logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  72/494 >>

Értékeink megtartása erősít az összetartozásban

22.10.2022 10:38 | Mészáros Magdolna

   A Csemadok Felsőszeli Alapszervezete rendszeresen és tudatosan ápolja a hagyományokat. A szüreti felvonulás és az esti bál is ezek közé tartozik. A két év kényszerszünet után minden érintett nagy igyekezettel vette ki részét az előkészületekből. Az Egészségkárosultak Szervezete, az iskolai felfedezőcsapat tagjai, az énekkarosok, a vezetőség egy emberként tette hozzá tudását és idejét, hogy a rendezvényen minden a helyén legyen. Ugyanis a szüreti ünnepség a régiek elmondása alapján évről évre létrejön, ezért is került bele 2015-ben a Felvidéki Értéktárba. Ez a szokás a mienk, de csak addig, amíg vannak, akik ismerik és éltetik. A szellemi érték megmaradásáért pedig minden magyar felelős mind az iskolában, mind a polgári társulásokban és egyáltalán a családokban.

   Gyakran olvasható, hogy a hagyományt nem kell ápolni, mert nem beteg. Ez kicsit torzít, mert azzal, hogy munkálkodunk rajta, hogy énekelünk, táncolunk, éltetjük, s átadjuk a fiatalabb generációknak. Vagyis az ápolás az éltetés is egyben. A rendezvény másik fontos része a nagyanyáink receptje szerint sütött mákos pogácsa és a keszőcés lepény. A mákos készítményeket már szintén jegyzi az Értéktár, ezért a szüreti felvonulás ezek nélkül már nem is képzelhető el. Pénteken sütöttek az asszonyok, s a gyerekek is nagy odaadással gyúrták a pogácsatésztát. Ezekből aztán szombaton kínáltak a közönségnek és az esti vendégeknek. A gálaműsorban fellépett a kultúrszervezet Rozmaring éneklőcsoportja, a férfikar, a Nyíló Rózsa tánccsoport és a Kikelet citerazenekar. Továbbá a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola és Óvoda Höcögők tánccsoportja, a FIKUSZ mellett működő Mátyus tánccsoport a Bendő zenekarral. Vendégegyüttesek is emelték a műsor színvonalát, mégpedig a darnózseli Őszirózsa Népdalkör és a Szigetköz tánccsoport, valamint a Hodosi Citerazenekar. Nagyszerű hangulat alakult ki, öröm volt látni a fiatal és a felnőtt csoportok bemutatkozását. Köszönet mindenkinek, a szereplőknek, felkészítőknek és támogatóknak a segítségért.

   Úgy érezzük, ezen az estén nemcsak a szórakozásért tettünk valamit, hanem a szellemi értékeink megmaradásáért is. Rohanó és elgépiesedett világunkban kell, hogy az ember és a hagyományok erősítsenek az összetartozásban.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  72/494 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat