logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  381/466 >>

A deáki plébánia megmentése

23.10.2018 10:45 | Hajdú Lajos, templomatya

   Egy anonimitását kérő adakozóról szeretnék írni, aki szívén viseli egyházközségünk sorsát, és aki egyszerre két falu lakosainak is segített. Az egyik faluban nyugdíjas éveinek kezdetéig, az iskola tanítónője, éveken keresztül pedig igazgatónője is volt. Minden munkát e település mesterembereire bízott.

   A másik falu a szülőfaluja. A már régóta felújításra szoruló plébánia épületének szebbé tételében, és külső részének felújításában volt óriási szerepe, segítsége.

   A deáki plébánia évekig üresen állt, és lassan, de biztosan az idő vasfoga áldozatává vált volna, ha a falu hívő lakossága nem fog össze. A belső javításokat önerőből, a hívek által összegyűjtött kisebb - nagyobb adományokból, valamint az egyházközség és a községi önkormányzat támogatásával végeztük. A teljesen felújított belső tér elkészülte után azonban pénzszűke miatt, leálltak a munkálatok.

   Jószándékú adakozónk, egy régebbi újságcikk sugallatára, amelyben e cikk írója megemlíti, hogy a plébánia külső részének felújítása anyagiak hiányában várat magára, elhatározta, hogy a szeretett unokaöccse számára megtakarított összeget -akit rövid, de nagyon súlyos betegség után a Jó Isten magához szólított -, a plébánia felújítására fordítja. Bízva abban, hogy ezáltal az unokaöccs neve hosszú évekre a falu emlékezetébe vésődik.

   Aki ismeri Deákit, és a deáki plébániát, az tudja, mekkora épületről van szó. A tető felületének felújítása után a plébánia külső burkolatának felújítása következett. A festést követőena plébánia teljes szépségével pompázik, újra falunk főutcájának díszévé vált. Szeptember elsejétől új plébánost is kaptunk,Tóth László kanonok, püspöki helynök úr személyében.

   Bőkezű adakozónk jóvoltából ezeréves templomunk új kőoltárt is kapott, amit 2018. augusztus 26-án Orosh János érsek atya szentelt fel. A szemtmise keretében ugyancsak az érsek atya áldotta meg a templomunk számára készíttetett és adományozott fejszobrot, amely Deáki szülöttjét, Serédi Jusztinián bíborost, hercegprímást ábrázolja.A Szent István napi ünnepségekre elkészült a templomkertben lévő Szentháromság szobor is, ami a fejszoborral együtt szintén adakozónk ajándéka a falu, és az egyházközség számára.

   „Amikor tehát alamizsnát adsz (adakozol), ne tudja a bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen... Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.”(Mt.6) Ebben a szellemben adományozott egyházunk anonim jótevője is.

   Mertünk álmodni és imáinkban kérni, és imáink meghallgattattak. Számunkra ez egy csoda, ami nem történik mindennap.

   Adakozónkat és minden más segítőt, aki bármilyen módon: kisebb vagy nagyobb adománnyal, munkával, imával segítette terveink megvalósulását a Jó Isten áldja meg, családjával együtt!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  381/466 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat