logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  118/468 >>

Kárpótolni szeretnénk lakosainkat a kétéves kimaradásért

1.7.2022 12:59 | -szf-

Mgr. Agócs Kőrösi Ildikó polgármestert kérdeztük.

 

A világjárvány enyhültével, az utóbbi időszakban Pereden több nagyméretű, sok résztvevőt vonzó rendezvény valósult meg. Az önkormányzat milyen célokkal és elvárásokkal szervezi, illetve támogatja ezeket a közösségi rendezvényeket?

   Pereden nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az önkormányzat mellett több polgári társulás is aktívan részt vesz a közösségi rendezvények szervezésében. Az önkormányzatnak vannak saját rendezvényei, pl. a Peredi Falunapok vagy a nemrég megvalósult Húsvétváró családi nap, nagyon sok rendezvénynél a község társszervezőként tevékenykedik, illetve minden más rendezvényt igyekszünk valamilyen módon támogatni, akár a helyszín és a szükséges eszközök biztosításával, akár pénzbeli támogatásokkal. Mindegyik rendezvénynél egy a cél, hogy a község és a régió lakosainak lehetőséget adjunk a kulturális rendezvények megéléséhez, a találkozásokhoz és a kellemes időtöltéshez, hogy feltöltődve, élményekkel gazdagodva lépjenek a szürke hétköznapokba. Örülök, ha egy rendezvény sikeresen megvalósul, öröm, ha a lakosok visszaemlegetik és még nagyobb öröm, ha egy rendezvény hagyománnyá válik, és biztos pontként ékelődik be a község kulturális és közösségi életébe.

 

Az egyre nehezebb gazdálkodási feltételek közepette hogyan tud a falu vezetése megfelelni feladatainak?

   Nem sokszor van alkalmunk elmondani, hogy egy önkormányzatnak több mint 4 ezer hatásköre és kompetenciája van. Természetesen túlzás lenne azt állítani, hogy mindegyik hatáskör valós kiadással jár, de tény, hogy egy községnek nagyon sok tételre kell gondolni az éves költségvetés összeállításánál. A falufejlesztés a legköltségesebb, a mai gazdasági helyzetben nagyon nehéz kigazdálkodni az utak és a járdák javítását, a községi ingatlanok karbantartását és további fejlesztését, az esetleges új beruházásokat vagy akár a kultúra és a sporttal járó költségeket. Mindemellett ott vannak a mindennapi teendők, a hivatal működése, az alkalmazottak bérezése, az iskolák, az óvodák, az étkezdék és a napközik működése, a szociális szolgáltatások, a hulladékgazdálkodás vagy az elengedhetetlen közterület fenntartás. Mindeközben még nem is említettem az egyre csak emelkedő víz-, gáz- és villanyszámlák fizetését, amit szintén gondosan meg kell megtervezni. Nagyon nehéz időket élünk, ha a községben bármit is meg akarunk valósítani, szinte minden egyes eurót meg kell forgatnunk.

 

A peredi csata tiszteletére megrendezett falunapok idei programját több új program színesíti. Ezek mellett melyek azok a rendezvények, amelyek hagyományosan a falunapok sikeres és várt eseményei közé tartoznak?

   Az ez évi falunapunk kivételesen három napig tart majd. Egyrészt kárpótolni szeretnénk a lakosokat a kétéves kimaradásért, amelyet sajnos a Covid19-járvány okozott, másrészt egy sikeres pályázat lehetővé tette, hogy anyagilag is fedezni tudjuk a hosszabb program költségeit. Az idén már pénteken is gazdag programmal várjuk a kicsiket és nagyokat, szombaton a hagyományos koszorúzási ünnepségre felvonulás indul, lovasokkal, élő zenével, utána a szabadtéri színpadon gyerekprogrammal és több élő zenei produkcióval készülünk majd a NEOTON Família várva várt nagykoncertjére. A szombati buli a szabadtéri színpadon reméljük hajnalig tart majd, a közkedvelt utcabál mindig nagy sikernek örvend. Mivel vasárnap, június 26-án, Pereden búcsú is lesz, a vasárnapi programot igyekeztünk későbbre időzíteni, hogy a hagyományos búcsúi „hintázáson” és családi összejöveteleket mindenki részt tudjon venni. Izgatottan és örömmel várjuk a falunapokat, igazán jó érzés lesz újra mindenkivel találkozni!


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  118/468 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat