logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  135/484 >>

XV. Mátyusföldi Fesztivál Nagyfödémesen

28.8.2021 09:18 | Sz. Manczal Erzsébet

   Egy év kihagyás után került sor a jubileumi XV. Mátyusföldi Fesztiválra, amelyet a járványhelyzet miatt az idén a megszokottnál egy kissé szerényebb körülmények között rendeztek meg Nagyfödémesen.

   A rendezvény fő szervezője, a Csemadok helyi alapszervezete figyelembe vette, hogy Nagyfödémes község az idén emlékezett meg a község első írásos említésének 800. évfordulójáról. Ezért a fesztivál műsorának összeállításakor úgy döntöttek, hogy a jubileumi fesztivál fő szereplői nagyfödémes lakosai legyenek. Tehették ezt azért is, mert a községben rengeteg tehetséges ember él.

   A fesztivál június 30-án két kiállítás megnyitásával kezdődött. Az első kiállítás az „Itthoniak készítették” már hagyományosan képzőművészeti kiállítás volt, amelyen öt helyi alkotó mutatkozott be: Sebők Mária, Melišek János (Xavier), Ján Daniš és Vajda Zoltán festők, valamint Cséfalvay Kázmér szobrász. A kiállítás ismét jó példa volt arra a csodára, amelyet az emberi kéz és szív alkotni képes.

   A másik kiállítás a „800 csodálatos év” címet kapta, amelyen korabeli dokumentumok, fényképek, tárgyak, gyűjtemények mutatták be a nagyérdemű közönségnek Nagyfödémes község múltját és jelenét.

   A kiállítások megnyitója után került sor Poór József helyi író és tengerész, vetítéssel egybekötött élménybeszámolójára „Vitorlással II. Rákóczi Ferenc tiszteletére rendezett emlékúton a Dévényi kaputól a Vaskapuig” címmel.

   A fesztivál második napján először a Csemadok felnőtt irodalmi színpada mutatta be a „Csak akkor lesz jövő, ha tiszteled a múltat“ című műsorát, amellyel a 800. évforduló előtt tisztelegtek. A műsor után a római katolikus templom falán elhelyezett emléktáblánál koszorúzással emlékeztek a Nagyfödémesről kitelepített lakosokra.

   Az est a község kulturális emléke, a Kálvária udvarán egy nem mindennapi koncerttel folytatódott. Boldiš Arnold helyi orgonaművész „Zenés utazás” című műsorával, amelyben Johann Sebastian Bach, Theodore Dubois, Denis Bédard, Craig Sellar Lang művei hangzottak el. A koncert szépszámú közönsége ismét arról tanúskodott, hogy Nagyfödémesen igény van az ilyen jellegű, művészileg magas színvonalú műsorokra is.

   A fesztivál zárónapja, amellyel egyben kezdetét vette a XXV. Falunapok rendezvénysorozata, már a könnyedebb szórakozásnak adott helyet. A gyermekeket a Kuttyumfitty társulat a „Kukurica Jancsi, a vitéz” című zenés táncos műsorával szórakoztatta, majd az MT Family táncegyüttes mutatkozott be.

   Az est fénypontja a Kormorán együttes felejthetetlen koncertje volt.


Fotó: Hanzel Lajos
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  135/484 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat