logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  34/114 >>

Ajándékozni szép dolog, de mindig figyeljünk a részletekre!

23.1.2021 19:28 | JUDr. Bános Róbert, ügyvéd

   Ajándékot adni és kapni is öröm. Mi mindenre kell azonban odafigyelnünk? Az ajándékozás a tulajdonjog átruházásának egyik formája, melynek, mint minden más szerződési formának, megvannak a maga törvényileg előírt szabályai. Egy kétoldalú megállapodásról van szó, melynek egyik oldalán az ajándékozó, másik oldalán pedig a megajándékozott személy áll. Az ajándékozás legalapvetőbb tényezője a díjmentesség. Az ajándékozási szerződés által az ajándékozott dolog tulajdonjogának ingyenes átruházására kerül sor. Ahogy minden más szerződés, így az ajándékozási is bizonyos kötelezettségekkel jár mindkét szerződő fél számára. Az ajándékozó az érdemi, vagyoni terhekkel járó kötelezettséget képviseli, míg a megajándékozott az ajándék tárgyának átvételére köteles.

   Az efajta szerződésnek két formáját ismerjük, az írott és szóbeli formát. Az ajándékozási szerződésnek törvényileg írásos formában kell szerepelnie abban az esetben, ha az ajándékozás tárgya ingatlan, valamint ingó dolgok esetében akkor, ha az ajándék átadása és átvétele nem közvetlenül az ajándékozási szerződés megkötése közben történik meg, hanem utólagosan.

 

   Az ajándékozás családi körben a legelterjedtebb

   Az ajándékozó részéről ez a gesztus kifejezhet egyfajta hála érzetet, vagy családi kötelékek elmélyítését. Ahogy az Nyugat-Európában elterjedt, úgy nálunk is egyre gyakrabban használják az emberek az ajándékozási szerződést, úgynevezett örökségtervezés céljából. Ez által az örökhagyó a későbbi viták elkerülése céljából még életében szétosztja örökségét, mindezt ajándékozási szerződés segítségével.

   Mivel az ajándékozási szerződés lényege a díjmentesség, a szerződésbe ezért az ajándékozó gondozása nem szerepelhet feltételként, hiszen a gondozás bizonyos mértékben vagyoni ellenértéknek számít. Emiatt az ajándékozási szerződésben nem lehet megállapodást kötni azon feltételben, hogy a megajándékozott köteles ellátni, illetve gondoskodni az ajándékozó személyről. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szerződésbe nem lehetne belefoglalni, hogy a megajándékozott személy hálája jeléül gondoskodni kíván és fog a jövőben az őt megajándékozó személyről. A hangsúly azon van, hogy ez hálaként legyen feltüntetve, ne pedig feltételként. Az olyan esetekben, mikor az ingatlan a tulajdonjog átruházása ellenére továbbra is az ajándékozott személy otthonaként szolgál, ajánlott a szerződő feleknek egyidejűleg a szerződésbe foglalni az ingatlan haszonélvezeti jogát, mely alatt az egész életen át tartó lakhatáshoz való jogot értjük.

 

   Ingatlan ajándékozása esetén a törvény részletes leírást követel!

   Mint minden más szerződésben, így természetesen az ajándékozási szerződésben is elsősorban fel kell tüntetnünk a szerződő felek személyes adatait, melyek alapján kétség kívül meghatározhatjuk azok kilétét. Az ajándékozási szerződésnek ingatlan esetében továbbá tartalmaznia kell annak minden adatát, melyek az adott tulajdonlapon is megtalálhatóak. Ilyen adatok alatt értjük az ingatlan elhelyezkedésének kataszteri területét, község, járás megnevezését, ingatlan helyrajzi számát, földterület számát, típusát és nagyságát, valamint az ajándékozó tulajdonosi részesedésének nagyságát.

   Ennél is részletesebb leírásra van szükség, amennyiben az ajándékozás tárgya egy lakás. A fentebb említett adatokon kívül a lakás esetében annak konkrét adatait is tartalmaznia kell a szerződésnek.

 

   Mit is értünk a lakás részletes leírása alatt?

   A szerződés ezen részénél javaslott magunk elé venni a tulajdonlapot, melyen az ajándékozott lakás szerepel, hiszen azon minden alapvető adat megtalálható. Ebből kiindulva a leírást kezdjük a lakás elhelyezkedésével, azaz olyan adatokkal, mint a lakás, ill. a bejárat száma, az emelet száma, földterület száma és mérete, melyen az elhelyezkedik. Törvény által követelt adatok továbbá maga a lakás belterének nagysága és leírása, a lakóház közös részeinek, közös helyiségeinek, tartozékainak leírása, az ajándékozó lakáshoz tartozó tulajdonosi részesedésének nagysága a ház közös részein, létesítményein és tartozékain. Fontos, hogy ezeket semmiképp ne hagyjuk ki a szerződésből, hiszen a földhivatal ezt megköveteli, és alaposan ügyeljünk arra, hogy a leírt adatok tükrözzék a valóságot.

 

   Vannak körülmények, amikor az ajándék visszakerül az ajándékozóhoz

   Törvény értelmében az ajándékozó jogosult az ajándék visszakövetelésére, amennyiben a későbbiek során, a szerződéskötést követően a megajándékozott személy olyan magatartást tulajdonít az ajándékozó, esetlegesen annak családja iránt, melyet sértőnek és erkölcstelennek minősíthetünk, ezáltal elveszik a bizalom és a tisztelet. A megajándékozott egyszerű hálátlansága, az ingatlan későbbi eladása egy idegen személynek, vagy az ajándékozó látogatásának elhanyagolása nem mindig elegendő a szóban forgó jogosultság létrejöttéhez. Valódi, erkölcstelennek minősült magatartást kell bizonyítani. Ebből kifolyólag minden esetet egyénileg kell megvizsgálni ahhoz, hogy egyértelműen meg lehessen állapítani jogos vagy jogtalan az ajándékozó személy részéről érkező visszakövetelés.

 

   Az ajándékozás tehát nem olyan egyszerű, mint ahogy az elsőre tűnik

   Célszerű és tanácsolt ilyen ügyben egy ügyvédi irodát felkeresni, és az ajándékozási szerződés megírásával egy ügyvédet megbízni. Egy ügyvéd minden kritériumnak megfelelően elkészíti a szerződést, valamint kioktatja a szerződő feleket jogaikról, a szerződéshez kapcsolódó kötelezettségeikről, valamint a vonatkozó jogszabályok tartalmáról. Az ajándékozási szerződést a megírása után az ajándékozó félnek közjegyző jelenlétében kell aláírnia annak érdekében, hogy a későbbiekben ne legyen vitatható annak személyazonossága és aláírásának valódisága. Ingatlan ajándékozásának esetén pedig természetesen a tulajdonos személyében történő változást tudatni kell a földhivatallal. Ezt követően a tulajdonjog a földhivatal általi ingatlan-nyilvántartásban történő bejegyzéssel jön létre.

 

JUDr. Bános Róbert

www.banos.sk


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  34/114 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat