logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  329/466 >>

Üzenet a magyar iskolákba

15.9.2019 11:06

   "Minden kezdetnek varázsa van" - írja Rainer Maria Rilke német költő. A varázst az új tanév kezdetén a gyermekek jelentik. Tanévet kezdeni ünnep, emelkedettség, megtiszteltetés. Megtiszteltetés, mert ránk bízatik a jövő. Magyar családok, magyar szülők bízzák ránk a legnagyobb kincsüket: lányukat, fiukat, unokájukat. Ez bizalom nélkül nem megy. Bízni kell a tanárban, s a tanárnak is bíznia kell a diákban, a nevelés ugyanis nem egyenlő a szolgáltatással, hanem a család és az iskola közös felelőssége.

    Rendkívül nehéz, ám nagyon felemelő hivatást választottunk. Arra tettük fel az életünket, hogy a világra csodálkozó gyermeki érdeklődésre, nem lankadó szeretettel, pontos válaszokat adjunk, az ifjúság tudásszomját kielégítsük, gondolatvilágukat a tudomány ismereteivel töltsük meg, szemléletüket az európai, keresztény és magyar hagyományok, kultúra irányába segítsük.

   Tanítani megterhelő öröm. Nevelni nehéz, ha foglalkozásnak tekintjük. A gyermekek, akiket ránk bíztak, a mi jövőnket jelentik. Ők a jövő magyarsága, közülük kerülnek ki a jövő munkásemberei, kimagasló tudósai, művészei, mesterei, az odaadó családanyák és családapák, az idősödő szüleikről gondoskodó gyermekek.

   Nekünk, a magyar tanítási nyelvű nemzetiségi iskolák pedagógusainak, tudatosítani kell, hogy a siker érdekében többet és magasabb szinten kell teljesíteni, hogy a szülők iskoláink iránti bizalma ne inogjon meg. Törekedjünk tehát a minőségi oktatásra és nevelésre, hiszen a többségi nemzettel való versenyben is helyt kell állnunk.

   Kiemelten fontos, hogy a felnövekvő generáció saját anyanyelvén tanuljon, és büszkén vállalja magyarságát, mert a jövőnk záloga a szülőföldjén boldogulni tudó magyar fiatalság.

   A legkisebbek, a magyar óvodákban, majd később magyar iskolákban és gimnáziumokban tapasztalják meg, hogy mi az emberi közösség, és ennek nyelve természetes módon a magyar anyanyelv. Minden nap tenni kell magyarságunkért.

   A magyar iskolába beiratás az első lépés ahhoz, hogy legalább részben megállítsuk a magyarság fogyatkozását. Vallom, hogy azt, amit az őseinktől örököltünk, az utódainknak tovább kell adni. Hálás vagyok minden magyar pedagógus kollégámnak, aki a jövő generációinak nevelése mellett a magyarság ügyét, a nemzeti hagyományok átadását is felvállalja.

   Üzenjük a szlovákiai magyar iskolákba, hogy a magyarságunk megmaradásának biztosítéka a magas színvonalú anyanyelvi oktatás.

   Kívánom, hogy a 2019/2020-as tanév legyen sikeres, hozzon megelégedettséget a szülőknek, pedagógusoknak, diákoknak egyaránt. Az új tanévben is dolgozzunk együtt a közös célokért, közös akarattal, hiszen csak összefogással őrizhető meg a magyar nyelvű oktatás. Ehhez kívánok jó egészséget, kitartást és nem lankadó munkakedvet.

   Szent-Györgyi Albert mondta, hogy „olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája”. Ezzel a zárógondolattal köszönöm meg megtisztelő figyelmüket.

   Bodon Sándor, igazgató

   Speciális Alapiskola, Rimaszécs

   Elhangzott a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitóján Rimaszécsen, 2019. augusztus 31-én.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  329/466 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat