logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  157/250 >>

Ex Libris Díjak átadása Galántán

18.11.2018 14:03

   A Magyar Művészetért díjrendszer 41. díjátadó gálájára 2018. október 4-én került sor Galántán.Három évtized óta történelmünk ápolásáért, jelenünk tiszta magyar kultúrájáért, az új nemzedékek neveléséért, kiemelkedő személyeknek és erős közösségeknek egyaránt odaítélhető.

   Az Ex LibrisdíjatDr. Gubcsi Lajos 2009-ben alapította a világ magyarsága elismeréseként. Azok kapják, akik hazájukban sokat tesznek a magyar művészetért, kultúráért, a magyarság megmaradásáért, s ha körülnézünk környékünk Csemadok alapszervezeteinek háza táján, ilyen egyénekből, szervezetekből szerencsére nincs hiány.

   Az ünnepi estre érkező közönség megtöltötte a Városi Művelődési Központ színháztermét, a díjazottak családtagjai, barátai több autóbusszal érkeztek, s jelen voltak a „csemadokosok“, valamint a város kultúrát kedvelő polgárai is. A díszvendégek közt üdvözölhettük többek közt a rendezvény fővédnökét, Csáky Pál Európa Parlamenti képviselőt, Menyhárt József köztársaságielnök-jelöltet, az MKP elnökét, Bárdos Gyulát, a Csemadok országos elnökét, s magát a díjat megalapító Gubcsi Lajost is.  A Galántai Kodály Zoltán Daloskör fellépése Józsa Mónika vezetésével nagyban emelte az est színvonalát, nyitányként Hrbácsek-Noszek Magdaléna megható, csodálatos szavalata után Szőnyi Erzsébet Ima alkonyi harangszóra című kórusművét adta elő.

   Csáky Pál köszöntőjében kiemelte, hogy mindnyájan egy közösségbe tartozunk, örüljünk hát közös értékeinknek, s becsüljük meg azokat, akik kisebbségi magyarkéntis jelen vannak, küzdenek, létezni, s élni akarnak, és soha nem törnek meg. Menyhárt József, az MKP elnöke is szólt az ünnepi est résztvevőihez, majd Dr. Gubcsi Lajos író kapott szót, aki elismerően nyilatkozott a rendezvényről, s köszönetet mondott Mézes Rudolfnak, a Csemadok Galántai Területi Választmánya titkárának a nagyszabású ünnepség megszervezéséért.

   Ezt követően GubcsiLajos  Csáky Pál kíséretében a következő, arra érdemes személyeknek és szervezeteknek adta át a magas kitüntetést:

 • Baranyay Alajos (Zsigárd polgármestere),
 • Borsányi Gyula (Pered polgármestere),
 • Botka Ferenc (a Vágsellyei Csemadok Alapszervezetének elnöke),
 • Hrbácsek-Noszek Magdaléna (egyetemi adjunktus, írónő),
 • Hrubík Béla (Ipolynyék polgármestere),
 • Jégh Izabella (a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke),
 • Stirber Lajos (tanár, karnagy, zenepedagógus),
 • Takács Zsuzsanna (Gúta, az SzMSzSz országos irodavezetője),
 • Török Alfréd (A Csemadok Lévai Területi Választmányának elnöke),
 • Vígh Sándor (a diószegi Dió héj Citerazenekar vezetője),
 • Csemadok Deáki Alapszervezete,
 • Csemadok Felsőszeli Alapszervezete,
 • Csemadok Galántai Alapszervezete,
 • Csemadok Nagyfödémesi Alapszervezete,
 • Csemadok Nagymegyeri Alapszervezete,
 • Csemadok Szenci Alapszervezete,
 • Csemadok Vízkeleti Alapszervezete,
 • Terra Hírújság

   A díjazottak nevében Jégh Izabella mondott köszönetet, aki többek közt Szent II. János Pál szavait idézte: „Az emberiség jövője azokon az embereken múlik, akik az igazság alapján állnak, s akiknek életét áthatják azok a magas erkölcsi elvek, melyek a szívet képessé teszik az önfeláldozásig kitartó szeretetre.“

   A díjátadás után a Vígh Sándor vezette Diószegi Dió Héj Citerazenekar adott ízelítőt széles repertoárjából.

   Az ünnepi műsor második részében a Boráros Imre Színház bemutatta Csáky Pál Hit és illúzió című színpadi játékát. A darab formálisan egy kisvárosi gimnázium hét volt diákjáról szól, akik a szlovákiai magyar társadalmat képviselik. A darab az 1989 utáni időszakot öleli fel, taglalja, hogyan éltünk az esélyeinkkel, s bemutatja azt a közeget, amelyet a társadalmi fejlődés és a modernizációs hatások együtt produkáltak azóta, és amelyben ma sokan kiábrándultnak érzik magukat. A főszereplő házaspár egy szép napon arra ébred, hogy a szép eszméikkel egyedül maradtak: a modern idők viszonyai, az érdekek és a pénz szanaszét sodorták az egykor viszonylag összetartó csapatot.A darab arra ösztönöz bennünket, hogy mindannyian gondoljuk áthelyzetünket, azt, hogy milyen körülmények közt hogyan viselkedtünk. S a főszereplő szavaival élve: ha a nézők egy kicsit lelkileg talán felkavarva, de megtisztulva mennek majd ki az előadás után a színház ajtaján, akkor az előadás már elérte a célját. Boráros Imre a darab kapcsán a következőket nyilatkozta: „azt szeretnénk sugallani, hogy az Úron kívül egymásban is bízzunk, fogjuk meg egymás kezét, és szeressük egymást. Mert amint arra a darabban a szerző is rámutatott, megoldandó dolgok állnak előttünk, s amikor Európa felett sűrűsödnek a sötét fellegek, nem az öncélú cselekvés az, ami segíthet, hanem az összefogás”.

 


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  157/250 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat