logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  70/121 >>

A szűrővizsgálatok fontosságáról

22.3.2019 09:43 | MUDr. Czellárik Mária

   Fontosnak tartjuk, hogy hangsúlyosan figyelmeztessünk a szűrővizsgálatok szükségességére, mert Szlovákiában, napjainkban is csak  a lakosság kb. 25%-a vesz részt  a rendszeres szűrővizsgálatokon. 

   Rögtön az elején példaként említjük Finnországban a nők méhnyakrák szűrővizsgálatának következtében már nem  hunyt el az utóbbi években egyetlen nő sem, az egyetlen megbetegedést is csak röviddel ott tartózkodása után az országba bevándorolt nőnél észlelték. 

   Régebbi távlatból /évtizedek/ megközelítve Finnország a vezető országok sorába tartozott Európában a szív- és érrendszeri megbetegedések következte elhalálozásban.

   Az össztársadalmi célirányos megelőzésben Finnország ma példaként szolgál Európának és a világnak ezen a betegségek gyakoriságának előfordulásában, és ezek a betegségek okozta elhalálozás  csökkenésében.

   Szlovákiában a szűrővizsgálatokat a gyermek - illetve felnőtt háziorvos-körzeti orvos végzi, a fogorvosunk évente a fogászati kivizsgálást.

   Külön szűrővizsgálatot  határoz meg a háziorvosunk: férfiaknál a prosztata /dülmirigy/, és döntése alapján végez a nőgyógyász, az urológus, és gasztoenterológus, illetve egyéb szakorvos.

   Szlovákiában a  felnőtteknek a  törvény szerint minden 18 évnél idősebb egyénnek joga van kétévente egyszer elvégeztetni díjmentesen a szűrővizsgálatot háziorvosával.

   A szűrővizsgálat kiterjed a pontosan meghatározott kórismeret, általános orvosi kivizsgálás mellett a pontosan meghatározott laboratóriumi kivizsgálásokra 40 év felett előírt a vér choleszterolok és triacylglycerolok kivizsgálása is. A kivizsgálás magába foglalja az EKG kivizsgálást, az 50 éven felülieknél székletminta vizsgálat rejtett vérzésre.

   Ezzel a kivizsgálással több kóros bél-és vastagbél megbetegedést, esetleg daganatos megbetegedést is pontosíthatunk már korai stádiumban, így  javul a kikezeltség prognózisa.

   Bármilyen kóros véreredmény /pl. vércukorszint emelkedés, choleszterol, máj-és vese vértesztek kóros elváltozása indokolttá teszi időben elvégezni a bővebb szakorvosi kivizsgálást, /gasztroenterológussal, aki elvégzi a pankolonoszkópiát-b „bél endoszkópikus  kivizsgálást -”béltükrözést/.

   Azon egyéneknél, akiknél a családban előfordult vastagbél daganatos megbetegedés, már 40 év felett kérhetik a székletminta vizsgálatot rejtett vérzésre.

   A férfiaknál 50 év felett kötelező az urológiai prosztata kivizsgálás 3 évente.

   Azoknál az egyéneknél, akiknél az első felmenő családtagnál volt prosztatadaganat, azoknál már 40 év felett  évente kell kérni a  prosztata szűrővizsgálatot.

   Minden 18 év feletti nőnek, vagy az első terhességtől számítva, minden  nőnek évente joga van a térítésmentes nőgyógyászati szűrővizsgálatra.

   A kivizsgálás része a teljes kórismeret felmérés, az emlők és a hasi nemi szervek kivizsgálása, beleszámítva a hasi és hüvelyen keresztüli ultrahangos kivizsgálást, és az emlők ultrahangos kivizsgálása 2 évente egyszer.

   A szűrővizsgálat része az aktív és szervezett méhnyakrák-, és az emlők daganatos megbetegedéseinek felderítése. 

   A méhnyakból történő biológiai anyag citológiai- sejttani kivizsgálást térítésmentesen elvégzi a nőgyógyász.

   A 23 - 64 éves nőknél először két egymást követő évben évente. Ha ez a két sejttani kivizsgálás negatív, akkor 3 évente folytatjuk a sejttani kivizsgálást 64 éves korig.

   64 év felett az aktív  sejttani szűrővizsgálatot akkor állítjuk le, ha az az előző három citológiai - sejttani kivizsgálás negatív volt. 

   Röntgenesen végzett emlő szűrőkivizsgálást 2 évente egyszer végzünk díjmentesen a 40 - 69 éves nőknél.

   Azoknál a nőknél, akiknél a kórfelismerés mellett bemutatott az emlődaganatos génmutáció BCRA 1 gén mutáció /emlőrákos génmutáció/, 30 évtől a daganatos vérdaganatos /tumormarkeros/ ún. CA 125 vérkivizsgálást félévente végezzük, és azoknál a 35 év feletti nőknél, akiknél a családi kórismeret esteleges pozitív petefészek daganatra, ezeknél a nőknél egyszer egy évben szintén köteles a nőgyógyász a daganatos vérmarker kivizsgálást elvégezni.

   Óvjuk egészségünket! A szűrővizsgálatokkal esetleg életünket menthetjük meg.

 

MUDr. Czellárik Mária


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  70/121 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat