsúzás ideje. Búcsúzás a viszontlátás reményében, hogy jövőre Csanádapácán az öt település erős szövetségben élteti majd tovább barátságát, összetartozását.

   Alig búcsúztunk el barátainktól - szerencsét kívánva a hosszú útra hazafelé –, jöttek a szívet melengető köszönő és elismerő üzenetek, pozitív visszajelzések, amik mind-mind áldásként szálltak vissza ránk. Kezdeti kétségeinket, hogy mindent jól csináltunk-e vendégeink megelégedésére, felénk áradó szeretetük és kedves szavaik hamar szertefoszlatták.

   Vízkelet Község Önkormányzata ezúton is hálásan köszöni mindenkinek, akik hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához: a község alkalmazottainak, a képviselő-testület tagjainak, a helyi csemadokosoknak, az énekkar jelenlegi és volt tagjainak, az önkéntes tűzoltóknak, az Egyháztanácsnak, a helyi szervezeteknek és falunk lakosainak! Az összefogás a háttérmunkában szorosabbra kovácsolta vízkeleti közösségünket is.

 

                                                 Vízkelet Község Önkormányzata és a szervezők nevében

                                                                                                                            Marafkó Mónika


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  76/491 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat