logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  68/122 >>

Allergiaveszély!

23.6.2019 10:02 | MUDr. Czellárik Mária

   Napjainkban a lakosság 30-40%-a szenved valamiféle allergiás betegségben. Az allergiás megbetegedések az immunrendszer fokozott és beteges reakciója az allergénekre.

   Az allergének a legkülönbözőbbek:

   Örök ismertek a pollenek, a poratka, az állati szőrantigének, különböző ételek, gabonaporok, lisztek, kerti növények és gyomok, gyógyszerek, vegyszerek, mosóporok, ipari légszennyeződés, a szülők dohányzása a gyermek és felnőtt  körül, ún. passzív dohányzás, amik mind allergiát okozhatnak. Ezt még tetőzi, hogy éghajlatunk változása még jobban befolyásolja, hogy az allergiás betegek száma növekszik. A különböző kóros allergiás  megbetegedések közül tájainkon leginkább a légúti allergiás megbetegedések fordulnak elő a leggyakrabban. Ide soroljuk az allergiás rhinitist /allergiás nátha, náthás megbetegedés, szénanátha/, az allergiás asztmát.A fent felsorolt kóros  környezeti hatások mellett mi orvosok a genetikai öröklődést is felelősnek tartjuk a légúti allergia kialakulásában. A légúti allergia érintheti az egész hörgőrendszert, és ekkor  allergiás asztmáról beszélünk. Ha a légúti allergia az orr nyálkahártya gyulladásával jelentkezik, akkor  allergiás rhinitis /nátha, szénanátha/ formájában jelentkezik.

   Az allergiás megbetegedésekre jellemző a szezonális tünetek megjelenése, tehát az év meghatározott időszakában jelentkezik a megbetegedés, főleg a növényi pollenek okozzák a megbetegedés fellángolását. A náthás megbetegedések kétharmada is allergiás okokra vezethető vissza. A környezeti tényezők mellett az allergiás szülők gyermekének kb. 30%-os esélye van, hogy a gyermek is allergiás lesz. Ha mindkét szülő érintett, akkor a gyermekek allergiás megbetegedése 50%-ra is emelkedhet.

   Földrészek szerint Európában kb. 5-15%, az USA-ban 20%, Ausztráliában kb. 15-25% az összlakosságból az allergiás betegek száma.

   Ha szezonálisan jelentkezik az allergiás náthás megbetegedés, akkor tavasszal és nyáron lángol fel a megbetegedés a szél porozta növények pollenjei, ill. a gombaspórák miatt.

   Tavasszal a fák, a fűfélék virágzása felelős a szezonális allergiás nátha kialakulásáért. A súlyosabb allergiás asztmás megbetegedés évről-évre növekszik, kisgyermekkortól felnőtt korig, és az évek tartalmától súlyosbodnak a légzésbeszűküléssel járó tünetek. A légúti allergiás asztmára jellegzetes az allergén belélegzését követően hirtelen jelentkező nehézlégzés, néha fujtó köhögés, félelemmel és mellkasi feszüléssel kísérő érzés.

   Nehezített a kilégzés a betegnél. mert a hörgők az allergiás rohamban görcsbe borulnak.

   Az allergiás náthánál szezonálisan vagy sajnos egész évben orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés, és nem utolsósorban orrdugulás, nehézlégzés, illetve szemviszketés keserítheti meg a beteg mindennapjait.

   Az allergiás nátha, ill. asztma pontos diagnosztizálását alapos kivizsgálás támasztja alá.

   Vérvétel, immunoallergológiai - bőrpróbatesztek, a légzésfunkciók pontos szakorvosi kivizsgálása, spirometria - a tüdő légzőkapacitásának és a csúcsáramlás mérésének abszolút szükségeltetik. A beteggel figyelmesen és  pontosan  megbeszéli házi, ill. szakorvosa az egy életre szóló kötelességeit. Ha lehet, radikálisan kerülje a beteg a környezetéből a szőnyegeket, különböző porfogókat. Már kisgyermekeknél gondoljuk át, hogy szükséges-e  a plüss állat, mint játékszer, a  felnőtt fekhelye legyen atka- és egyéb pormentes.

   A beteg a háziorvosával és a szakorvosával megbeszéli az allergiás betegség fellángolásánál célirányosan alkalmazható gyulladáscsökkentőket.

   A pontos, célirányos, különböző gyógyszerek alkalmazását allergiás náthánban /orrcseppek/, míg allergiás asztmában különböző hatékony helyileg adagoló inhalációs belélegzési aeroszolok alkalmaz.

   A felsorolt kellemetlen tünetek mellett van jó hírünk is: az utóbbi 2 évtizedben az allergiás megbetegedések  gyógyszeres kezelése majdnemhogy forradalmi fejlődésnek indult, az aeroszolos készülékek alkalmazása egyszerű, hatásuk gyors, percek alatt javulhat a beteg állapota, és enyhülnek a hörgőgörcsök.

   Kívánunk minden allergiás betegnek enyhülést a betegségükben, hogy könnyebben vészeljék át az előttünk álló évszakokat!

MUDr. Czellárik Mária


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  68/122 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat