logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  8/368 >>

Zene s a rock - RTB - Republic Tribute Band

8.8.2022 19:47 | eReS

   Talán a kétéves Covid hullám bezártsága hozta az ötletet Patócs Lászlónál, akinek az első kiadott PDC part I. /Patócs Drums Classic/ című lemeze élő előadásának lehetőségét vitte el a pandémia karanténja. Megálmodta és megvalósította a Rebublic zenakar mátyusföldi másolatát.

   Az RTB rövidítés a névadó Republic tiszteletétere és zenéjének szeretetére utal. A magyar rockzene egyik kétségkívül meghatározó személye Cipő-Bódi László, aki külhoni magyarként, Kárpátaljáról jőve, szövegeivel, zenéjével és előadásmódjával felemelte a Republicot a magyar rock nagyszínpadára. Cipő meghalt, a Republic csonka lett, szétszakadt, de a zene velünk él.

  Az ötletgazda összehozta a másolatot és megalakult Taksonyon az RTB. Volt már itt a Delap próbahelyiségében zenekar. A Pedro Band, saját zenével. Két lemez erejéig élt is, de átütő sikert ismeretlen dalokkal, komoly menedzselés és médiatámogatás nélkül nehéz elérni. Mikor a Pedro Band egyik fellépésén a közönség a „16 tonna feketeszén” című dalt kérte, Patócs Lacinál leesett a tantusz. Amit ismer a közönség, azt szereti is, ráadásul a Republic dalok dallamosak, viszonylag egyszerű harmóniamenetekkel, értelmes mondanivalóval. Benn marad az ember lelkében. Ma már Laci elmondhatja: eljátszuk a 16 tonnát az RTB-vel.

  Ide való a következő történet. A kilencvenes években, amikor még a Republic csak bontogatta szárnyait meghívták Nádszegre. Talált rá a kultúrfelelős pénzt, hogy legalább az útiköltséget kifizessék. A kultúrházban az alig két tucat fiatal, aki hallott róluk, végig bulizta a koncertet, Cipőék pedig végigjátszották a műsort. A végén a közönség, minden irónia nélkül, elkezdte kiabálni, hogy Piramis, Piramis, Piramis. A Piramis Becsület című dala a nádszegi fiatalok himnusza volt akkoriban. És megtörtént. A Republic eljátszotta a Piramis dalt. Nagy becsülete lett innentől kezdve a Republicnak Nádszegen.

   Az RTB zenekar megpróbálja visszaadni a Republic egyedi hangzását a hangsúlyos négy gitár játékával, dobokkal és billentyűkkel kiegészítve. Ehhez állt össze a zenakar: Petócs László – dobok, Bognár László – ének, gitár, Szádocky Gyula – gitár, Bezúr István – gitár, vokál, Pancza Gábor – basszusgitár, Szabó József – billentyűk. A zenekarnak elkészültek az első felvételei a Bezúr stúdióban. Belehallgathatunk a www. republic-tribute-band.sk oldalon. Kíváncsian várjuk a zenekar bemutatkozását élőben a színpadon, 2022. augusztus 6-án Alsószeliben, a Kemencefesztiválon, vagy Galántán a kastélyudvarban, egy zenei késő délután.

Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  8/368 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat