logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  345/466 >>

Zene s a rock - COMPÓ ZENEKAR

26.6.2019 16:45 | Szőke Arnold és Smida László

   Az 50-es évek elejétől együtt zenélő ismert peredi cigányzenekar évtizedekig a vidék legjobb és legkeresettebb zenekara volt. Lakodalmakban, bálokon, magyar konyhákon és számtalan egyéb rendezvényen játszottak, egészen a nyolcvanas évekig, a tánczenekarok és a diszkók térhódításáig.

   Minden régi nótát, régi és új slágert ismertek és eljátszottak. Ha kellett, ők maguk segítették ki az énekelni vágyó, a szöveget elfeledő vendéget. A zenekar tagjai: Döme József - prímás, Döme Ernő – másodprímás, Döme Rudolf – bőgő, Döme Izidor – cimbalom, Vízvári Sándor - szaxofon, Vízvári Mátyás – klarinét, Farkas István – brácsa. 1972-től a peredi Fényes vendéglő szerződött zenészei voltak. Ha valamelyikük valamilyen ok miatt nem tudta vállalni a zenélést, a másik helyi bandából helyettesítették, Patkoló Béla - Figa zenekarából.

   A zenekar hosszú évekig kísérte az 1956-ban a Népesből alakult országos hírű deáki Mátyusföldi Népi Együttest. Helyi, járási és országos fesztiválokon kísérték a tánckart, az énekeseket, és a műsor részeként zenekari összeállításokat játszottak. Gombaszögön, az Országos Kulturális Ünnepségen három alkalommal, a zselízi Országos Népművészeti Fesztiválon pedig négyszer jártak a táncosokkal. De felléptek velük külföldön - Lengyelországban és Magyarországon is. Gombaszögön Kovács Apollónia választott kísérőzenekara voltak.

   A zenekar tagjai valamennyien eltávoztak közülünk, már a nagy égi színpadon kísérik zenéjükkel a magyar nóta égi szerelmeseit. De emlékük még mindig él, megbecsült, elismert, jó zenészekként emlegetik őket Pereden és a környék falvaiban.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  345/466 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat