logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  78/506 >>

Ünnepeltünk... - huszonegyedszer, Felsőszeli

1.12.2022 15:34 | Nogely Mónika

   A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola idén október 12-14. között rendezte meg a már hagyományosnak mondható Széchenyi Napokat, amely az iskola névadójának tiszteletére immár huszonegyedik alkalommal gazdagította iskolánk tanulóinak életét.

   Az első napon „A kenyér útja” lett a rendezvény mottója. Elsőként az újonnan átadott és felújított Alsószeli Henger-és Gőzmalmot tekintettük meg, majd Écsi Gyöngyi „A világ kenyere” című bábelőadását élvezhettük. Eközben a szomszédos kultúrház udvarán már izzott a kemence, keltek a cipók, és Nogely Mónika tanító néni elmesélte a gyerekeknek a kenyérkészítés fortélyait. Mire mondókája végére ért, addigra kisültek az illatos cipócskák, amelyeket mindenki megkóstolhatott. Miután a kultúrházban – prezentáció formájában – a kenyér történetével is megismerkedtek a diákok, az udvaron aranyat moshattak Kličko Valériával, egy másik állomásnál pedig Tuba Lajos ismertette a tanulókkal a malom működését, és az elméletet gyakorlat követte: a gyerekek meg is őrölhették a búzát a két malomkő között. Az egész délelőttöt, a „kenyér útját” a kellemes őszi napsütés tette még hangulatosabbá.

   Másnap az utazásé volt a főszerep, a kisebbek a kistapolcsányi lovardában, valamint a Malonyai Arborétumban voltak, míg a felső tagozatosok a Nyitra melletti Zoborra tettek egy kellemes túrát.

   Az ünnepsorozat zárónapján az előadásoké, a különböző foglalkozásoké és a focié volt a főszerep. Az 5-6-7. osztályos tanulóink „2022” lépés megtételével kezdték a napot.  A tornateremben hat iskola csapatainak részvételével focitorna zajlott. A Széchenyi Kupát idén iskolánk hősiesen küzdő focistái érdemelték ki, edzőjük Néma Dezső. A felső tagozatosok földrajzi témájú előadásokat láttak Andalúziai képek - László Ildikó előadásában, és A Csallóközből Európa tetejére címmel Bognár Attila hegymászó érdekes beszámolója által. Az iskola mögötti füves területen egy biciklis akadálypálya is rendelkezésre állt, ahol Szabó Zsófia a kilencedikesek segítségével értékelte a biciklizőket. A könyvtárban fűszerekkel és gyógynövényekkel ismerkedtek tanulóink Seres Csilla tanító néni jóvoltából, és kóstolgatták a finom teákat. A 8-9. osztályosok egy rendhagyó irodalomórán vettek részt, amelyen Száraz Pál íróval beszélgetett Nogely Mónika, méltatva az író munkásságát. Reggel, az első órákon a 6-9. osztályosok 1-1 csapata történelmi vetélkedőn vett részt. A vetélkedőn Széchenyi István életéről és munkásságáról kérdeztük a csapatokat, az ötletgazda és kivitelező pedig Király Katalin történelem szakos kollégánk volt. A zsűri tagjai Végh Piroska, Puskás Margit és Komrhel Márta voltak, akik nagyra értékelték a csapatok teljesítményét. Az alsó tagozatosoknak ügyességi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal teltek az első órák, amelyeket Panyik Andrea és Jakubecz Anikó szerveztek. A program táncházzal folytatódott a kultúrházban, ahol Domján Máté mozgatta meg a legkisebbeket – és a tanító néniket – a talpalávalót pedig a Bendő zenekar biztosította.

   A Széchenyi Napok elmaradhatatlan kísérője az irodalmi- és képzőművészeti alkotópályázat, melynek díjazottjai értékes könyvjutalomban és tárgyi nyereményekben részesültek.

   Mindhárom napon élménydús, gazdag programban volt részük a diákoknak és a tanároknak egyaránt.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  78/506 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat