logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  44/201 >>

Szilvási tőkehúzók

19.2.2022 20:33 | Riska Ferenc

   Túlnyomórészt a farkasdi Szilvás utcából valók vagyunk, innen a banda elnevezése. Persze mindig csatlakoznak hozzánk más utcákból valók is, olyanok, akik szeretik a jókedvet, a mókázást, és velünk együtt szívesen viszik tovább a télbúcsúztatás szép, helyi hagyományát. A bandában 14 évesek is vannak, de a többség a középkorúak és a nyugdíjas kor felé kacsingatók közül kerül ki.

   Már nagyon régóta járjuk a falut. A valamikori hat-hét bandából már csak kettő maradt, mi és a szomolaiak. Farsang farkán nagyon sok helyen várnak bennünket, tudják, ilyenkor mindig számíthatnak ránk, hozzuk a jókedvet, segítünk az udvarukból kikergetni a búbánatot.

   A 13-15 fős csapat már hetekkel előtte összejön, megbeszéljük a tennivalókat, ellenőrizzük, hogy a ruhák és a kellékek rendben vannak-e. Kedden este azt beszéljük meg, hogy milyen útvonalon megyünk majd, illetve hogy hol és mikor tartjuk a pocitát, a mulatságot, ahol aztán a közösen összegyűjtött adományokat nótaszó és zene mellett elfogyasztjuk.

   A vendéglátók minden földi jóval ellátnak bennünket: a tyúkkosár megtelik tojással, a kolbász, a szalonna, és egy kis frissítő is helyet talál a szatyorban. Visszük a jókedvet mindenhová, sokan ekkor nevetnek először az új esztendőben. Persze a jókedv megalapozásáról mi magunk is gondoskodunk, az induláskor elfogyasztott testmelegítő itóka az alapozó, a házaknál felhörpintett pohárka pálinka vagy bor pedig a hangulat fenntartásában segít, melengeti a lelket, és egy darabig az elmét is élezi.

   Sajnos, tavaly nem indulhattunk útnak, hiába terveztük, hiába készülődtünk. Tudjuk azt is, hogy a falubelieknek is hiányérzetük volt. Csak reménykedni tudunk, hogy az egészségügyi helyzet március első napjaira végre jobbra fordul, és az idén már bátran folytathatjuk azt, amit elődeink ránk hagytak, és amit remélhetőleg gyerekeink is folytatni fognak – a farkasdi tőkehúzás különleges hagyományát. Bár csak lenne annyi erőnk és hatalmunk, hogy ezt a megveszekedett betegséget is ki tudnánk zavarni a portákról és a világból!

 

„Ecce neki, dáridom!

A farsangot bevártam,

De vőlegényt nem kaptam,

Jaj, de hoppon maradtam!

Várok még egy farsangot,

Tán majd valakit fogok?

S ha vőlegényt nem kapok,

Apácának beállok.

Ó, te rozzant kaloda

Nem való vagy te oda!

Nem való vagy te másra:

Fűtőnek a pokolba.“

 

/A verset a vénlányok ablaka alatt mondják el a tőkehúzók/


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  44/201 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat