logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  92/419 >>

Új utca kéne

24.3.2022 09:37

   Több híradásból értesültünk arról, hogy Nádszegen az önkormányzat kezdeményezésére egy új utcát nyitottak, ahol a telkeket kivétel nélkül helybeli fiatalok, fiatal családok kapták. Erről kérdeztük Kacz Évát, a nagyközség polgármesterét.

   Új utca kéne már... hangzott el először csöndesen, egy - egy megkeresésben, majd egyre hangosabban követelve. Fiataloknak, nádszegieknek, új házat, saját életet, boldogulást. Az önkormányzatot vezető testületnek nem szerepelt ugyan a 2018-as választási programjában az új utca kiépítése, de a megkeresések egyre sürgetőbbek voltak. Beláttuk, lépni kell, ha fiataljainkat itthon akarjuk tartani, hiszen 20 éve nem voltak új építkezési telkek kimérve Nádszegen. 

   Először a hol? - kérdését kellett megoldanunk. Ez volt viszonylag a projekt legkönnyebb része, hiszen a községnek volt előkészítve erre a célra területe. Aztán jött a miből? - kérdése. Általában megegyezhetünk abban, hogy a legszebb terv is csak terv marad, ha nincs meg az anyagi keret a megvalósításra. Ezért 2019-ben, a testület hivatalba lépése után, rendeztük az anyagi helyzetünket és sikerült úgy ésszerűsítenünk és összevonnunk a község hiteleit, hogy évi több ezer euró megtakarításhoz jutottunk. Ehhez jött még a község ésszerű gazdálkodása pontos ütemtervek alapján és 2020-ra kigazdálkodtuk az elinduláshoz szükséges tőkét.

   2019 és 2020 a tervezés időszaka volt, hiszen egy új utca több papírmunkát és utánajárást igényel, mint maguk a munkálatok. Közbeszerzés útján kiválasztottuk a kivitelezőt, a 4H, kft.-t, akivel, szimbolikusan, 2020. augusztus 20 – án, Szent István királyunk ünnepén és templomunk búcsúján írtuk alá a munkálatokról szóló szerződést. 

   2021 májusában a képviselőtestület jóváhagyta az építkezési telkek eladási szándékát különleges elbírálásra érdemes okokra hivatkozva. A különleges elbírálásra érdemes okok a község fiataljainak itthon tartásában, Nádszeg község falusi jellegének megőrzésében és az óvodák, iskolák fenntarthatóságában merült ki. Ezért elsősorban a fiatal nádszegi családoknak szerettünk volna lehetőséget nyújtani építkezési telkek megvásárlására, hiszen nem óriásfejlesztésben gondolkodtunk, hanem helyzetteremtésben fiataljainknak. Így is fogalmaztuk meg a kiírást, amellyel senki nem volt kizárva, bárki beadhatta a kérvényét, de minden kérvény a meghatározott feltételrendszer alapján volt elbírálva. Ezzel a módszerrel a kérvények elbírálása teljesen objektívnek, átláthatónak, részrehajlásmentesnek és kiszámíthatónak bizonyult. A feltételek a következőek voltak. Lakhelyre a nádszegi állandó lakhellyel rendelkező kérvényező 8 pontot szerezhetett, ám a nem nádszegi illetőségű kérvényező nem szerzett pontot. A házassági kapcsolat 12 ponttal volt értékelve, a nem házassági kapcsolat (közös tulajdonba kerülő telek) 5-5 pontot ért, együtt 10-et.  A kérvényező kora 18-35 év között 7 ponttal volt értékelve, aki idősebb volt 35 évnél, nem szerzett pontot. Minden kiskorú gyermek beszámítódott a kritériumrendszerbe 3 ponttal. Ezen kritériumok kiértékelése után minden kérvény pontozva volt, ami után kialakult a sorrend. Mivel 15 telket tudtunk eladásra bocsátani a pontozásban az első 15 helyen végző kérvényező kapta a lehetőséget, hogy építkezési területet vásároljon.  A legtöbb pontot, természetesen, azok a házaspárok kapták, ahol mindketten fiatalabbak 35 évnél, gyermekük van és mindketten nádszegi lakhellyel rendelkeztek. Ilyen házaspárból három volt, a többi kérvényező a kritériumok keveredésével értek el különböző pontszámokat.

   A feltételek olyan ideológia mentén kerültek kidolgozásra, hogy senki számára ne legyen kirekesztő, azonban azt a tényt sem hagyhattuk figyelmen kívül, hogy ez a beruházás nem egy nagy fejlesztő cég beruházása volt, hanem községi beruházás. Ezért az építkezésnél elsősorban a község jövőjét tartottuk szem előtt, nem a minél nagyobb haszon elérését. Hiszen fiatalok nélkül nincs jövő, gyermekek nélkül nincs utánpótlás és óvodáink, iskoláink üres padjai sem fenntarthatóak. A másik szempont a kritériumrendszer kidolgozásakor az volt, hogy fejlesszük a helyi közösség, lakosok lehetőségeit, nyissunk új távlatokat, de próbáljuk ezt úgy megtenni, hogy mindeközben közösségünk, magyarságunk ne híguljon fel. Nádszegnek van jövőképe és abban az szerepel, hogy örökségünket, közösségünket megóvjuk, megtartjuk és lehetőség szerint gyarapítjuk. Isten segítsen minket ebben!

 

Új utca kéne

Új utca kéne, semmi sár,
lombalagútban menni már
porból a Napba, végtelen
kertillatokba képzelem,

új utca kéne, tiszta, szép,
beláthatatlan új mesék,
virágos ágyak illata,
ahogy a lélek megy haza,
 

 

új utca kéne, balra ház,
jobbra akácos, labda, száz,
pirosló hinták, friss homok
apró lapáttal, otthonok,

új utca kéne, friss dalok,
ahogy a szellő andalog,
kacagó lányok, fák alatt
ezer pillangó-pillanat


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:




 
<<  92/419 >>



Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat