logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  7/183 >>

A magyar rovásírás Felvidéken kívüli emlékei - 21. rész

6.1.2023 13:59 | Friedrich Klára

A Bánmonostori törpe oszlop rovásfeliratának megfejtési kísérlete -II. rész


   Megfejtésem: CSaBa TÖTte, ÍRVáN: J. P. SZ.

   Tehát egy Csaba nevű személy készítette a feliratot. A megfejtéshez a hiányzó hangzók beillesztésének próbálgatásával jutottam, ezeket jelzik a kisbetűk.

   A személynevekkel kapcsolatban megjegyzem, hogy nagyjából a 13. századig az emberek egynevűek voltak, nem használtak vezetéknevet. Tulajdonságokból vagy nemzetségekből adódó megkülönböztetések azonban előfordultak, pl. balog (balkezes) János, vagy a Csák (Chac) nembéli Mátyus.

   A Csaba név, mint Attila királyunk fiának neve ismeretes már a hun kortól. Az Árpád – korban is előfordul Chaba, Choba, Caba változatban, de ugyanitt megjelenik a Cheba, Chuba, Chiba név is. (Fehértói Katalin: Árpád-kori személynévtár 1000-1301, Akadémiai Kiadó, 2004)

   A „tötte” szó csinálta, készítette jelentésére több példa van a régi magyar irodalomban. Például a Czuczor - Fogarasi szótár idézi a 15. századi Bécsi Kódex-ből: „Te tötted mennyet és földet…” (Te csináltad, készítetted…)

   Kőbe vésett neveket hordoz több rovásemlékünk: pl. a Vargyasi keresztelőmedence (Mihály), a Felsőszemerédi rovásemlék (János). A Miklós nevet vésték a Székelyderzsi téglába, a mesterek nevét pedig

   Csíkszentmártoni rovásemlékbe.

   A J. P. Sz. el kapcsolatban „jelentésfelidéző betűk” - ről lehet szó. Ezt a fogalmat magam alkottam a rövid szövegek megfejtéséhez. Tehát a felidézendő szó első betűjét tüntetik csak fel az íráshordozón. Egyszerű példa erre a napjainkban használatos BUÉK kívánság a képeslapokon, vagyis a Boldog Új Évet Kívánok. Így a rövid feliratok rejthetik pl. egy fogadalom szavainak, egy jelmondatnak kezdő betűit, vagy a rovó számára fontos személyek nevének kezdő betűit is. Itt a Bánmonostori oszlopon a J. P. SZ. erős feltételezéssel jelentheti azt is, hogy „Jézus Pap-i Szolgálatában”.

    Szeretettel kívánok az Olvasóknak áldott, boldog Ünnepeket és jó egészséget!


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  7/183 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat