logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  35/464 >>

Regionális megemlékezés az 1956-os forradalomról, népfelkelésről és az erőszakos lakosságcsere és deportálások 75. évfordulójáról

1.12.2022 15:39 | Mézes Rudolf

   A Csemadok Galántai Területi Választmánya a Csemadok Kismácsédi és Zsigárdi Alapszervezetével, valamint Kismácséd és Zsigárd Község Önkormányzatával közösen 2022. október 23-án emlékezett meg történelmi múltunk ezen eseményeiről.

   A délelőtti órákban sűrű ködben gyülekeztek Kismácsédon, a Hősök terén a megemlékezők, hogy tisztelettel emlékezzenek a forradalom és népfelkelés emlékművénél az elesett hősökre, köztük a falu szülöttére, Biliczky Andrásra, akik vérüket és életüket áldozták  a szebb és boldogabb jövőért, valamint az ünnepség szónoka Berényi József, Nagyszombat Megye Önkormányzatának alelnöke által is említett ezrekre, akik a második világháborút követő időszakban kényszerültek a sajnos még ma is élő és érvényes dekrétumoknak, valamint az államközi egyezményeknek a következtében szülőföldjük elhagyására.

   A megemlékezők közt ott voltak területi választmányunk elnökségének tagjai élükön Mézes Rudolf regionális alelnökkel, a környező települések Csemadok szervezeteinek képviselői Diószegről, Jókáról, Vezekényről, valamint a környező települések polgármestereivel együtt a Nagyszombat Megyei Önkormányzat jelenlegi képviselői, képviselőjelöltjei, Agócs Gergely, Bíró László, Forró Krisztián, a Szövetség Párt országos elnöke, Horváth Zoltán és Zupkó Tamás, akiket a rendezvényt vezető Hontvári Ferenc, Kismácséd polgármestere és Csemadok alapszervezetének elnöke köszöntött. A rendezvény sikeréhez az ünnephez méltó műsorával járult hozzá a Sláger TV kiváló énekese, a nagyfödémesi Sissi, Oravecz Szilvia kislányával, Zoéval együtt.

   A megemlékezés-sorozat délután Zsigárdon a kultúrház előtti téren, az 56-os emlékműnél folytatódott. A megjelenteket Ziaček Adrianna, a helyi alapiskola igazgatója köszöntötte. A szép napos időben közel 80 összegyűlt emlékező előtt Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke mondott beszédet. Az emlékmű talapzatánál rajta kívül a megyei képviselőjelöltek, Agócs Kőrösi Ildikó és Baranyay Zsolt koszorúztak. A továbbiakban Baranyay Alajos és Mézes Rudolf, a Csemadok területi választmányának elnöke és titkára, Baranyay Zsolt, a Szövetség Párt járási elnöke, Baranyay Alajos és Bácsay Dénes, Zsigárd község polgármestere és helyettese, Pered község és a Csemadok Deáki Alapszervezetének küldöttei, valamint Zsigárd község helyi intézményeinek, társadalmi szervezeteinek vezetői helyezték el koszorúikat. Ezt követően Tóth Krisztián, a község református lelkipásztora áldotta meg a résztvevőket. Az emlékünnepség kulturális részét itt is Sissi biztosította, magas színvonalon. Üde színfoltja volt az eseménynek a zsigárdi Öröméneklők csoportja, akik kiváló műsorválasztással és előadással lepték meg a hallgatóságot.

   Az emlékünnepély Zsigárdon is a Himnusz eléneklésével zárult.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  35/464 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat