logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  111/468 >>

Huszonöt éve a magyar oktatás védelmében

3.8.2022 13:02 | Horváth Szomolai Andrea

   Galántán került megrendezésre május 21-én a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének országos közgyűlése, amelyen megválasztották az Országos Tanácsot is. A tanács a konferencia keretén belül megtartotta első közgyűlését is. Sor került a szervezetben a tisztújítás folyamatára is. Az elnök a regnáló Mézes Rudolf maradt. A szövetség idén ünnepli fennállásának huszönötödik évfordulóját. A létért, a megmaradásért folytatott küzdelemmel telt időszakra emlékeztek a konferencián.

 

25 év madártávlatból

   Köszönet illeti a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének mindazon tagjait, akik az elmúlt nem könnyű időszakban, ha kellett bátran, a következményekkel sokszor nem törődve felemelték szavukat a szülőföldön való boldogulásunk ellen cselekvőkkel, az ármánykodókkal szemben”

   – hangsúlyozta nyitóbeszédében az elnök. Hozzátette, a jövő nemzedékének, az utódoknak a nevelésében az elődök, a szülők mellett mindig nagyon fontos szerep jutott egy köztes nevelő szervnek, amit ma úgy hívunk, hogy iskola. Valójában e hármas - szülő, gyermek, iskola – sikeres együttműködésének köszönhetően tudunk csak fejlődni, előbbre jutni, felemelkedni.

   A megfelelő háttér biztosításában talán a legfontosabb láncszem a szülő, a szülők által létrehozott közösség, szövetség, a szülők szövetsége, amely már létrejötte előtt igyekezett mindent megtenni a legfontosabb feladatának teljesítése érdekében.

   Ez a feladat pedig ami nem más, mint az anyanyelvű oktatás és nevelés támogatása, védelme. Mézes Rudolf visszaemlékezett a folyamatos harcokra, a bizonyítványháborúkra, a tisztségükből elmozdított magyar pedagógusok megsegítésére, a törvénymódosítások miatt folytatott küzdelmekre.

   A szövetség feladata minden szinten szorosabbá tenni a kapcsolatot a többi felvidéki magyar szervezettel, és rendszeresen odafigyelni a közösségek életére, mindennapjaira. A vita részben kitértek arra is, milyen szerepe van a szülők szövetségének az egyes tanulmányi versenyek és iskolát támogató aktivitások megszervezésében és a diákok versenyekre való eljuttatásában, illetve a jutalmazások bebiztosításában. A szövetség nevében Mézes Rudolf vett át köszönőlevelet Peter Paškától, Galánta város polgármesterétől.

A cél a magyar iskolák megvédése

   A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének országos konferenciáján Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke is köszöntőt mondott a partnerszervezet jubileuma alkalmából. Elárulta, a két szervezet együttműködése hasonló küldetésükből kiindulva is jó alapokon nyugvó, kiegyensúlyozott.

   Közöttünk járnak még az alapítók, akiknek bátorsága, elhivatottsága kellett ahhoz, hogy a magyar nyelvű oktatás védelmében egyesítsük erőinket, máig merítünk gondolataikból, hitvallásukból”

   – hangsúlyozta a jubileummal kapcsolatban Fekete Irén.

   Fodor Attila a kilencvenes évek közepére visszaemlékezve mondta el, a SzMSzSz egy olyan szervezet, amely az ő irodájában született, bejött pár bátor legény, akik az akkori rendszer szélviharaival kívántak szembemenni. Akkor még a magyar iskolák megvédése volt a legfontosabb küldetés, és az, hogy legyen a szövetségnek jogi kerete.

   Jelenleg a közöny, az asszimiláció és a digitális világ csábító erői okozzák a felvidéki magyar iskolarendszer legnagyobb problémáit.

   A Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója arra szólította fel a szülők tanácsát, legyenek roppant kritikusak az iskolákkal szemben, végezzenek külső ellenőrzést a pedagógiai program összeállításakor, törődjenek azzal, hogy a tantestület jó kondícióban legyen, és ezzel párhuzamban legyenek az iskolák legnagyobb támogatói is.

 

Szülők és iskolabarátok összefogása

   Kiss Balázs Magyarország pozsonyi nagykövetsége nevében köszöntötte a szülői szövetség konferencájának küldötteit. Összefoglalta, hogy a magyar kormány számos oktatási intézmény felújítását, építését szorgalmazta és érte el a Felvidéken is, biztosította a szövetséget arról, hogy a magyar kormány a gazdasági nehézségek ellenére is továbbra is meg fogja adni a szükséges támogatásokat és segítséget a külhoni régióknak.

   Duray Miklós elmondta, a kilencvenes években, két pillérre helyezte működését a szervezet: az iskolába járó gyerekek szüleire és az iskolákat támogató emberekre

   „Ezt a példát kellene követnünk, nagyon jó lenne, ha a ma szülői szövetsége a nem szülőkre is támaszkodhatna. A társadalmi beágyazottságát ezeknek az iskoláknak csak úgy lehet megerősíteni, ha a szülők és a nem szülők együttműködnek. Ne felejtsük el azt, hogy csökken a népszaporulat – ez jellemző a szlovákokra, a magyarokra és a cigányokra is - és ezt lassítani vagy megfordítani csak társadalmi együttműködéssel lehet. A szülők szövetsége pedig pont annak a társadalmi rétegnek a szervezésével foglalkozik, amelyek a legnagyobb felelősséget viselik a jövőépítés szempontjából” – hangsúlyozta Duray Miklós, aki szerint a tapasztalatátadás rendkívül fontos.

   Az iskoláknak a családokban zajló hektikus élet miatt ma már sokkal többet kell törődniük is a gyerekkel, nem csak tanítani, és ebben kellene sokat segítenie a szülői szövetségnek.

   A Csemadok országos elnöksége nevében Sátor Zoltán szólt az egybegyűltekhez. Elmondta a Csemadok első számú partnerének tekinti a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségét. Mint mondta, működni csak olyan helyeken lehet, ahol még él a magyar, ahol még lélegeznek a magyar kisiskolák, hiszen ahol nem lesz magyar iskola, ott nem lesz magyar tanító sem, aki ünnepségekre, műsorokra tanítson be gyereket, erősítse a helyi közösséget. Szükséges megállítani a kis alapiskolák megszűnésének tendenciáját, mert ha nem lesznek magyar közösségek, azt a szervezetek is súlyosan meg fogják érezni.

 

Ösztönzés

   A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének országos konferenciáján a jelölőbizottság elnöke, Borovszky László ismertette az Országos Tanácsba és az elnökségbe való választással kapcsolatos tudnivalókat a regionalizmus elve alapján, valamint jelentést tett az Országos Tanács első üléséről, ahol elfogadták az elnökség tagjainak névsorát. Az elkövetkező időszak feladatait, a javasló bizottság elnöke, Demecs Andrea ismertette. Elmondta, a szülők szövetsége a rendelkezésére álló eszközök bevonásával ösztönözni kívánja az anyanyelv szabad használatának további biztosítását, bővítését az oktatás, a művelődés a kultúra és a közélet területén. Elengedhetetlenül szükségesnek tartják a fiatalság fokozott bevonását a közösségi munkába.

   A konferenciára köszöntőlevelet küldött Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, Potápi Árpád János, államtitkár, valamint Csíky Csengele, a Magyar Szülők Szövetségének erdélyi elnöke is.

Forrás: Ma7


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  111/468 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat