logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  11/186 >>

A magyar rovásírás Felvidéken kívüli emlékei - 20. rész

4.12.2022 10:09 | Friedrich Klára

A bánmonostori törpe oszlop rovásfeliratának megfejtési kísérlete - I. rész

   A székesfehérvári Szent István Király Múzeum Királyok és Szentek az Árpádok kora című kiállításán (2022.3.18-2022.6.15.) fényképeket készített Dr. Somos Zsuzsanna orvos, több történelmi tárgyú könyv szerzője, a képen látható rovásfeliratos oszlopról. A képeket elküldte nekem megfejtésre a kiállításon közölt tudnivalókkal együtt, amelyek szerint a törpe oszlop az utólagos rovásírásos felirattal Bánmonostorról származik, és Újvidékről, a Vajdasági Múzeumból került a kiállításra (Muzeum Vojvodine, Novisad, Szerbia). Tehát az oszlop a történelmi Magyarország területéről származik.

   Bánmonostort a 12. században Keu, azaz Kő néven említik, bencés kolostora ekkor már állt. A Bánmonostor vagy Bánmonostora elnevezés a 14. század elején jelenik meg az oklevelekben.  

   A kiállítás címéből ítélve az oszlop Árpád-kori lehet. A felirat nem az oszloppal egyidőben készült, és nem is olyan művészi színvonalon, mint ami az oszlopfő faragványai alapján elvárható lenne, de fontos és értékes művelődéstörténeti emlék, bizonyíték a rovásírás általános ismeretére, használatára. Az oszlop magassága kb. 50 cm. Alacsony mérete miatt valószínűleg korlát, mellvéd, könyöklő részeként szolgált. 

   A felirat a szakirodalomban még nem szerepel, tudomásom szerint elsőként írtam le. A rovásírás az oszlop alsó felén helyezkedik el és alulról felfelé, kb. a feléig tart. Bizonyára nem álló helyzetben, hanem fektetve vésték rá a szöveget, pl. áthelyezéskor, felújításkor.

   A felirat szerintem magyar rovásírással készült, de alakilag több betű azonos a germán runákkal is. Ez sem zárható ki, mert többek között László Gyula is írt az Árpád ház és a vikingek közötti kapcsolatról.

   A betűk rajzát a hangértékekkel és a megfejtéssel a következő részben közlöm. A két képen az oszlop és a felirat kinagyított képe látható.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  11/186 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat