logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  26/197 >>

Összefogva

21.5.2020 07:57 | Mézes Rudolf

   Úgy tűnik, mintha csak tegnap lett volna, hogy a múlt év márciusában jeles hazai és külföldi vendégek, barátok seregével együtt emlékeztünk Érsekújvárban Társadalmi és Közművelődési Szövetségünk, a Csemadok megalakulásának a 70. évfordulójáról. Alig fél év telt el azóta, hogy október végén, Galántán alapszervezeteink vezetőivel, valamint ugyancsak nagy létszámú hazai és külföldi partnerszervezeteink képviselőivel emlékeztünk meg regionális ünnepség keretében erről a fontos eseményről. Alapszervezeteink jelentős része színvonalas helyi ünnepségeken, vagy az évzárók keretében hajtott fejet az elődök munkássága előtt és tervezte az elkövetkező időszak előttünk álló feladatainak a sikeres megvalósítását. Akkor még sejteni sem mertük, hogy a sors milyen módon szól közbe és húzza keresztbe számításainkat, gördít leküzdhetetlennek tűnő akadályokat céljaink sikeres megvalósítása elé.

   Az egész világra lesújtó koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott rendeletek betartása arra kényszerítik szervezeteink helyi, regionális és országos vezetőit, hogy célkitűzéseik módosításával keressék és találják meg a helyes utat az akadályok leküzdésére, értékeink megmentésére, a túlélésre, hogy a vész elmúltával eredményesen tudjuk folytatni elődeink hét évtizeddel ezelőtt elkezdett értékőrző, értékmentő, értékfejlesztő és értékátadó tevékenységét.

   Jelenleg ott tartunk, hogy a szépen előkészített márciusi ünnepségeinket nem tudtuk megtartani és ugyancsak elmaradt a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny március végi galántai országos elődöntője, akárcsak április elején Nagyfödémesen az esztrádcsoportok területi seregszemléje, a Szentgyörgyi Miklós Színjátszó Fesztivál.

   Április végén alapszervezeteink közel száz küldöttjének a jelenlétében terveztük Galántán megtartani Szövetségünk, a Csemadok XXXIX. Területi Konferenciáját, hogy értékeljük az elmúlt négy év közösen elvégzett munkáját, hogy közösen tűzzük ki az elkövetkező időszak fő célkitűzéseit, feladatait, hogy megválasszuk Szövetségünk Területi Választmányának tagjait, vezetőit, az őszre tervezett XXV. Országos Közgyűlés küldötteit.

   Ezekben a május eleji napokban terveztük megvalósítani Zsigárdon az Ipolyi Arnold Országos Magyar Népmesemondó Verseny mátyusföldi regionális válogatóját, valamint Felsőszeliben a Csillagoknak teremtője című népdaléneklési verseny következő évfolyamától lett volna hangos a falu, hogy azután még csíksomlyói kirándulás előtt megvalósuljon Galántán és a környék településein a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenyének, a XVIII. Kodály Napoknak az eseménysorozata.

   Szeretnénk remélni, hogy ezek a több száz, több ezer személy bevonásával zajló események teljes mértékben nem maradnak el és amint azt a következő oldalakon láthatják, módosított időpontban sikeresen megvalósulnak. Ehhez, úgy, mint eddig is, szükség van az egyes alapszervezeteink vezetőségeiben és a területi választmányban dolgozó tagjaink hatékony támogatására, összefogására, szükség esetén társrendezők bevonására.

   A feladatok sikeres tevékenységének egyik letéteményese a Csemadok TV elnöksége, valamint annak a titkársága, melynek mindennapos tevékenységéről, illetve a Csemadok galántai székházában kifejtett irányító munkájáról szeretnénk néhány tudnivalót ismertetni.

   Galántán a Csemadok Galántai Alapszervezetének székházában fejti ki tevékenységét a Csemadok Galántai Területi Választmányának titkársága, mely teljes mértékben fedezi a székházban kifejtett tevékenységgel kapcsolatos informatikai és telekommunikációs költségeket és az épület fenntartásához, hasznos működéséhez évente mintegy 3.500,- Eurós összeggel járul hozzá, továbbá szervezi, irányítja, biztosítja a székház és környékének karbantartását.

   Teljes mértékben elvégzi az alapszervezet pályázatainak készítésével és elszámolásával kapcsolatos feladatokat és a pénztárvezetését, könyvelését.

   A Csemadok székházban tartja összejöveteleit a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, mellyel közösen intézi a Galántai TV titkársága a Csemadokon belüli szlovákiai magyar ének-zenei élet irányítását. A TV titkársága végzi a Zenebarátok Társaságának tevékenységével kapcsolatos levelezést, az ügyvitelt és a könyvelést. Közösen készítik elő és valósítják meg a Kodály nevével fémjelzett országos és nemzetközi eseményeket:

 • a Kodály Napokat, a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő versenyét,
 • a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyt,
 • a Kodály Kórusok Galántai Nemzetközi Találkozóját,
 • a különböző országos és esetenként nemzetközi zenei műveltségi vetélkedőket,
 • az Érsekújvári TV bevonásával a Csengő Énekszót, a Szlovákiai Magyar Gyermek- és Ifjúsági Kórusok Országos Versenyét és a Vox Juventist, a kezdő gyermekkórusok országos találkozóját,
 • a Lévai TV-vel együttműködve a Kadosa Pál Országos Zongoraversenyt.

   A Galántai TV titkárságának szervezésével valósul meg évente Galántán a Magyar Kultúra Napjának országos ünnepsége egybekapcsolva a különböző országos Csemadok Díjak átadásával, valamint Deákin az Országos Szent István Király Ünnepség.

   Az évente megvalósuló 8 országos rendezvény mellett a Galántai TV titkársága elsősorban a Galántai Alapszervezet vezetőségének és tagságának a bevonásával évente megszervezi a különböző felmenő jellegű versenyek, fesztiválok országos elődöntőit, válogatóit, mint pl.:

 • a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny,
 • az Ipolyi Arnold Országos Magyar Népmesemondó Verseny,
 • a Dunamenti Tavasz regionális válogatója,
 • a Bíborpiros szép rózsa Országos Népzenei Vetélkedő

   Az évente sorra kerülő 5-6 országos elődöntőnek, válogató versenynek a megvalósítása mellett természetes, hogy ezen eseményeknek, rendezvényeknek a TV titkárságának az irányításával zajlanak a járási válogató versenyei mind a Galántai, mind a Vágsellyei Járásban elsősorban az egyes alapszervezetek vezetőinek a bevonásával pl. Deáki, Pered, Vízkelet, Zsigárd.

   További jelentős területi, illetve járási események, melyek megvalósításában fontos szerepet tölt be a TV titkársága:

 • Pereden a március 15-i regionális emlékünnepség és az alapszervezetek irányításában megvalósuló mintegy 30 helyi ünnepség,
 • Nagyfödémesen a Szentgyörgyi Miklós Színjátszó Fesztivál, az esztrádcsoportok területi seregszemléje,
 • Galántán a Művészeti Együttesek Nemzetközi Találkozója, a Mátyusföldi Juniális,
 • Kismácsédon és Zsigárdon az 56-os forradalom és népfelkelés regionális emlékünnepségei,
 • az Anyanyelvi Napok egyes eseményei Galántán, Vágsellyén és Zsigárdon,
 • a Galántai Karácsonyi Zenei Napok eseményei a két járás esetenként 6-8 településén.

   Az éves átlagban megvalósuló több mint 30 országos, regionális, területi, járási esemény szervezési előkészületei, az egyes előkészítő bizottságok, szakmai egyeztető megbeszéléseinek jelentős része a Csemadok Galántai Alapszervezetének a székházában kerül megrendezésre, ahol több alkalommal zajlanak a Szövetség országos és regionális titkári értekezletei és a TV elnökségi ülései mellett esetenként az OT elnökségének az ülése is.

   A Csemadok Galántai Alapszervezetének székházában található a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének az egyik országos irodája, ahol évente átlag 5-6 alkalommal ülésezik az SzMSzSz országos elnöksége, valamint itt tartja összejöveteleit az SzMSzSz Galántai Területi Tanácsa és a Területi Tanács Elnöksége.

   A székház tetőterének a felújítása folyamatban van és annak befejezése után a szervezet tevékenysége jelentős mértékben bővülhetne, mivel több, a Szövetségünkhöz kötődő együttes pl. megfelelő helyiséghez juthatna, illetve különböző kiállítások, bemutatók, előadások, szakmai képzések megvalósítására szabadulhatnának fel helyiségek. A székházban tarthatnánk meg több verseny, vetélkedő egyes fordulóit, s ezáltal jelentősen csökkenhetnének kiadásaink. A székház felújítási munkálatainak befejeztével tovább bővülhetne azon rendezvények sora, melyeket esetenként a különböző szervezetek (SzMPSz, Galántai és Vidéke Polgári Társulás) részben a székház udvarán valósítanak meg elsősorban a nyári szakmai táborok alkalmával, s ezáltal ki vannak téve az időjárás szeszélyének.

   Ennek a tevékenységnek a végzéséhez és az egyes rendszeresen ismétlődő események sikeres megvalósítása érdekében a TV titkársága az elmúlt négy éves időszakban összesen 165 pályázatot készített el és nyújtott be, melyek közül 129 volt sikeres.

   Őszintén reméljük, hogy alapszervezeteink vezetőségi tagjaival és a TV egyes tagjaival közösen végzett munkánk nem volt hiábavaló és összefogva sikeresen folytattuk azt az értékőrző tevékenységet, amit egykor elődeink elkezdtek, s ezzel igazoltuk azt is, hogy együtt erősek vagyunk.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  26/197 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat