logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  336/466 >>

Ahol érdemes körülnézni…

21.8.2019 16:15 | Tardoskeddi Hírmondó

   Tardoskedd nagyközség polgármesterét, Tóth Marián mérnököt kérdeztük

   A látogató számára úgy tűnik, hogy az építkezések, a nagy átalakítások ideje után a szépítkezés időszakát éli a mátyusföldi település. Felújított, kicsinosított középületek, parkok, közterületek jelzik az igyekezetet.

   Ez év májusában Tardoskedd község egy szlovákiai versenybe is bejelentkezett. Milyen megmérettetésről volt szó?

   Immár 10. évfolyamába lépett a Környezetvédelmi Minisztérium és partnerei által meghirdetett Év községe elnevezésű verseny, amelybe mi is beneveztünk. A verseny összetett volt, hiszen többrétű írásbeli kérvényt kellett bemutatnunk, majd egy hattagú szakmai bizottság előtt 3 órában bemutatni településünket.

   A prezentációra a Juhász kúriában került sor, ahol bemutatkoztak községünk ügyeskezű kézművesei, iskoláink diákjai, illetve a vendégek megkóstolhatták a homoktövis különböző termékeit. A bemutatót követően a szakmai bizottság körbejárta a települést, megtekintette a tájházat, bebarangolta a Bara- és a Putnoki-tó környékét, a Szoborparkot, illetve Árendás Milan keramikus tárlatát is megtekinthette. A Szent István tér nevezetességeinek bemutatását követően a Vasutasparkba sétáltak el a vendégek, majd Tardoskedd megismerését egy parasztház látogatásával zárták.

   A szakmai bizottság a látogatása során leginkább a község gazdálkodására, annak fejlődésére, a természeti és környezeti kincsek megőrzésére, hagyományai ápolására összpontosított. Figyelembe vette a turisztikai lehetőségek kihasználását, a testvérkapcsolatok ápolását. A séta során megtudtuk, hogy a versenyfeltételeket 23 település teljesítette, így ezekbe a községekbe szakmai zsűri látogatott el, majd a látottak alapján dönt az Év községe 2019 címről. A verseny kiértékelésére 2O19 szeptemberében kerül sor. A győztes település nemcsak a kimagasló díj birtokosa lesz, hanem képviselheti Szlovákiát az európai fordulóban is. Köszönettel tartozom mindenkinek, aki bármilyen formában segítségemre volt a prezentáció során.

   Közeledik községünk legnagyobb ünnepe, a Szent István Napok.  A búcsú több évszázada, a Szent István Napok ünnepségsorozata pedig évtizedek óta az itt élők, az innen elszármazottak, és az erőszakkal elhurcoltak nagy közös ünnepe. Polgármesterként ezúttal mit ajánl a falubeliek és az idelátogató érdeklődők figyelmébe?

   Bizonyára senkinek sem újdonság, hogy mint minden évben az előkészületeket már időben elkezdtük. Mivel nem fesztiválról van szó, hanem tradicionális falunapokról, igyekszünk megőrizni annak jellegét. Az ünnepi testületi ülést követően fejet hajtunk Szent István király, községünk védőszentjének nagysága előtt, majd a koncertek következnek. Szombaton a sokak által kedvelt főzőverseny, gyerekparadicsom, a Szent István Napi futás, illetve a folklórcsoportok fellépése következik. Megnyílik a borudvar, de lesz kézműves kirakodóvásár és esti program. Vasárnap a focié, a családé, a ringlispíré, a szórakozásé a főszerep. A Szent István Napokat tűzijáték zárja, hétfőn. Részletes programot a Tardoskeddi Hírmondó hasábján és a Terra Hírújságban találnak az érdeklődők.

   A nyári idényt, az uborkaszezont követően milyen munka vár a község önkormányzatára, a hivatal alkalmazottaira?

   Tovább folytatódnak az elkezdett pályázatok. Mindenekelőtt be szeretnénk fejezni a vízgyűjtő torony építését, illetve a termálfürdő területén elkezdett belső munkálatokat. Készülődünk az egész éves nyitvatartásra, de mivel önerőből fejlesztünk, így ez lassabban megy a kelleténél. Figyelemmel kísérjük a kiírásokat, de egyelőre sajnos, nincs számunkra megfelelő. Jó hír, hogy sikerült anyagi forrást szereznünk a faluház hozzáépítésére, így ebben az évben szeretnénk még az említett projektek mellett elkezdeni ennek a beruházásnak a megvalósítását is.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  336/466 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat