logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  39/464 >>

Országos Citeratalálkozó Nemeshodosban

28.11.2022 18:43 | Mészáros Magdolna

   Elődeink öröksége csak akkor értékes, ha éltetjük, ha nem hagyjuk veszni, legyen az énekes vagy táncos, avagy zenei hagyomány. A nemeshodosi citerások igaz szívvel ápolják az elődök citeramuzsikáját, az immár ötven éves hagyományt szeretettel viszik tovább.

   Az idei Országos Citeratalálkozó Nemeshodosban zajlott. A találkozón a résztvevők megkoszorúzták Patócs Lajos emlékművét, aki 50 évvel ezelőtt megalakította az első citerazenekart a faluban. Élete során nagyon sok fiatalt nyert meg a citeramuzsikának. Példája, odaadása iránytű a mai követők előtt. A róla elnevezett díj pedig ösztönzőleg hat a csoportokra.

   A 15 zenekar színes palettája a felvidéki népzenei tablónak. A résztvevők bemutatták hozzáértésüket, s annak ellenére, hogy különféle stílusban játszanak, a zene szeretete közös bennük. Az együttzenélés, az éneklés kiváló hangulatot teremtett a hodosi művelődési házban. A régióból a peredi Pengettyű citerazenekar aprók és nagyok együttesei Takács János vezetésével, a diószegi Diócska citerazenekar Soltó Marián irányításával, Felsőszeliből a Kikelet, valamint a királyrévi Fürge Ujjak citerazenekar vett részt a rendezvényen.

   Ezenkívül még szerepelt a Viza Citerazenekar Naszvadról, a Tardoskeddi Citerások, az Ebedi Citerazenekar, a Sústya Citerazenekar szintén Naszvadról, a Vándor Citerazenekar Tardoskeddről, a Pengető Citerazenekar Párkányból, a Nagyabonyi Citerazenekar, a Sarló Citerazenekar Nyárasdról és a Százdi Citeraegyüttes.

   A műsort a hazai Hodosi Citerazenekar fejezte be, vezetője, Rácz Pál meghatódottan emlékezett vissza a kezdetekre, amikor kisgyerekként megismerkedett ő is e kedves hangszerrel. Az emléklapok kiosztása után Borsi Ferenc zenetanár értékelte az elhangzott csokrokat. Majd a falu polgármestere, Balódi László átadta a Patócs Lajos-díjat, melyet a Fürge Ujjak citerazenekar érdemelt ki sokéves színvonalas munkája elismeréséül. Vezetőjük, Erdélyi Csaba vette át az emlékplakettet.

   Takács Ottó, a Művelődési Intézet igazgatója a sikeres est láttán örömmel hirdette meg a következő, a XXIV. Citeratalálkozót a jövő évre.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  39/464 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat